Chyby pri upratovaní: Tieto látky používajte s rozumom!

Chyby pri upratovaní: Tieto látky používajte s rozumom!
  • 11.07.2022
  • Veronika Nemčeková

Naše domovy sa snažíme udržiavať čisté a voňavé, no nikto nie je neomylný. Chyby pri upratovaní sa nevyhýbajú ani tým najskúsenejším. Často siahame po ekologických variantoch chemických látok a rôznych pomôckach, ktoré sa nám osvedčili v minulosti.

Mnohokrát však nemyslíme na následky toho, ak ich použijeme nesprávnym spôsobom. Vtedy dokážu napáchať viac škody ako úžitku. Prečítajte si na čo pri upratovaní dávať pozor a akým chybám sa vyvarovať!

Acetón

Acetón, ktorý sa nachádza napríklad v niektorých typoch odlakovačov, dokáže bez problémov odstrániť zvyšky laku na nechty. Niektorí ľudia ho využívajú aj na očistenie miest na spotrebičoch či nábytku, na ktorých boli prilepené nálepky.

Acetón dokáže odstrániť zvyšky lepidla, avšak riskujete, že dané miesto zbavíte aj ochrannej vrstvy akou je lak alebo olej. Takéto miesta môžu ostať vyblednuté, čo na pohľad nevyzerá dobre. Nebudú tiež chránené pred vonkajšími vplyvmi ako je vlhkosť.

Na odstránenie zvyškového lepidla radšej použite mastný krém alebo detský olej. Nechajte chvíľu pôsobiť a lepidlo odstráňte suchou handričkou.

Vyskúšajte: Ako vyčistiť pripálenú žehličku? Vďaka týmto trikom bude ako nová!

acetón

Zdroj: Shutterstock

Bielidlo

Prípravky obsahujúce bielidlo majú už na prvé počutie jasný účel – bieliť. Netreba ho preto používať ako univerzálny čistiaci prostriedok. Bielidlo na oblečenie používajte vždy podľa návodu na obale prípravku.

Mnoho ľudí ho zvykne využívať na dezinfekciu. Vďaka svojim účinkom síce ničí baktérie, no treba počítať aj s tým, že môže poškodiť rôzne typy povrchov, ako sú napríklad drevo, nehrdzavejúcu oceľ, prírodný, ale aj umelý kameň. Môže na nich vytvoriť škvrny.

Sóda bikarbóna

Jedlá sóda je označovaná za univerzálneho pomocníka v domácnosti. Využiť sa dá pri čistení, ale aj pri praní. V drvivej väčšine prípadov dokáže sóda bikarbóna priam až zázraky, no nemali by ste ju používať bezhlavo.

Pri praní využívame s obľubou jej čistiace, bieliace a zmäkčujúce vlastnosti na tkaniny. Ostražitosť však treba zvýšiť pri jemných textíliách, ktoré pri nesprávnom použití môže poškodiť tým, že niektoré miesta vybieli. To isté platí aj pre nábytok a koberce.

Ide predovšetkým o prípady, ak zvolíte nevhodný pomer vody a sódy. Ak si ním nie ste istí, zvoľte na začiatok menšie množstvo sódy, ktorú rozpustíte vo vode. Ak roztok na škvrny nereaguje tak, ako očakávate, môžete po troškách pridávať sódu a pripraviť si koncentrovanejší roztok. 

Odporúčame: Plastové dózy ako nové: TOP tipy ako ich čistiť a odstrániť zápach

bielidlo

Zdroj: Shutterstock

Biely ocot

Ocot je rovnako ako sóda bikarbóna považovaný za účinnú látku v boji proti viacerým nečistotám. Bez problémov odstraňuje vodný kameň a dezinfikuje. Pri problémoch s odtekaním vody mnohí ľudia lejú ocot do odtoku.

Samozrejme, že jeho vlastnosti rozložia niektoré látky brániace prietoku vody, no zároveň môžu poškodiť gumené prvky, ktoré sú súčasťou odpadu. Neodporúča sa ho preto na tento účel používať príliš často, prípadne jeho nezriedenú formu.

Kyselina citrónová

Kyselina citrónová obsiahnutá napríklad v citrónovej šťave sa používa v mnohých domácnostiach. Vodný kameň je pre ňu hračka. Dokáže tiež dezinfikovať, je účinná proti plesniam a odstraňuje aj zažranú špinu.

Pozor by ste však mali dať pri aplikácii na výrobky z prírodného kameňa. S niektorými totiž reaguje pomerne agresívne a môže poškodiť povrchovú štruktúru takéhoto materiálu. Nejde pritom len o čistú kyselinu citrónovú. Skontrolujte pre istotu, či ju neobsahuje aj váš čistiaci prostriedok.

Pozri aj: Máte zlé návyky pri upratovaní? Zbavte sa ich čo najskôr!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní