Netradičná čierna kuchynská linka dodá kuchyni eleganciu

Netradičná čierna kuchynská linka dodá kuchyni eleganciu
  • 27.06.2022
  • Veronika Nemčeková

Kuchynská linka je jedným z najdôležitejších prvkov kuchyne. Okrem toho, že plní praktickú funkciu, dokáže dotvoriť atmosféru v interiéri a dodať mu výnimočný ráz.

Rovnako ako dizajn je pritom dôležitá aj farba. Pozrite sa spolu s nami, čo dokáže čierna kuchynská linka spraviť s priestorom.

Zvoľte luxusné riešenie

Čierna farba je symbolom elegancie, tajomna, ale aj sebavedomia a sily. Ak chcete, aby vaša kuchyňa pôsobila luxusným dojmom, vsaďte práve na tento odtieň. Ide tiež o nadčasovú farbu, ktorá azda nikdy nevyjde z módy. Nemusíte sa teda báť, že vaša čierna kuchyňa bude po krátkom čase pôsobiť nemoderne. Alternatívou sú iné tmavé odtiene ako zelená, modrá či sivá.

Odporúčame: Malá kúpeľňa môže byť praktická aj útulná. Máme pre vás TOP tipy!

čierna kuchynská linka

Zdroj: Shutterstock

Experimentujte s tvarom

Univerzálna čierna dáva priestor pre kreativitu. Ak chcete, aby vynikla, vyhrajte sa s tvarom kuchyne, veľkosťou a umiestnením skriniek. Môže ísť napríklad o rohovú linku, ku ktorej bude prislúchať aj ostrovček. Vytvoriť sa dá aj kuchynský pult s barovým sedením.

Kombinujte rôzne materiály

Moderné kuchynské linky sú dostupné v lesklom i matnom prevedení. Stále platí, že najpopulárnejším materiálom je drevo. Unikátne bude kuchyňa vyzerať s mramorovou kuchynskou doskou, ktorá bude pôsobiť honosne. Ide tiež o vysokokvalitný materiál. V prípade, že nemáte peniaze nazvyš, môžete si zaobstarať dosku s imitáciou vzoru, aký má mramor.

Svoje zohrá aj umiestnenie a farba spotrebičov. Tie vyniknú predovšetkým vtedy, ak budú z nerezu. Ak sa vám páčia viac čisté línie a jednoliatosť, vsaďte skôr na vstavané spotrebiče ukryté za dvierkami. Pekne ukáže aj sporák, rúra na pečenie či mikrovlnná rúra v čiernej.

Vsaďte na farebný kontrast

Čiernu kuchynskú linku je ideálne umiestniť do priestoru s bielymi stenami. Dosiahnete klasický kontrast bielej a čiernej. V prípade, že túžite po niečom odvážnejšom, vsaďte aj na výraznú zelenú, sýtoružovú či akúkoľvek inú obľúbenú farbu. Čierna totiž ladí so všetkými.

Do hry následne vstupuje kuchynská zástena, pri ktorej sa, takpovediac, môžete odviazať. Dovolené je všetko. Od kachličiek rôznych tvarov a farieb, dreva, kvetinových vzorov až po iné prírodné, geometrické či futuristické motívy.

Profesionálne kuchynské štúdiá vám sú schopné zhotoviť aj zástenu z vašich fotografií. Môže ísť napríklad o milované miesto v prírode i meste, kresby vašich detí alebo obľúbené recepty alebo text piesne. Je len na vás, na čo by ste sa v kuchyni pri varení chceli pozerať.

Inšpirujte sa: Vyberte farby v byte podľa zverokruhu a príbytok budete milovať!

čierna kuchyňa

Zdroj: sk.pinterest.com/ebacksplash

Vyberte si štýl

Čierna kuchyňa nie je obmedzená iba na použite v jednom štýle. Uplatniť sa táto farba dokáže rovnako v modernom dizajne ako aj vintage, boho alebo industriálnom štýle. Ovplyvniť to viete najmä povrchovou úpravou.

Pre moderné kuchyne sú typické hladké povrchy a nepriznané úchyty, zatiaľ čo pri iných štýloch prevládajú skrinky s reliéfom. Vybraný štýl umocníte aj vďaka viditeľným úchytkám či dekoráciám. Použiť môžete kovové prvky rovnako ako aj vázy s kvetmi alebo kvetináče s bylinkami.

Presvetlite miestnosť

To, že je kuchyňa čierna, nemusí nutne znamenať, že bude pôsobiť temne alebo ponuro. Dôležité je do priestoru vniesť dostatok svetla. Je pritom jedno, či ide o prirodzené denné svetlo alebo ho do miestnosti dodáte pomocou svietidiel.

Klasickým a veľmi populárnym riešením v kuchyniach býva bodové osvetlenie. Báť sa ale nemusíte ani použitia netradičných lustrov a voľne stojacich lámp. Za vyskúšanie stoja aj farebné žiarovky. Jedinečné bude napríklad modré alebo zelené podsvietenie častí linky.

Pozri aj: Ako si poradiť so slnečnými lúčmi? Pre ktoré interiérové tienenie sa rozhodnúť?

- Kuchynská linka v čiernom prevedení
1 z 9

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní