Lastovičie hniezda: Ako sa im vyvarovať na fasáde domu?

Lastovičie hniezda: Ako sa im vyvarovať na fasáde domu?
  • 22.06.2022
  • Lenka Biba Slovak

Lastovičky majú v ekosystéme svoje nezameniteľné miesto. Požierajú premnožený a otravný hmyz a živia sa výlučne iba ním. Na Slovensku je zákonom chránená, avšak podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov patrí lastovička obyčajná medzi najmenej ohrozené druhy zvierat.

Čo nás už ale teší menej je, ak si postavia svoje hniezdo na fasáde nášho domu. Veľa ľudí má problém s lastovičími hniezdami na svojich domovoch, pretože po nich zostáva špina a exkrementy – čo v prípade najmä u malých detí môže byť aj nebezpečné. Dobrým kompromisom sú v tomto prípade umelé hniezda pre lastovičky. A aké sú ďalšie tipy?

Lastovičie hniezda

Lastovičie hniezda sú na svojom povrchu otvorené a svojim tvarom vytvárajú pologuľu v tvare misky. Svoje hniezda si lastovičky zvyknú stavať vo vnútri budov, ako napríklad v stodolách, prístreškoch, garážach či altánkoch. Prilietavajú v apríli a odchádzajú na prelome októbra a novembra.

Ak je už lastovičie hniezdo postavené, s veľkou pravdepodobnosťou sú v nich už vajíčka. Lastovičie hniezda je zakázané odstraňovať, pretože sú zákonom chránené. Ako sa im ale vo svojich domovoch vyhnúť?

Odporúčame: RECEPT: Čokoládová bábovka s cheesecake plnkou a višňami z Pečie celé Slovensko

ako odplašiť lastovičky

Zdroj: Shutterstock

Sprej proti lastovičkám na prírodnej báze

Najekologickejším spôsobom je použitie prírodného spreja. Jeho zloženie je založené iba na prírodnej báze a pre lastovičky nie je vôbec škodlivý. Avšak – v tomto prípade platí, že jeho účinky nie sú trvalé a príliš účinné. Vyžaduje si opakované dávkovanie a sprej je zväčša možné použiť iba na miestach, ktoré sú ľahko dostupné.

Chemické prostriedky

Oveľa odpudzujúcejšie pôsobia na rôzne druhy vtákov spreje so silnejším, teda chemickejším zložením. Toto agresívnejšie riešenie sa odporúča v tých prípadoch, keď je hniezdo už vo výstavbe, prípadne tesne pred dokončením. POZOR – neaplikujte, ak je už hniezdo hotové a lastovičky sú v ňom zahniezdené. S veľkou pravdepodobnosťou sú v hniezde už nakladené vajíčka.

Umelé hniezda

Spomínané umelé hniezda pre lastovičky sú ideálnou voľbou, ak nám ich prítomnosť neprekáža, no zároveň chceme mať okolo seba čisté prostredie. Mnohé pranostiky a príslovia sa spájajú práve s lastovičkami, ktoré prinášajú šťastie do domu.

Umiestnite umelé hniezdo na miesto, kde sa lastovičky môžu rovno zahniezdiť. Jeho najväčšou výhodou je to, že výkaly zvierat neznečisťujú prostredie fasády. Otvory na umelom hniezde sú totiž umiestnené na mieste smerujúcom od fasády domu.

Hrotový systém

Hrotový systém je podľa skúseností mnohých ľudí najúčinnejší spôsob, ako zabrániť lastovičkám stavať svoje hniezda na neželaných miestach. Hrotový systém je možné dostať kúpiť ako v kovovej, tak aj v plastovej variante.

Obľúbené sú aj vďaka svojej variabilite, pretože sa dajú veľmi jednoducho umiestniť na rôzne miesta. Môžete ich pripevniť napríklad na:

  • rožné časti domov,
  • rímsy,
  • trámy,
  • strešné podhľady,
  • ale aj na parapetné dosky.

Tip pre vás: Malá kúpeľňa môže byť praktická aj útulná. Máme pre vás TOP tipy!

lastovičky

Zdroj: Shutterstock

Odpudzovanie ultrazvukom

Ultrazvukové signály ľudské ucho nie je schopné počuť, avšak u zvierat toto neplatí. Práve preto sa na odpudzovanie zvierat v blízkosti obydlí používajú práve aj ultrazvukové odpudzovače. Zvieratám neubližujú, ale vzhľadom na ich vnímanie ultrazvuku sa budú blízkostiam domov vyhýbať.

Aké spôsoby sa ešte dajú využiť?

Ak nechceme lastovičky pri hľadaní miesta pre svoje hniezdo žiadnym spôsobom ohroziť, poznáme niekoľko veľmi jednoduchých, ale aj účinných spôsobov. V záhradníctvach možno dostať kúpiť rôzne makety havrana, ktoré zaručene odplašia nielen lastovičky, ale aj ostatné vtáctvo. Umiestnite maketu havrana na balkón či zábradlie a od čistenia vtáčieho trusu budete mať na dlhý čas pokoj.

Jednoducho možno použiť taktiež aj rôzne druhy fólií, ktoré ak pripevníte na fasádu domu, lastovičky a vtáky sa vám vyhnú. Ich šuchotavý zvuk a odraz svetla lastovičky odplaší. Môžete použiť napríklad pevnejšiu fóliu, euroobaly, alebo aj reflexné pásky či alobal. V prípade alobalu ale pozor na jeho umiestnenie, pretože môže spôsobiť tmavé škvrny na fasáde.

Neprehliadnite: Škrabadlo pre mačky: Ako si ho vyrobiť doma? Inšpirujte sa!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní