Škrabadlo pre mačky: Ako si ho vyrobiť doma? Inšpirujte sa!

Škrabadlo pre mačky: Ako si ho vyrobiť doma? Inšpirujte sa!
  • 21.10.2023
  • Lenka Biba Slovak

Mačka alebo pes? Patríte aj vy do kategórie milovníkov domácich zvierat? Tak či onak, každý domáci miláčik potrebuje našu lásku a správnu starostlivosť. Mačky netvoria výnimku! A ak doma už toto milé stvorenie máte, pravdepodobne ste jej už dopriali takzvaný mačací strom, nazývaný aj škrabadlo pre mačky.

Mačka má rada život vo vnútri, ale aj vonku. Vie výborne chytať napríklad škodlivé hlodavce, ale zbožňuje aj leňošenie a ničnerobenie. Je verným spoločníkom a má rada, keď má svoje miesto. A tým je práve jej stojan, mačací strom, škrabadlo, vyvýšené miesto,... – nech to nazveme akokoľvek, mačky majú jednoducho rady výhľady na celý svoj domov.

Mačacia skrýša či mačacie škrabadlo pre mačky - budú ich jednoducho milovať!

Škrabanie pomáha odstrániť vonkajšiu vrstvu z nechtov mačky - a to je dobrý krok v starostlivosti o mačičky, keďže zdravé mačacie pazúriky sú dôležité. Mačky škrabú, aby si natiahli svoje pazúry, chodidlá a aj celé telo. To uvoľňuje hormóny dobrej nálady, ktoré pomáhajú udržiavať vašu mačku zdravú. A mačky škrabú aj preto, aby uvoľnili stres alebo aby sa jednoducho iba uvoľnili.

  • Mačky majú na svojich labkách pachové žľazy a keď sa poškrabú na škrabadle (alebo na vašom gauči), doprajú si nielen manikúru.
  • Uvoľňujú kvapôčky vône, čím označujú tento objekt ako svoje územie.

Mačacie škrabadlo - prečo sú tieto hračky pre mačky také obľúbené?

Mačky priam zbožňujú výšky. V ich prirodzenom prostredí milujú napríklad lozenie po stromoch, brúsenie pazúrikov na tvrdších povrchoch alebo len taký jednoduchý odpočinok na vyvýšených miestach.

  • V prípade, ak máme mačičky v byte a nechceme, aby na tieto svoje obľúbené aktivity využívali náš nábytok, doprajme im vhodné škrabadlo.
  • V súčasnosti si možno na trhu vybrať z obrovského množstva rôznych preliezok, škrabadiel, hradov a podobne.

Kvalitné škrabadlá pre mačky - na čom mačkám naozaj záleží?

Výhodou je, že mačkám na značke vôbec nezáleží. Čo sa týka spania, nie sú vyberavé – väčšina z nich nerobí žiadny rozdiel medzi kartónovou škatuľou či drahým tapacírovaným pelechom.

ALE - čo robiť v prípade, ak sa nám ponúkané škrabadlá nezdajú vhodné do nášho bytu alebo domu, nie sú dosť ekologické, z vhodných materiálov, sú nepraktické alebo príliš drahé? Ak na škrabadlo pre mačky obetujete niekoľko večerov, zopár drobných investícií na malé pomôcky a popustíte uzdu svojej fantázii, výrobu takéhoto škrabadla zvládnete aj sami. Ako na to?

Odporúčame: RECEPT: Čokoládová bábovka s cheesecake plnkou a višňami z Pečie celé Slovensko

škrabadlo pre mačky

Zdroj: pinterest.com/Catify Your Home

Tip na jednoduché škrabadlo pre mačky

Ak necháte pracovať svoju fantáziu a ste aspoň trošku zruční, nepochybne zvládnete škrabadlo pre mačičky vyrobiť aj doma. My vám prinášame jeden tip, ktorým môžete začať, a nechať sa inšpirovať ako do ďalšej práce, tak aj do vašich ďalších originálnych výtvorov. Váš domáci miláčik sa určite poteší!

  1. Skúste si zohnať kúsok guľatiny, napríklad z brezového dreva, a pomocou klinčeka upevnite na jej spodnú časť začiatok hrubého špagátu.
  2. Po takmer celej ploche dreva obtočte špagát smerom nahor. Toto bude výborne slúžiť na brúsenie pazúrikov.
  3. Koniec povrazu upevnite opäť klinčekom, pričom nechajte úplne dole a hore vyniknúť aj samotné drevo a jeho štruktúru. Aby sa špagát na jeho krajoch nerozmotával, oblepte ho izolačnou páskou.
  4. Na vrch dreva pripevnite dlhším a pevným klincom drevotrieskovú dosku, ktorá bude slúžiť ako sedadlo pre mačky. Nielen pre jej väčší komfort, ale aj pre krajší estetický zážitok, natiahnite na dosku a pripevnite buď kúsok hrubšej látky alebo už vyradeného koberca.
škrabadlo pre mačky

Zdroj: pinterest.com

A aké sú ďalšie možnosti na výrobu domáceho škrabadla pre mačky? Inšpirujte sa!

Škrabadlo je drevený stĺp pokrytý hrubým materiálom, ktorý majitelia mačiek poskytujú, aby ich miláčikovia mali prijateľné miesto na škrabanie. Mačky majú prirodzenú túžbu škrabať sa - táto akcia im pomáha odstraňovať starý materiál z pazúrov a označujú si územie pachovými žľazami na svojich labkách.

Vašim mačičkám by sa mohlo páčiť aj:

  • škrabadlo stĺpik,
  • škrabadlo stĺpik rohový,
  • škrabací kmeň,
  • menšie veľmi stabilné škrabadlo,
  • moderné mačacie stromy,
  • škrabací strom,
  • stabilný škrabací strom,
  • veľký škrabací strom,
  • škrabadlo pre mačacích seniorov - nižšie a stabilnejšie, d
  • ostatočne veľké škrabadlo aj na skoky pre mačky,
  • škrabadlo pre mačiatka,
  • nástenné škrabadlo pre mačky,
  • škrabadlo pre dospelé mačky,
  • robustné škrabadlo.
škrabadlo pre mačku

Zdroj: pinterest.com/ombiaombia.wordpress.com

Ako a podľa čoho vybrať škrabadlo pre mačky?

Aj vy si kladiete otázku - ako vybrať mačacie škrabadlo? Okrem materiálu je dôležité nájsť aj vhodné miesto na škrabanie a vybrať škrabadlo obzvlášť stabilné, keďže škrabadlá pomáhajú mačkám pri rôznych činnostiach.

Najdôležitejší zo všetkého je:

  • kmeň škrabadla,
  • uhol škrabadla,
  • priemer stĺpika škrabadla,
  • použitý materiál škrabadla.

Odporúčame aj: Ako využiť staré plechovky? Buďte kreatívni! Máme pre vás 10 skvelých nápadov

strom pre mačky

Zdroj: pinterest.com/kismit1.ru

Doplnky pre mačky

Medzi základné vybavenie pre mačky patrí aj dobré a kvalitné škrabadlo. Mnoho mačiek má rado napríklad sisalové lano alebo sisalový koberec na poškriabanie, ale aj kartón alebo drevo môžu osloviť aj vašu mačku. Vyskúšajte niekoľko rôznych materiálov a vaša mačka vám dá vedieť, čo sa jej páči.

Tip pre vás: Plastové krabičky z obchodu nájdu svoje využitie: 11 tipov, čo s nimi

strom pre mačku

Zdroj: pinterest.com/ПолинаС

Je škrabadlo nutnou súčasťou domácnosti s mačkou?

Určite áno! A v domácnostiach s viacerými mačkami sa odporúča poskytnúť jedno škrabadlo na mačku (plus ďalšie na výber) umiestnené na rôznych miestach. Výber dizajnu potom závisí od rozpočtu a dostupného priestoru.

Zaujme vás: TOP 3 domáce masky na zničené vlasy a jeden VÝBORNÝ TIP NAVYŠE!

domáce škrabadlo pre mačky

Zdroj: pinterest.com/ApartmentTherapy/

Kde je najlepšie umiestniť škrabadlo pre mačky?

Najlepšie miesta pre škrabadlo sú v blízkosti postele alebo v spoločnom dennom priestore spolu s vami, pretože mačky dokážu spojiť svoje aktivity na jednom mieste. V blízkosti pohovky je tiež dobré miesto, pretože niektoré mačky milujú označovať svoju vôňu na nábytku. Takto vám môžu byť nablízku a zároveň sa oddávať svojim inštinktom.

Inšpirujte sa: Vyberte farby v byte podľa zverokruhu a príbytok budete milovať!

preliezka pre mačky

Zdroj: pinterest.com/Lolyngby/

škrabadlo pre mačky

Zdroj: pinterest.com/NicoSteendam

škrabadlo pre mačky

Zdroj: pinterest.com/LoveCats

škrabadlo pre mačky

Zdroj: pinterest.com/home decor aesthetics

mačací strom

Zdroj: pinterest.com/sprzedajemy.pl

Aktualizované na 16.10.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní