Alergény v domácnosti? Takto s nimi zatočíte!

Alergény v domácnosti? Takto s nimi zatočíte!
  • 09.05.2022
  • Veronika Nemčeková

Na svete existuje veľké množstvo alergénov. Medzi najrozšírenejšie typy alergií patria tie na peľ. S príchodom jari a postupným zazelenaním sa prírody odštartovala aj peľová sezóna, ktorá mnohým spôsobuje utrpenie v podobe slzenia a svrbenia očí, častého kýchania či podráždenia slizníc a pokožky. Alergény však nečíhajú iba vonku. Alergiu môžu vyvolať aj prach či roztoče.

Naše príbytky taktiež nie sú vzduchotesné a stopercentne odolné voči peľom. Do interiéru prenikajú pri vetraní, často si ich so sebou prinesieme na oblečení, obuvi, vlasoch či pokožke. Pripravili sme pre vás tipy, ako na alergény v domácnosti. Poradíme vám, ako sa s nimi vysporiadať a v čo najväčšej miere ich eliminovať.

Utieranie prachu, vysávanie a umývanie podláh

Jedným zo základných pravidiel ako uľahčiť život alergikovi, je pravidelne vysávať a zbavovať nábytok prachu. Mnohé vysávače využívajú peľové filtre, ktoré zabraňujú, aby sa peľové a prachové častice dostávali znova do vzduchu. Ideálne je vysávať aspoň dvakrát za týždeň. Vysávať treba nielen samotnú podlahu, ale najmä koberce a povrch matracov, v ktorých sa zdržujú roztoče.

Zabúdať netreba ani na pravidelné umývanie podláh. Ak handru či mop namočíte do vody zmiešanej s troškou octu, zároveň ju vydezinfikujete a zbavíte baktérií, plesní či iných choroboplodných zárodkov. Pri utieraní prachu sa odporúča použiť mierne vlhkú handru, aby prach nevíril vo vzduchu.

Oblečenie a obuv

Možno sa vám to na prvý pohľad nezdá, ale mnoho alergénov si donesieme domov sami na oblečení a topánkach. Nie je preto vhodné, aby ste po interiéri pobehovali v rovnakej obuvi ako vonku. Ak vás trápi alergia, dbajte o to, aby ste oblečenie pravidelne menili a prali. Pri alergénoch je veľmi nápomocná aj sušička bielizne, keďže zachytáva prach a iné nečistoty.

Odporúčame aj: Zadýchavanie sa a kašeľ niekoľkokrát denne? Vaše pľúca volajú o pomoc

sprchovanie

Zdroj: Shutterstock®

Sprchovanie a umývanie vlasov

Ak ste alergik alebo len niekedy senzitívne reagujete na vysokú koncentráciu peľu vo vzduchu, uľaviť vám dokáže aj taká jednoduchá činnosť akou je sprchovanie či opláchnutie tváre. Tečúca voda zmyje z pokožky alergény, ktoré sa na nej prichytili. Dôležité je aj pravidelné umývanie vlasov, z ktorých sa drobné čiastočky ľahko dostanú do nosa a slizníc, v ktorých vyvolávajú podráždenie.

Výmena posteľnej bielizne a uterákov

Množstvo alergénov sa tiež zachytáva na uterákoch či posteľnej bielizni. Dôležité je preto osušky rovnako ako aj návliečky pravidelne vymieňať a prať pri vyšších teplotách. Do práčky pri praní môžete pridať napríklad aj sódu bikarbónu, ktorá bielizeň nielen vydezinfikuje, ale aj zmäkčí. Počas peľovej sezóny sa neodporúča sušiť bielizeň vonku, nakoľko by sa na nej opätovne prichytili rôzne čiastočky spôsobujúce alergiu. Celý proces prania a sušenia by ste tak museli zopakovať.

Vetranie

Počas peľovej sezóny nie je vhodné neustále nechávať otvorené okná. Efektívnejšie je vetrať kratšie a viackrát za deň. Ak máte na oknách záclony alebo závesy, pravidelne ich perte. Zbavíte ich prachu aj alergénov, ktoré sa na nich zachytávajú zo vzduchu. Sitá a sieťky na oknách je dobré pretrieť raz za čas vlhkou handrou a odstrániť tak z nich peľ a prach.

Odporúčame: Overené tipy ako sa zbaviť psích chlpov z oblečenia a nábytku

vysávanie

Zdroj: Shutterstock®

Čistička vzduchu

Čistička vzduchu predstavuje pre alergikov investíciu, ktorú pravdepodobne oľutuje len málokto. Na trhu je v súčasnosti dostupných viacero modelov v rôznych cenových kategóriách. Úlohou čističky je nasávať a filtrovať vzduch tak, aby ho zbavila prachu, alergénov a iných nečistôt. Takto prefiltrovaný vzduch prístroj následne vracia do obehu v miestnosti.

Zvlhčovač vzduchu

Mnoho alergikov si obľúbilo aj zvlhčovače vzduchu. Tie uľavia namáhaným slizniciam tým, že ich zvlhčia. Po ich použití sa vám bude o niečo ľahšie dýchať. Do niektorých zvlhčovačov môžete pridať aj éterické oleje, ktoré krásne prevoňajú váš interiér. Dýchacím cestám robí dobre eukalyptus alebo mäta.

Pozri aj: TOP tipy pre správnu starostlivosť o podlahu


 

- Anketa

TRÁPIA VÁS SEZÓNNE ALERGIE?

Odpovedalo 0 ľudí  

áno
0%
nie
0%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní