Kde nesmie stáť voda? Feng shui pravidlá pre domácnosť

Kde nesmie stáť voda? Feng shui pravidlá pre domácnosť
  • 31.01.2024
  • Lenka Biba Slovak

Podľa učenia feng shui je voda veľmi dôležitým prvkom, ktorý prispieva k harmonickému prostrediu vo vašej domácnosti. Vyhnite sa stagnujúcej vode a uprednostnite čistú, živú vodu, ako je napríklad vodopád alebo fontána. Toto prúdenie vody pritiahne kladnú energiu Chi a podporí tok prosperity.

Voda je vo feng shui silný symbol prosperity, bohatstva a hojnosti. Je dobré umiestniť napríklad obrázky alebo predmety s motívom vody, ako sú obrazy jazier, morí alebo riek do priestoru, aby ste prilákali kladné vibrácie bohatstva.

Vplyv vody v domácnosti podľa feng shui - na čo sa zamerať?

Feng shui je starodávna čínska umenie a vedný systém, ktorý sa zaoberá harmonizáciou energie v prostredí. Voda je jedným z najdôležitejších prvkov feng shui, pretože symbolizuje bohatstvo, hojnosť a život. Tu je niekoľko spôsobov, ako voda môže ovplyvniť energiu vo vašej domácnosti podľa princípov feng shui:

  • Vodný prvok v interiéri - prineste do svojho interiéru vodný prvok vo forme prameňa alebo fontány. Prameň alebo fontána by mali byť umiestnené na mieste, ktoré je viditeľné a ľahko dostupné. Toto umiestnenie pomôže priťahovať prosperitu a bohatstvo do vášho domova.
  • Akvárium - akvárium s rybkami je veľmi obľúbeným spôsobom, ako prilákať prosperitu a aktivovať energiu vody. Voda v akváriu je známa ako "živá voda" a pomáha vytvárať pozitívnu energiu v prostredí. Uistite sa, že akvárium je čisté a umiestnite ho na vhodné miesto v miestnosti.
  • Symetria fontán - ak ju máte v byte alebo v dome napravo od hlavného vchodu, môžete zvýšiť tok bohatstva umiestnením symetrickej dvojitej fontány na ľavej strane. Symbolická voda vtekajúca do domu prináša do vašej domácnosti životodarnú energiu a hojnosť.
  • Kontrola vlhkosti - ak je vaša domácnosť príliš suchá, môže to mať negatívny vplyv na energiu vo vnútri. Pravidelné zavlažovanie rastlín, používanie osviežovačov vzduchu alebo rozmiestnenie vodných prvkov môže pomôcť udržiavať vlhkosť v dome a podporiť tok pozitívnej energie.
  • Očistenie vody - je nevyhnutné, aby bola voda v domácnosti čistá a očistená. Môžete využiť vodný filter, aby ste odstránili nečistoty a zlepšili kvalitu vody. Starajte sa o čistotu vašich vodných zariadení, ako sú batérie, kohútiky alebo sprchy, aby ste udržiavali skutočnú energiu vody.
  • Upozornenie na rovnováhu - príliš veľa vodných prvkov v domácnosti môže viesť k prebytku vody, čo môže viesť k nachladnutiu a stagnácii energie. Je dôležité udržiavať rovnováhu medzi vodnými a inými prvkami ako drevo, oheň, zem a kov, aby ste dosiahli harmonické prostredie vo svojom dome.

Pamätajte, že dodržiavanie týchto feng shui princípov s vodou môže prispieť k harmonickému prostrediu vo vašej domácnosti. Je tiež dôležité mať na pamäti, že každý priestor je jedinečný a má svoje vlastné potreby, takže je vhodné prispôsobiť tieto princípy svojim osobným preferenciám a situáciám.

Je dôležité mať na pamäti, že každá domácnosť je individuálna a jedinečná, a preto niektoré rady môžu byť vhodnejšie pre niektoré prostredia ako pre iné. Vo feng shui je najdôležitejšie udržiavať rovnováhu a harmonizovať energiu v mieste, kde žijeme.

Kde v domácnosti nesmie stáť voda?

Voda by v domácnosti nemala stáť na miestach, kde by mohla spôsobiť škody alebo byť nebezpečná. Tu je niekoľko príkladov:

  • Voda by nemala stáť na podlahe, najmä ak ide o veľké množstvo vody. To by mohlo spôsobiť poškodenie podlahy, záťaž na podlahové konštrukcie a tiež by mohlo spôsobiť výskyt plesní a hniloby.
  • V kuchyni by voda nemala stáť na pracovnej doske ani v blízkosti elektrických spotrebičov - ako sú mikrovlnné rúry, mixéry, kávovary atď. Toto môže predstavovať riziko úrazu elektrickým prúdom.
  • V kúpeľni by voda nemala byť stále nahromadená na podlahe. To by mohlo spôsobiť popálenie či skrat, keď sa takáto voda dostane do kontaktu s elektrickými spotrebičmi, ako sú fén alebo elektrické zariadenia.
  • Voda by nemala stáť v blízkosti elektrických zariadení, ako sú televízie, počítače, reproduktory a podobne. Ak by došlo k nekontrolovateľnému úniku alebo rozliatiu vody, mohlo by to spôsobiť poškodenie týchto zariadení a riziko úrazu elektrickým prúdom.

Všeobecne platí, že by ste mali byť opatrní, aby ste minimalizovali zbytočné hromadenie alebo státie vody v domácnosti a zabezpečili, aby bola voda správne odvádzaná.

Neprehliadnite: Materiály, ktoré majú schopnosť zvýšiť estetiku a odolnosť vášho interiéru

Prečo v domácnosti nesmie stagnovať voda?

V domácnosti nesmie stagnovať voda z viacerých dôvodov, ako napríklad:

  1. Prvým a najdôležitejším dôvodom je zdravotné riziko. Stagnujúca voda sa stáva ideálnym prostredím pre rast a rozmnožovanie baktérií, plesní a iných mikroorganizmov, ktoré môžu spôsobiť rôzne ochorenia.
  2. Okrem toho, stagnujúca voda môže mať nepríjemnú vôňu a chuť. Keď voda dlhšie stojí, môže dôjsť k tvorbe zápachu, ktoré môžu znepríjemniť používanie vody v domácnosti.
  3. Stagnujúca voda tiež môže spôsobiť koróziu potrubia a iných vodovodných prvkov. Keď voda dlhodobo stojí v potrubí, môže spôsobiť hromadenie minerálov a ďalších nečistôt, ktoré môžu poškodiť potrubie a znižovať jeho životnosť.

Odporúča sa tiež pravidelné preplachovanie vodovodného systému a pravidelné čistenie všetkých vodovodných prvkov, aby sa minimalizovalo riziko zdravotných problémov a zvyšovala kvalita vody.

Odporúčame aj: Ako ušetriť pri umývaní riadu?

Voda v spálni

Podľa feng shui by sa voda a vodná energia v spálni nemala nachádzať priamo v spálni, ale môže byť umiestnená v okolí.

  • Ak si prajete mať v spálni zábranu pre vodu, môžete umiestniť malebnú fontánu, prírodný akvárium alebo obraz s motívom vody na stenu. Tieto prvky symbolizujú vodu a môžu prispieť k vyváženiu energie v spálni.
  • Avšak mali by ste dbať na to, aby tieto prvky neboli príliš výrazné alebo rušivé. Fungujú najlepšie, keď sú diskrétne a minimalistické.
  • Voda sa však odporúča umiestniť skôr v blízkosti spálne, napríklad v susednej kúpeľni alebo vo vedľajšej miestnosti. Najideálnejšie je, keď je umiestnená na mieste, ktoré je pre vás ľahko dostupné a dobre viditeľné.

Mali by ste tiež dbať na to, aby voda bola čistá a pravidelne sa menila, pretože stagnujúca alebo znečistená voda môže narušiť energiu vo vašom domove a ovplyvniť kvalitu spánku.

Voda na pravej strane miestností

Podľa feng shui znamená poloha vody na pravej strane miestnosti symbol bohatstva, prosperity a emocionálnej rovnováhy. Voda na pravej strane má schopnosť prilákať a udržať energiu bohatstva a hojnosti. Taktiež môže podporiť plynulý tok energie a pomôcť udržať pozitívnu atmosféru v miestnosti.

Ak máte teda v miestnosti vodu na pravej strane, môže to prispieť k harmonickému prostrediu a podporiť prosperitu.

Prečítajte si aj: Ako vyprať biele ponožky, aby boli vždy ako nové? Máme TOP rady!

Aquárium a ryby

Ak máte vo svojom dome fontánu alebo akvárium, je dôležité správne umiestniť vodné prvky. Fontánu umiestnite v obývacej izbe alebo v pracovnom priestore, ako je vaša kancelária, a akvárium umiestnite v oblasti prosperity, ako je obývacia izba alebo jedáleň. Umiestnenie vodných prvkov na strategické miesta pritiahne energiu prosperity a hojnosti.

Podľa feng shui má akvárium a ryby v domácnosti viacero významov a vplyvov.

  • Symbolizuje hojnosť a prosperitu: Akvárium s rybami sa často vníma ako symbol hojnosti a prosperity. Pripomína, že prúd energie musí byť vždy v pohybe, preto je dôležité, aby voda v akváriu bola čistá a dobre premiešaná. Toto môže pomôcť podporiť prúdenie pozitívnej energie v domácnosti a prinášať hojnosť vo viacerých oblastiach života.
  • Zlepšuje energiu východu: Východná strana je spojená so zdravím a rodinným životom. Umiestnenie akvária s rybami na východnej stene alebo východnej časti miestnosti môže pomôcť zlepšiť energiu v týchto oblastiach a posilňovať zdravie a harmóniu v rodine.
  • Prináša pozitívnu energiu: Mnoho obchodníkov vytvára malé akvárium s rybami vo svojich predajniach, pretože sa verí, že pritiahne pozitívnu energiu, priláka zákazníkov a zlepší obchodné výsledky. Je však dôležité mať na pamäti, že akvárium musí byť dobre udržiavané a čisté, aby toto pozitívum feng shui prinášalo.
  • Pomoc pri zmiernení stresu a zlepšení mentálneho blaha: Voda a ryby majú upokojujúci a relaxačný účinok. Pozorovanie rybiek môže pomôcť zmierniť stres, zlepšiť náladu a zvýšiť mentálne blaho. Preto sa umiestnenie akvária s rybami vo vašej domácnosti môže používať na podporu týchto pozitívnych vplyvov.

Je dôležité si uvedomiť, že správne umiestnenie akvária a starostlivosť o ryby je kľúčová pre to, aby ste mohli využiť pozitívnu energiu feng shui.

Tip pre vás: Najlepšie recepty na palacinky - u nás na jednom mieste!

Feng shui rastliny

Podľa učenia feng shui existuje niekoľko rastlín, ktoré sa považujú za vhodné pre domácnosť, pretože pridávajú pozitívnu energiu a pomáhajú udržiavať rovnováhu vo vnútri domu. Tu je zoznam niektorých z nich:

  • Fikus - táto rastlina s veľkými lesklými listami symbolizuje rast a prosperitu.
  • Bambusová palma (Dracaena sanderiana) - táto rastlina je známa svojimi šťastnými vibráciami a priláka prosperitu a šťastie.
  • Juka (Yucca) - tento strom s ostrými listami je známy svojimi ochrannými vlastnosťami a pomáha filtrovať negatívnu energiu.
  • Lopatkovec (Spathiphyllum wallisii) - táto rastlina je považovaní za symbol blahobytu a rastu.
  • Fialka - tento kvet prináša pokoj a harmóniu do domácnosti.

V každom prípade, je dobré mať na pamäti, že vo feng shui nejde len o výber vhodných rastlín, ale o celkovú organizáciu a usporiadanie priestoru, aby sa dosiahla správna energia a rovnováha tak, aby bola negatívna energia v priestore maximálne eliminovaná.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní