Plastové dózy ako nové: TOP tipy ako ich čistiť a odstrániť zápach

Plastové dózy ako nové: TOP tipy ako ich čistiť a odstrániť zápach
  • 04.07.2022
  • Veronika Nemčeková

Plastové dózy na jedlo nájdete azda v každej domácnosti. Sú vďačnými a obľúbenými pomocníkmi. Mnohí ľudia si v nich do práce nosia obed alebo v nich skladujú zvyšky jedla.

Čo však s plastovými nádobami, keď zažltnú a objavia sa na nich škvrny alebo začnú zapáchať? Nie vždy je nutné nahradiť ich novými. Poradíme vám, ako ich čo najľahšie vyčistiť tak, aby vyzerali ako nové!

Sóda bikarbóna a ocot dokážu zázraky

O jedlej sóde je známe, že je veľkým pomocníkom pri varení, ale aj prácach v domácnosti. Okrem efektívneho odstraňovania škvŕn pri praní alebo čistenia dosky na krájanie, ju možno použiť aj na zažltnutý plast, z ktorého účinne odstráni aj zápach.

Rovnako zázračné účinky na čistenie zažltnutých a zapáchajúcich plastových nádob má aj kuchynský ocot.

Postup je jednoduchý. Do jedného litra teplej vody pridajte štyri polievkové lyžice sódy bikarbóny. Ocot zmiešajte s vodou v pomere 1:1. Menšie dózy môžete do pripraveného roztoku ponoriť celé.

Do väčších dóz nalejte pripravenú tekutinu a nechajte pôsobiť minimálne pol hodinu až hodinu. Nádobu následne opláchnite čistou vodou a utrite dosucha.

Vyskúšajte: Plastové krabičky z obchodu nájdu svoje využitie: 11 tipov, čo s nimi

citrón a sóda bikarbóna

Zdroj: Shutterstock

Novinový papier odstráni zápach

Výborným pomocníkom na odstránenie zápachu z plastovej dózy na potraviny je novinový papier. Ten stačí skrčiť a vyplniť ním nádobku, ktorú následne uzavriete.

Takto pripravenú dózu nechajte deň na pokoji. Noviny absorbujú nežiadúce pachy a odstránia neželaný zápach jedla. Nádobku pred opätovným použitím poriadne umyte.

Využite silu slnečného žiarenia

Skvelým pomocníkom v boji proti škvrnám na plastových nádobách je aj slnko. O slnečných lúčoch je známe, že dokážu zosvetliť vlasy alebo spôsobia, že oblečenie vybledne.

Ak zažltnuté plastové nádoby umiestnite na približne 2-3 hodiny na priame slnko, škvrny by mali postupne vyblednúť.

Vsaďte na bielidlo

Ak sú nádoby silno znečistené, je možné, že budete musieť siahnuť po zbrani ťažšieho kalibru, akým je napríklad bielidlo. Na tento účel môžete použiť akýkoľvek prostriedok s obsahom chlóru.

Postup je obdobný ako pri roztoku so sódou alebo octom. Bieliaci prostriedok zmiešajte s teplou vodou v pomere 1:2. Nádobu doň ponorte na minimálne 30 minút celú, alebo tekutinu vylejte do dózy. Pred použitím plast umyte saponátom a teplou vodou.

Prečítajte si: Máte zlé návyky pri upratovaní? Zbavte sa ich čo najskôr!

káva

Zdroj: Shutterstock

Nevyhadzujte kávovú usadeninu

Skvelým pohlcovačom pachov je aj káva. Využiť môžete nielen samotné kávové zrná ale aj kávovú usadeninu. Zápach by malo odstrániť za hrsť kávových zŕn, ktoré necháte v uzavretej nádobe niekoľko hodín.

Ekonomickejším riešením je použitie kávovej usadeniny. Tú treba rozotrieť po dne misiek, ktoré uzatvoríte. Takto pripravenú nádobku môžete vložiť do mrazničky, kde ju necháte niekoľko hodín. Zmes potom nechajte rozpustiť a vylejte.

Alkohol má silnú čistiacu silu

Na čistenie plastových nádob môžete použiť aj alkohol, napríklad neochutenú vodku alebo klasický lieh. Vhodné je použiť rukavice. Alkohol naneste na vatový tampón alebo špongiu, ktorými budete prechádzať po znečistených miestach. Škvrny by mali viditeľne zblednúť a vymiznúť.

Citrón zatočí so škvrnami a eliminuje zápach

Ekologickou alternatívou je použitie šťavy z citróna. Stačí, ak ho prekrojíte na polovicu a zrezanou časťou s dužinou vytriete vnútro nádob.

Citrón môžete pokrájať aj na kolieska, ktoré necháte v uzavretej nádobe niekoľko hodín. Odstránite tak silný zápach.

Pozri aj: Zdraviu škodlivé plesne na stenách – ako sa ich účinne zbaviť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní