Ako sa zbaviť rybenky? Vyskúšajte tieto osvedčené domáce triky

Ako sa zbaviť rybenky? Vyskúšajte tieto osvedčené domáce triky
  • 09.12.2022
  • Michaela Kožáková

Rybenka alebo švehla obyčajná je častým problémom pomerne mnohých domácností. Skrýva sa v tmavých, vlhkých kútoch v kuchyni, kúpeľni či v špajze. Tento hmyz je pre nás aj zvieratá celkom neškodný. Určite sa mu však nepoďakujeme, keď sa začne kŕmiť knihami, oblečením a suchými potravinami.

Švehla je našťastie jedným z mála škodcov, ktorého sa môžete relatívne jednoducho zbaviť. Stačí vám trochu trpezlivosti a tiež pochopiť rutinu tohto hmyzu v byte či dome. A nemusíte ani siahnuť po chemických prípravkov. Tak ako sa zbaviť rybenky?

Neprehliadni: Jednoduchý postup ako odstrániť silikón. Ide to aj bez majstrov!

Čo sú to švehly a prečo sa u vás objavili?

Rybenka, rybička, odborne švehla obyčajná, je drobný, bezkrídly hmyz s pretiahnutým telom pripomínajúcim rybu, ktorý sa objavil na našej planéte pred viac ako 300 miliónmi rokov. Švehly dorastajú do dĺžky asi dvoch centimetrov. Dožívajú sa až osem rokov. Zvyčajne znesú v priebehu svojho života iba 100 alebo aj menej vajec.

Švehly môžeme objaviť v tmavých miestnostiach s vlhkosťou okolo 75 až 99 %. Obľubujú teplo od 22 do 27 °C a sú citlivé na svetlo, preto vyhľadávajú kúty a tieň. Práve kvôli vlhkosti sa nachádzajú najmä v kúpeľni, ktorá nie je vybavená odsávaním.

Tento na pohľad nie veľmi vábny hmyz nie je škodlivý, neštípe, nehryzie, neprenáša žiadne ochorenia, ktoré by ohrozovali človeka. Rybenky môžu byť dokonca prospešné. Ich potravou sú totiž roztoče. Živia sa tiež odumretou kožou, nechtami, vlasmi, ale i múkou, cukrom a inými sacharidmi. Sami sú potravou pavúkov a ďalších druhov hmyzu a udržujú tak rovnováhu ekosystému (nielen) v našej domácnosti. Avšak ich odumreté telá a trus môžu byť potenciálnymi alergénmi. Premnoženie rybeniek však môže spôsobiť škody na starších cennostiach, ako sú knihy, fotografie, ale i na tapetách, oblečení.

Ako si poradiť s rybenkou?

Ak sa chcete zbaviť rybeniek, nesiahajte hneď po agresívnych chemických prípravkoch. Predtým, ako si zamoríte domácnosť toxickými látkami, vyskúšajte zopár osvedčených domácich trikov a babských rád. 

Esenciálne oleje

Asi všetci z nás radi používajú esenciálne oleje. Ich vôňa je nám príjemná, zatiaľ čo rybenky odpudzuje. Rovnako ako väčšina hmyzu, ani rybenky nemajú rady vôňu citróna, cédra alebo levandule. Naplňte fľašku s rozprašovačom vodou, pridajte 10 – 20 kvapiek esenciálneho oleja, pretrepte a nastriekajte na miesta, kde sa rybenky objavujú – okolo drezu, za práčkou, v sprche alebo v kútoch kuchyne či špajze.

Domáca pasca na rybenky

Všetko, čo potrebujete, je sklený pohár, lepiaca páska a trochu múky alebo kúsok chleba. Páskou oblepte vonkajšiu stranu nádoby. Týmto spôsobom vytvoríte rybenke drsný povrch, po ktorom bude môcť vyliezť do pohára a pochutnať si na múke. Hladké vnútorné steny pohára zabránia hmyzu vyliezť von, a tak ostatne uväznený vo vnútri. 

Pasca z novín

Jednoduchú pascu si môžete vyrobiť aj z novín. Stačí ich zrolovať, na koncoch zaviazať a navlhčiť. Tieto pasce večer umiestnite na vlhké miesta. Rybenky si v nich cez noc nájdu úkryt a potravu. Ráno ich potom stačí pozbierať a vyhodiť do smetiaka.

Pozri aj: Vodný kameň: Ako ho odstrániť zo sprchy a sprchovacej hlavice?

Koreniny

Ďalšou účinnou a prírodnou cestou sú koreniny, ktoré odpudzujú hmyz, vrátane rybeniek. Použiť môžete bobkový list, klinčeky, škoricu a ďalšie druhy korenia s intenzívnou vôňou. Ako na to? Nasypte korenie do malých misiek a rozmiestnite ich do skríň a políc alebo na miesta, kde sa rybenky vyskytujú.

Prevencia proti rybenkám

Základom je poriadok. Zamerajte sa na dezinfenkciu a poriadok v kúpeľni, záchode a na rizikových miestach. Nezabudnite tiež vetrať, vytierať podlahu do sucha a sušiť kúpeľňovú predložku či koberček. Eliminujete tak výskyt švehiel, ale aj vznik plesní a nános vodného kameňa. Nenechávajte ani príliš mokré uteráky v kúpeľni, pretože zvlhčujú priestor.

Suché potraviny skladujte v uzatvorených nádobách, vďaka ktorým sú chránené pred vlhkosťou a hmyzom. Neskladujte hromady papiera, nepotrebné oblečenie ani prázdne kartónové škatule. Rybenky sa v nich veľmi rady skrývajú.

Oblečenie majte uložené na suchých miestach. To, čo nenosíte dlhšiu dobu, uložte do vákuových vriec, kam sa rybenky nedostanú.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní