Ako ošúpať cesnak? S našimi radami to zvládnete za pár sekúnd!

Ako ošúpať cesnak? S našimi radami to zvládnete za pár sekúnd!
  • 07.12.2022
  • Lenka Biba Slovak

Pýtate sa, ako jednoducho ošúpať cesnak? Potom ste na správnom mieste! Dobrou správou je, že nepotrebujete žiadne špeciálne nástroje ani zručnosti. Táto jednoduchá metóda je vyskúšaná a pravdivá a umožní vám ošúpať a nasekať cesnak za chvíľu.

Keďže čerstvý cesnak sa používa v mnohých jedlách, je mimoriadne užitočné vedieť, ako strúčiky rýchlo olúpať – s čo najmenším množstvom neporiadku. Najprv si však prejdime, na čo sa zamerať pri nákupe cesnaku.

Vyberte si cibuľky cesnaku, ktoré sú bacuľaté a pomerne ťažké s nepoškodenou šupkou. Vyhnite sa tým s tmavými škvrnami. Klíčky nie sú nevyhnutne škodlivé, ale sú dobrým znakom toho, že cesnak už nie je príliš čerstvý.

Ako skladovať ošúpaný a neošúpaný cesnak?

Neošúpaný cesnak skladujte pri izbovej teplote na suchom a tmavom mieste mimo dosahu vlhkosti. Ošúpané strúčiky cesnaku skladujte v chladničke, tesne uzavreté vo vzduchotesnej nádobe.

Hoci po pár dňoch môžu začať strácať svoju prenikavú vôňu a chuť, budete ich môcť používať až týždeň.

Odporúčame: Papier na pečenie: 12 skvelých spôsobov, ako ho využiť aj inak!

Ako ošúpať cesnak?

Odstraňovanie cesnakovej šupky krok za krokom býva obvykle veľmi zdĺhavé a šupky majú tendenciu sa nepríjemne lepiť na prsty. To sťažuje celý proces a odrádza nás to od ďalšej práce s cesnakom, čo je ale veľká škoda.

Ako teda najjednoduchšie ošúpať cesnak?

  • Vyberte z cesnaku jeden strúčik, položte ho na pracovnú dosku či dosku na krájanie koreňovým koncom smerom k vám.
  • Aby sa doska na krájanie nešmýkala a nezranili ste sa, podložte ju kuchynskou utierkou.
  • Potom položte plochú stranu noža na jeden strúčik cesnaku. Rýchlym a trochu pevným seknutím udrite do noža dlaňou. Stláčajte dostatočne silno, aby sa šupka uvoľnila z cesnaku a dala sa ľahko odstrániť.
  • POZOR – rozdrvenie cesnaku spôsobí, že práca s ním bude náročnejšia (a lepkavá), rýchlejšie oxiduje a získa horkú chuť.
  • Nakoniec cesnak ošúpte a odstráňte šupku, potom pomocou noža odrežte koreňový koniec cesnaku.
  • Cesnak je teraz pripravený na sekanie, lisovanie alebo pridanie do receptu v jeho celom tvare.

Neprehliadnite: DIY Vianočné dekorácie: Zvládnete ich vyrobiť jednoducho sami!

Aké sú iné rýchle triky na šúpanie cesnaku?

Existujú aj iné rýchle triky na šúpanie cesnaku – ako napríklad:

  • dajte na 20 sekúnd celú hlavičku cesnaku zohriať do mikrovlnnej rúry, vtedy šupky skĺznu samé,
  • dajte cesnak do misky, prelejte horúcou / vriacou vodou a po chvíľke, keď vodu scedíte, šupky krásne zídu dolu samé, 
  • vložte strúčiky cesnaku do misky, prikryte ďalšou miskou alebo tanierom a silno pretrepte aspoň 20 sekúnd.

Samozrejme, môžete si kúpiť aj vychytávky, ako sú silikónové valčeky a nerezové alebo drevené drviče. Ale trik s nožom je jednoducho neprekonateľný pre jeho rýchlosť a jednoduchosť.

Odporúčame aj: Hrudky v cukre: Poznáme účinný spôsob ako sa ich zbaviť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní