Jari kraľujú hyacinty: Zaliate voskom vydržia aj niekoľko týždňov

Drobné kvietky rôznych farieb a vôňa šíriaca sa široko ďaleko. Reč je o hyacintoch, ktoré neodmysliteľne patria k jari, nielen vo vašej záhrade. Ich jedinečné čaro si môžete do sýta užiť aj v domácnosti. 

Vďaka jednoduchému triku vydržia zaručene niekoľko týždňov a tak ich meniacu sa krásu môžete pozorovať zo dňa na deň.

Viac o Hyacintoch sa dočítate aj tu: Ako pestovať hyacint v kvetináči či skle?

Nekonečné divadlo

Pestovanie cibuľovín nie je vôbec náročné, zvládnu ho aj začiatočníci. V zásade potrebujú len vhodnú nádobu a pravidelnú zálievku. Pri ich výbere môžete siahnuť po širokej farebnej škále. Medzi najbežnejšie a najviac dostupné však patria biele, ružové a fialové hyacinty. Doba ich kvitnutia záleží nielen od stavu, v akom ste ich kúpili a teploty miestnosti, kde sa nachádzajú.

Chcete sa z nich tešiť čo najdlhšie a každý deň pozorovať divadlo, ktoré predvádzajú? Máme pre vás perfektný tip! Zalejte ich do vosku.

Predĺžte im dobu kvitnutia

Túžite po dokonalej dekorácii na stole? Pri troche kreativity môžete stále sa opakujúce kupovanie čerstvých kvetov do vázy vymeniť práve za hyacinty, ktoré skutočne vydržia.

Riešením je nielen ich zaliať do vosku, ale aj štýlovo dodekorovať machom či drobnými konárikmi, ktoré si prinesiete domov z najbližšej prechádzky v prírode. Navyše, možno konečne nájdete využitie nádobám, ktorých sa nedokážete vzdať.

PREČÍTAJTE SI TIEŽ: Jarné cibuľové kvety: Poznáte správnu starostlivosť po odkvitnutí?

Ako voskovať hyacinty krok za krokom:

  1. Vyberte ich z plastového črepníka a odstráňte substrát tak, aby ste im neporušili korene.
  2. Následne ponorte cibule hyacintov do nádoby s vodou na 12 hodín. Nasajú potrebnú vlahu, ktorú budú potrebovať na najbližšie 3 až 4 týždne.
  3. Hyacinty osušte a zbavte ich všetkých koreňov.
  4. Vo vodnom kúpeli nechajte roztopiť sviečky, pokojne aj tie, ktoré ste nestihli vypáliť.
  5. V dostatočnom množstve vosku cibule opakovane namáčajte. Celý proces zopakujte ideálne 10 - 15 krát.

Tip redakcie: Pri kúpe hyacintov sa zamerajte na tie, ktoré sú malé a bez náznaku kvitnutia.

Aranžujte vo veľkom štýle

Hyacintom ponoreným do vosku predĺžite dobu kvitnutia a tak vám radosť budú robiť aj niekoľko týždňov. Naaranžujte ich do nádoby, ktorú ste vyložili machom. Pridajte vetvičky či malé šišky. Kreativite sa medze naozaj nekladú.

Vyniknú vo väčších skupinkách či sólo. Rovnako krásne ozdobia váš príbytok v malých pohárikoch, ktoré vám zostali z práve vypálených sviečok.

Načerpajte u nás ďalšie inšpirácie, ako aranžovať voskované hyacinty:

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE