Polievky v znamení receptov našich babičiek - ktorá z nich je vaša najobľúbenejšia?

Polievky v znamení receptov našich babičiek - ktorá z nich je vaša najobľúbenejšia?
  • 22.02.2023
  • Lenka Biba Slovak

Patrí medzi vašich favoritov slepačí vývar, zemiaková kyslá polievka, šošovicová polievka, fazuľovica, kapustnica či guláš? Tak potom ste na správnej adrese! Overené a tradičné recepty týchto slovenských obľúbených polievok by nemali zostať bez povšimnutia. Aj tieto sú dôkazom toho, že dobrá a výdatná polievka nemusí byť vôbec náročná na prípravu.

Základom sú správne kombinácie všetkých surovín, pričom záverečné dochutenie z nich urobia doslova chuťový zážitok.

Recepty na polievky z čias našich babičiek by nemali chýbať v žiadnej rodinnej kuchárskej knihe. Z relatívne jednoduchých a predovšetkým domácich ingrediencií dokážete uvariť výdatné teplé jedlo, ktoré pritiahne k stolu celú vašu rodinu. Ktorá polievka bude alebo už je vaša najobľúbenejšia?

Domáci vývar

Ani vy si neviete predstaviť nedeľný obed bez silného domáceho hovädzieho či slepačieho vývaru? Správny vývar sa varí niekoľko hodín a chute zeleniny a mäsa sa krásne prepoja.

  • POZOR, vývar by však nikdy nemal byť zakalený, preto je dôležité udržiavať jeho teplotu pri varení pod bodom varu a vyzrážané bielkoviny a nečistoty z hladiny hneď zo začiatku treba rýchlo pozbierať.
  • TIP – pokiaľ by sa vám stalo, že sa vývar predsa len zakalí, pridajte do hrnca sneh z jedného bielka, ktorý do seba nečistoty naviaže. Po chvíli ho vyberte.

Mäso a/alebo kosti umyte a vložte do hrnca so studenou vodou. Nechajte zovrieť na miernom ohni a priebežne zbierajte z hladiny vyzrážané bielkoviny. Polievku však nenechajte vrieť, aby sa nezakalila. Keď bude hladina polievky čistá, pridajte všetku očistenú zeleninu podľa vašej chuti (mrkva, petržlen, zeler – aj s vňaťou, kapusta, pór, zemiaky, cibuľa). Osoľte a pridajte celé čierne korenie. Varte niekoľko hodín na slabom ohni pod bodom varu, aby ste nakoniec mali silný vývar.

Pred koncom varenia si uvarte cestoviny do polievky – slížiky, mrveničku alebo písmenká. A nezabudnite, dobrý silný vývar je aj fantastický liek pre telo i dušu.

Odporúčame: Ako ju vyčistiť? Vyskúšajte skvelý tip na DIY čistiaci prostriedok na rúry!

Fazuľová polievka s klobáskou

Táto tradičná sýta fazuľovica s klobáskou môže pokojne nahradiť aj druhý chod. Podávajte ju s čerstvým chlebíkom. Spojenie všetkých chutí vás zaručene dostane!

Ingrediencie:

  • 1 hrnček červenej fazule
  • 2 klobásy
  • 4 mrkvy
  • 1 väčšia cibuľa
  • bravčová masť
  • soľ a korenie
  • podľa chutí sušená chili paprička

Postup na prípravu tradičnej fazuľovice: Fazuľu si večer pred varením namočte do misky so studenou vodou a nechajte postáť cez celú noc. V hrnci na polievku si na masti opražte nadrobno pokrájanú cibuľku a na kolieska nakrájanú klobásu, kým klobáska nepustí výpek. Ku klobáske potom pridajte nadrobno nakrájanú mrkvu. Všetko spolu restujte niekoľko minút. Pridajte fazuľu a soľ s korením. Zalejte vodou a nechajte variť, kým fazuľa nebude mäkká. Podľa chuti nakoniec polievku ešte dosoľte a dokoreňte.

Šošovicová polievka

Do tejto šošovicovej polievky sa nebojte pridať tradičné suroviny, ktoré sa spájajú s našou históriou. Nešetrite nielen šošovicou ako obľúbenou strukovinou, ale ani slaninkou, klobáskou a nebojte sa použiť ani bravčovú masť.

Ingrediencie:

  • klobása
  • slanina
  • biela a červená šošovica
  • zemiaky
  • cibuľa
  • mrkva
  • zeler 
  • bobkový list
  • soľ a korenie

Postup na prípravu: V hrnci si na masti opražte cibuľku, slaninu a klobásu nakrájanú na menšie kúsky. Pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu a zeler. K tomuto základu pridajte zemiaky nakrájané na kocky a šošovicu. Osoľte, okoreňte a dajte do zmesi aj bobkový list. Zalejte vodou a nechajte variť do mäkka. Nakoniec polievku ešte podľa chuti osoľte a okoreňte.

Zemiaková kyslá polievka

Mliečne a kyslé polievky sú v našich zemepisných končinách veľmi obľúbené. Preto neváhajte a vyskúšajte jednu z nich aj vy! Máme pre vás rýchly a jednoduchý recept na zemiakovú kyslú polievku.

Ingrediencie:

  • 2 hrste zelenej fazuľky
  • 2 zemiaky
  • 2 bobkové listy
  • smotana na varenie
  • citrónová šťava 
  • olej
  • 1 PL hladkej múky (v prípade, ak chcete polievku zahustiť)
  • soľ a korenie

Postup na prípravu: Na oleji si orestujte nakrájanú fazuľku na menšie kúsky. K opečenej fazuľke pridajte na menšie kocky nakrájané zemiaky a zmes podlejte vodou. Pridajte bobkový list, soľ a korenie. Varte, až kým nie sú zemiaky a fazuľka mäkké. Na záver polievku dochuťte. V miske si v smotane rozšľahajte múku a polievku zahustite. Potom polievku prevarte a pridajte citrónovú šťavu. Polievku to príjemne osvieži.

Neprehliadnite: Ako využiť soľ? S týmto pomôže v domácnosti a prospeje aj zdraviu!

Guláš

Guláš je tradičným jedlom Slovákov už mnohé roky. Zväčša je to dominanta varenia pánov, najmä na spoločných priateľských a rodinných posedeniach, ale zahanbiť sa pri jeho príprave nenechajú ani dámy!

Každý guláš je iný, a to najmä podľa toho, aké mäso si pri jeho príprave zvolíte. V obľube je divina, hovädzie, ale aj bravčové mäso. Guláš bez mäsa sa nazýva slepý guláš. Ktorý z nich obľubujete práve vy?

Ingrediencie:

  • 1 kg mäsa (bravčové pliecko alebo stehno, hovädzie mäso, mäso z diviny alebo vykostené kuracie stehná)
  • 5 ks veľká biela cibuľa
  • 3 veľké polievkové lyžice bravčovej masti
  • 1 kg zemiakov
  • na dochutenie – gulášové korenie, mletá červená paprika, celá rasca, bobkový list, nové korenie, soľ, sušený majorán, chilli papričky, bylinky

Postup na prípravu:

Pripravte si mäso. Umyte ho, osušte a odstráňte blany a mastné časti. Cibuľu nakrájajte nadrobno a na masti ju opražte do sklovita. Pridajte mäso, mletú červenú papriku (2 plné polievkové lyžice), lyžičku celej rasce, bobkový list (1 ks), nové korenie (1 ks) a soľ.

POZOR – ak použijete hovädzie mäso alebo mäso z diviny, soľte až ku koncu. Mäsko restujte, pokiaľ sa nezatiahne. Potom hrniec prikryte a dusíme niekoľko minút, aby si mäsko pustilo vlastnú šťavu. Pridajte toľko vody, aby sa mäso zakrylo (podľa potreby počas varenia podlievajte) a duste do polomäkka.

Keď je mäso polomäkké, pridajte na kocky nakrájané zemiaky. Dolejte vodu približne 10 až 15 cm nad okraj mäsa – podľa toho budete mať guláš viac alebo menej hustý. Varte približne 20 – 30 minút, aby sa zemiaky nerozvarili.

Kapustnica

Pri varení domácej kapustnice je ideálne, ak použijete domácu sudovú kapustu. Zabezpečíte si tak prísun vitamínov z tohto fantastického druhu fermentovanej zeleniny.

Ingrediencie:

  • 1 kg kyslá kapusta
  • 1 kg bravčové koleno
  • klobásky
  • sušené hríby
  • na dochutenie – vegeta, bobkový list

Postup na prípravu:

Vo vode vo veľkom hrnci varte koleno a pridajte bobkový list. Po približne pol hodinke varenia pridajte kyslú kapustu – vodu z nej nezlievajte a pridajte ju aj spolu so všetkými prítomnými koreninami. Do kapustnice dajte aj sušené hríby.

Všetko spolu varte približne 2 hodiny, až kým sa mäso nezačne oddeľovať od kosti. Koleno vytiahnite, oberte mäso a vložte ho späť aj spolu s nakrájanou klobáskou.

Takto spolu všetko povarte ešte približne 30 minút a nakoniec dochuťte lyžičkou vegety.

Odporúčame aj: Ako ošúpať cesnak? S našimi radami to zvládnete za pár sekúnd!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní