3 tipy a triky, ako zamaskovať škrabance na podlahe či nábytku

3 tipy a triky, ako zamaskovať škrabance na podlahe či nábytku
  • 11.05.2022
  • Lenka Biba Slovak

Mať peknú a kvalitnú podlahu v celom dome nie je iba snom každého z nás, ale pre mnohých aj samozrejmosťou. Pri výbere sa orientujeme podľa materiálu, farby, ceny, odporúčaní a celkového želaného dizajnu v celom dome. Pretože práve podlaha je tá časť domu, ktorú nevymieňame tak často ako napríklad nábytok. Je to voľba na niekoľko rokov a aj preto by sme mali mať predstavu o celkovom dizajne, aby nám ostatné časti vybavenia a nábytku spolu pekne ladili. Pri každodennom bežnom používaní sa ale ľahko môže stať, že čo i len malá časť podlahy sa môže poškodiť. Čo robiť v takomto prípade?

Odporúčame: Zabudnuté a neznáme miesta Slovenska: Necháš sa zlákať ich kúzlom?

oprava podlahy

Zdroj: Shutterstock®

Pozor na materiál podlahy!

Ak príde k malému poškodeniu alebo poškrabaniu podlahy, nie je hneď nutné ju vymeniť. Bolo by to náročné nielen finančne, ale aj nepraktické vzhľadom na celkový chod domácnosti. Drobné škrabance si preto viete opraviť aj sami. V prvom rade ale musíte vedieť, aký druh materiálu podlahy máte doma.

Drevená podlaha

Drevené podlahy patria medzi najdrahšie a na poškodenia sú veľmi citlivé. Na druhej strane sa ale takéto poškodenia dajú opraviť celkom jednoducho. Najjednoduchšou voľbou pri oprave je opravná fixka na drevo alebo tmel. V obidvoch prípadoch zvoľte správny farebný odtieň podľa farby podlahy. Na drobné škrabance je ideálna opravná fixka, zatiaľ čo tmel je vhodnejší na hlbšie ryhy.

Linoleum (PVC podlaha)

Ak sa vám podarí poškriabať linoleum, jeho oprava je o niečo náročnejšia. Poškodené miesto na linoleu nahrejte opatrne fénom alebo teplovzdušnou pištoľou. Vplyvom tepla by sa linoleum malo vrátiť do pôvodnej podoby. Ak ale tento trik nezaberie, pravdepodobne vám nezostane nič iné, ako zničenú časť vymeniť za nový kus.

Vinylová podlaha

Veľkým benefitom vinylových podláh je, že príliš nezaťažia rodinný rozpočet, sú ľahko namontovateľné, vodoodolné a protišmykové. Ako si ale so škrabancami poradiť v tomto prípade? Najjednoduchšie je použitie opravnej fixky na tento typ podlahovej krytiny, pričom si nezabudnite vybrať farbu v rovnakom odtieni, akú má vaša podlaha.

Ak sú ale škrabance väčšie a ryhy príliš hlboké, na ich opravu si vyberte špeciálny podlahový vosk alebo tmel. Nezabudnite zvoliť farbu totožnú s farbou vašej podlahy. Tmel či vosk zohrejte a ryhy následne vyplňte. Čo zostalo navyše jednoducho odstráňte špachtľou a preleštite. Dobrou radou je, že tento postup môžete zvoliť aj v prípade laminátovej podlahy.

V prípade, ak sú poškodenia väčšie, pravdepodobne budete musieť siahnuť po náhradnom diele rovnakého kusu podlahy a vymeniť ho za nový. Aj preto vám odporúčame, aby ste už pri prvom nákupe mysleli na drobné poškodenia a zaobstarali si tak niekoľko kusov podlahy navyše.

Odporúčame aj: Okrasné trávy do záhrady: Ako ich pestovať a ktoré sú tie najobľúbenejšie?

škrabance na nábytku

Zdroj: Shutterstock®

Ako je to s nábytkom?

Vo veľa prípadoch, najmä dreveného nábytku alebo drevených dekorov, je najjednoduchší spôsob opravy použitie opravnej fixky. V súčasnosti je na trhu v ponuke dostatočný výber, aby ste našli presne ten farebný odtieň, ktorý budete potrebovať.

Nie všetko sa dá opraviť alebo vrátiť do pôvodného stavu, ale pokiaľ si vieme aspoň trošku pomôcť a za každú cenu nezruinovať rodinný rozpočet, tieto tipy sú určené práve pre vás.

Zaujme vás: Aj neverbálna komunikácia je dôležitá. Ako ju používať na mužov?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní