Hrudky v cukre: Poznáme účinný spôsob ako sa ich zbaviť!

Hrudky v cukre: Poznáme účinný spôsob ako sa ich zbaviť!
  • 05.12.2022
  • Veronika Nemčeková

Hrudky v cukre sú niečo, čo nepoteší azda žiadnu gazdinku. Či už používate cukor práškový, kryštálový, kokosový, trstinový alebo akýkoľvek iný, hrudky, ktoré sa v ňom vytvoria, dokážu spôsobiť poriadne trampoty.

Ak je cukor zlepený a vytvoril jednoliatu pevnú masu, zle sa s ním zaobchádza. Je pritom jedno, či si ním len chcete osladiť čaj a kávu alebo ním posypať vrch koláča. Poradíme vám, ako jednoduchým spôsobom zabrániť tvorbe hrudiek v cukre.

Vinníkom je vlhkosť

Z tvorenia hrudiek môžeme poľahky obviniť vlhkejšie prostredie, na ktoré cukor reaguje práve tým, že je hrudkovitý. Často pritom ani nemusíte mať pocit, že miesto, kde cukor skladujete, trápi tento problém. Zistíte to zväčša, až keď sa hrudky vytvoria. Drobné kvapôčky narúšajú jeho štruktúru, nasiakne vodu a následne sa prášok či drobné kryštáliky začnú spájať.

Možno si poviete, že o nič nejde, no ak sa chystáte piecť a cukor neviete dostať z obalu, v ktorom ho skladujete alebo vám naopak na váhu padne veľká hruda, či veľké kusy padajú tam, kam nemajú, asi vás to nepoteší. Problémom môže byť aj zhrudkovatenie v cukorničkách s otvorom. Ak je cukor hrudkovitý, nápoj si osladíte len ťažko.

Odporúčame: Kuchynská linka po strop - áno či nie? Poznáte jej výhody a nevýhody?

Jednoduché riešenie

Tipov a trikov do kuchyne je na rôznych fórach dostupných neúrekom. Tento nápad je však rovnako jednoduchý a účinný zároveň. Možno viete, že do soľničiek sa zvykne pridávať ryža. Toto, samozrejme, môžete použiť aj v prípade cukru. Ďalším lifehackom je ale použitie suchého kúsku chleba.

Vysušený chlieb do seba nasaje prebytočnú vlhkosť a tak zabráni, aby sa v cukre vytvorili tvrdé zhluky, ktoré sa ťažko používajú pri varení, pečení a sladení nápojov. Chlieb pravidelne vymieňajte, aby nesplesnivel. Ak nechcete, aby zanechal v cukre odrobinky, zabaľte ho do jemnej textílie, napríklad z bavlny alebo ľanu.

Prečítajte si: Jogurt: TOP 6 účinkov pre naše zdravie i krásu!

Vhodné skladovanie

Proti hrudkám viete zasiahnuť aj výberom vhodnej nádoby, v ktorej cukor budete skladovať. Cukor sa často predáva v papierovom obale, po príchode domov je však vhodné presypať ho do plastovej, sklenenej alebo keramickej nádoby. Ideálna je taká, ktorá sa dá vzduchotesne uzavrieť. Vlhkosť tak nemá šancu preniknúť dnu.

Ak už cukor, ktorý máte doma, stihla poznačiť vlhkosť, pomôcť môže taká obyčajná vec, ako je napríklad lyžica. Znova rozdrobiť ho môžete priamo v nádobke. Hrudky pomocou lyžice postupne roztlačte. Následne sa nebojte vziať do ruky sitko.

Pozri aj: Luxusné zložky v kozmetike: Prečo vyhľadávať v kozmetike kaviár či perly?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní