Organizácia domácnosti: S našimi TOP tipmi si poradíte so všetkým!

Organizácia domácnosti: S našimi TOP tipmi si poradíte so všetkým!
  • 01.03.2023
  • Lenka Biba Slovak

Ako zorganizovať každý priestor vo vašom dome? Inšpirujte sa našimi jednoduchými, ale efektnými trikmi a postupmi! Naučte sa spolu s nami, ako si zorganizovať každý priestor vo svojom dome pomocou jedného jednoduchého a osvedčeného postupu, aby bola každá izba vo vašom dome čistá a uprataná.

Organizovanie celej domácnosti a všetkých jej častí môže mať skutočne veľmi veľa výhod! Nielenže budete presne vedieť, kde čo máte, ale následne sa budete cítiť lepšie aj vy sami.

Všetko u vás doma razom bude mať svoj priestor a pokiaľ vás našimi nápadmi inšpirujeme, budeme sa veľmi tešiť.

Základné pravidlo organizácie domácnosti

Ak tápete a rozmýšľate, ako a odkiaľ začať, skúste si osvojiť základné pravidlo. A to:

  • vyberte si jeden priestor vo svojom dome a pomocou nasledujúcich krokov ho upracte a usporiadajte.
  • nemusí to byť celá miestnosť – môže to byť napríklad iba jedna malá zásuvka!
  • potom prejdite do ďalšej a ďalšej časti vašej domácnosti.

Nestane sa to však zo dňa na deň! Ak sa však postupne zbavíte neporiadku, tak skôr, ako sa nazdáte, sa aj vy sami začnete cítiť lepšie a tiež tak trošku organizovane.

Odporúčame: Úložné priestory: TOP nápady do domácnosti!

Zbavte sa toho, čo nepotrebujete

Vyčistenie celého priestoru vždy dokáže pomôcť vidieť, čo všetko máte. Potom by mala nasledovať otázka – skutočne všetko z toho potrebujete? V tomto prípade platí, že to, čo nepoužívate viac ako rok, pravdepodobne naozaj nepotrebujete.

V prípade surovín na varenie či liekov si pozorne prezrite dátumy exspirácie a vyraďte zo svojej domácnosti všetko, čo už nepoužívate alebo by ste použiť už nemali.

Ďalším krokom je vytvorenie efektného úložného priestoru pre všetky veci, a to v každej miestnosti vášho domu. Pretože všetko by malo mať svoje miesto.

Neprehliadnite: TOP tipy, ako zorganizovať chladničku – daj zbohom neporiadku!

organizéry do kuchyne

Zdroj: pinterest.com/SonnéGM

Organizéry do kuchynskej linky

Na ukladanie vecí a jednotlivé úložné priestory v rámci kuchynskej linky je dobré myslieť už pri zariaďovaní kuchyne. Služby kuchynského štúdia by mali preto zahŕňať aj širokú ponuku organizérov a priehradiek z rôznych materiálov.

Riešením sú nielen organizéry do zásuviek kuchynskej linky, do ktorých s prehľadom uložíte nože a príbory, ale užitočné sú aj rôzne prídavné poličky. Práve tie častokrát pomôžu udržať poriadok v kuchyni a vo veciach, ktoré potrebujeme narýchlo vždy niekam schovať.

V kuchyni, v ktorej kuchynská linka neponúka až toľko úložného priestoru, koľko by sme si priali, nepochybne nájdu svoje uplatnenie doplnkové regály, poličky a menšie skrinky.

Veľmi užitočné sú napríklad aj okrúhle otočné podstavce z rôznych materiálov a v rôznych veľkostiach, ktoré môžete využiť nielen v kuchyni na koreničky, omáčky, ale napríklad aj na lieky či na kozmetické prípravky v kúpeľni.

V prípade, že doplňujúce úložné priestory kupujete až dodatočne, všetko si poriadne premerajte. Dôležitú úlohu hrá totiž každý jeden centimeter. Je tak lepšie pred nákupmi všetko dôkladne naplánovať a premyslieť.

Odporúčame aj: Ako využiť (recyklovať) zaváraninové poháre?

organizéry do kuchynskej linky

Zdroj: pinterest.com/hazmestermedve.blog.hu

Organizéry do skrine

Predovšetkým v spálni sa mnohí z nás musia vysporiadať s veľkým množstvom oblečenia a doplnkov. Ak máte malý šatník, určite využijete rôzne vychytávky v podobe šikovných priestorovo úsporných ramienok napríklad na nohavice, sukne alebo šatky, kravaty či kabelky.

Poriadok v zásuvkách pomôžu udržať šikovné a obľúbené organizéry. A nakoniec, pokiaľ máte skutočne veľa oblečenia a k tomu málo miesta, šikovným pomocníkom sú vákuové vrecia, v ktorých si oblečenie uskladníte aj na medzisezónne skladovanie.

Zaujme vás: Ako prať vankúše v práčke? Akú teplotu nastaviť a aký program zvoliť?

organizéry do komody

Zdroj: pinterest.com/twojepierwszemieszkanie.pl

Organizéry do šuplíkov

Príborníky, priehradky či organizéry do zásuvky sú najmä v kuchyni doslova malými kúzelníkmi. Vďaka nim sa stanú neprehľadné zásuvky a ťažko dostupné kúty veľmi praktickými a zmysluplne usporiadanými úložnými priestormi.

Veď čo môže byť lepšie, ako keď nájdete vašich kuchynských pomocníkov presne tam, kde ich hľadáte?

V súčasných dizajnoch kuchýň však neignorujte ani hlbšie zásuvky, v ktorých viete organizéry taktiež efektne využiť.

Odporúčame: Ako ošúpať vajce? S našimi radami to zvládnete za pár sekúnd!

organizéry do šuflíkov

Zdroj: pinterest.com/novinky.cz

Organizéry do kúpeľne

Poriadok je dobré mať aj v kúpeľni. A práve kúpeľne sú tým miestom v domácnosti, kde musíte nájsť miesto nielen na všetky kozmetické prípravky, ale tiež aj na čistiace prostriedky a hygienické potreby. Určite využívate okrem toho aj organizér do sprchového kúta alebo vrecový organizér na drobnosti, ktorý môžete umiestniť napríklad na dvere.

Ak máte málo miesta, nainštalujte ďalšiu poličku alebo kúpte menšiu či väčšiu skrinku, ak vám to priestor dovolí. Nezabudnite využívať predovšetkým vertikálny priestor.

Pri zaobstarávaní vhodných kúpeľňových doplnkov myslite na to, že by mali byť odolné voči vysokej vlhkosti.

Vhodnými materiálmi sú:

  • nerez,
  • sklo,
  • keramika, 
  • plast.

Tip pre vás: Vodný kameň: Ako ho odstrániť zo sprchy a sprchovacej hlavice?

organizéry do kúpeľne

Zdroj: pinterest.com/acultivatednest.com

Organizéry do chladničky

Šikovným riešením môžu byť napríklad nastaviteľné zásuvky, ktoré udržujú poriadok a optimalizujú dostupný priestor vo vnútri chladničky. Veľmi jednoducho ich nasuňte na police chladničky a vďaka svojim vetracím a filtračným otvorom zostávajú potraviny v nich umiestnené čerstvé a ľahko a rýchlo ich aj uvidíte.

Ich výsuvný dizajn umožňuje väčšie prispôsobenie sa vašim potrebám a navyše sa dajú aj ľahko vyčistiť.

Tip redakcie – keďže ide o plastové organizéry, nemožno ich zaťažiť príliš ťažkými potravinami. Na drobné ovocie či zeleninu sú však ako stvorené.

Neprehliadnite: Papier na pečenie: 12 skvelých spôsobov, ako ho využiť aj inak!

organizéry do chladničky

Zdroj: pinterest.com/theapollobox.com

Organizéry na make-up

Organizéry na make-up sa vyrábajú v rôznych štýloch, materiáloch a farebných prevedeniach – od priehľadných poschodových zásuviek až po kozmetické taštičky, ktoré uchovávajú produkty pohromade na cestách. Existujú však aj organizéry určené na uchovávanie špecifických produktov, ako sú očné linky, štetce a palety.

Existuje množstvo spôsobov, ako si prispôsobiť uskladnenie svojho make-upu pomocou organizérov. Všetko to nakoniec závisí iba od vašich osobných preferencií.

Dôležitým faktorom pri rozhodovaní je kapacita úložného priestoru – či je organizér na make-up ten pravý práve pre vás. Niektoré organizéry majú veľa sekcií určených na ukladanie štetcov alebo produktov na pery, zatiaľ čo iné nie. Výber potrebného úložného priestoru závisí predovšetkým od toho, koľko a akých konkrétnych produktov doma máte.

Zaujme vás: DIY zrkadlo s lanom: Tento originálny doplnok zvládnete vyrobiť aj sami!

organizéry na make up

Zdroj: pinterest.com/self.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní