Zabudnite na škvrny! Ako správne umývať poháre?

Zabudnite na škvrny! Ako správne umývať poháre?
  • 28.01.2024
  • Lenka Biba Slovak

Sklené poháre sú vyrobené zo skla, ktoré je trvanlivé a odolné voči mechanickému poškodeniu. Ponúkajú množstvo výhod, ktoré ich robia veľmi obľúbenými pre použitie v domácnostiach, reštauráciách a baroch. Existuje veľa druhov sklených pohárov, ktoré sú určené na rôzne účely. Medzi najbežnejšie patria poháre na vodu, poháre na víno, poháre na pivo, poháre na koktaily a poháre na likéry.

Môžu mať rôzne tvary a vzory, ktoré prispievajú k ich atraktívnemu vzhľadu. Napríklad vínové poháre majú štíhly tvar s dlhou stopkou, zatiaľ čo poháre na pivo majú väčšiu a širšiu formu. Sklené poháre sa ľahko čistia, čo je veľkou výhodou. Môžete ich umývať ručne alebo v umývačke riadu. Sklo je tiež neabsorbujúce, čo znamená, že nezachytáva pachy ani chute.

Sklené poháre sú bezpečné na používanie, pokiaľ sa s nimi opatrne zaobchádza. Mali by sa vyhnúť nárazom alebo pádom na tvrdú podlahu, čo môže spôsobiť prasknutie alebo rozbitie. Sklené poháre sú preto skvelou voľbou pre akúkoľvek príležitosť a patria medzi základnú výbavu každej domácnosti. Je dôležité vybrať si podľa svojich preferencií a účelu, pre ktorý budú používané.

Ako a prečo správne umývať poháre a vždy vyčistiť poháre?

Ako správne čistiť poháre a prečo? Ak si aj vy kladiete túto otázku, dnes vám prinášame odpoveď a skvelé tipy, ako na to.

  • Estetický vzhľad - špinavé poháre či šmuhy na sklených pohároch môžu kaziť estetický vzhľad stola alebo nápoja, ktorý v pohári podávate. Čisté a lesklé poháre pridávajú dojem čistoty a starostlivosti.
  • Chuť a vôňa - ak sú poháre nečisté, môžu do jedla alebo nápoja zanechávať nepriaznivé zvyšky, ktoré môžu ovplyvniť chuť a vôňu. Správne čistené poháre zabezpečia, že nebudú mať žiadny vplyv na zážitok z konzumácie.
  • Zdravie - zbytky nápojov alebo jedla na pohároch môžu lákať na rast baktérií a plesní. Ak konzumujete z takýchto pohárov, môže to viesť k zdravotným problémom. Dôkladné a správne čistenie zníži riziko prenosu baktérií a ochráni vás pred možnými ochoreniami.
  • Prenos chutí a vôní - zvyšky od jedál alebo nápojov môžu preniknúť do skleného materiálu pohára a potom byť prenesené na iné nápoje alebo jedlo, ktorého si v budúcnosti v pohári vychutnávate. Správnou starostlivosťou o poháre zabezpečíte, že žiadne nežiaduce chute a vône budú prenášané na iné potraviny.
  • Dlhšia životnosť - vhodnou starostlivosťou a správnym čistením môžete predĺžiť životnosť sklených pohárov. Nedostatočné čistenie môže spôsobiť opotrebenie pohárov alebo poškodenie ich povrchu.

Správne umývanie pohárov a správna starostlivosť o sklené poháre sa odráža nielen na vzhľade a hygiene, ale aj na pohode a celkovom zážitku z konzumácie. Preto je dôležité venovať rovnakú pozornosť čisteniu pohárov, ako pri príprave a servírovaní jedla či nápojov.

Ručné umývanie pohárov + umývanie vínnych pohárov

Samotné ručné umývanie pohárov je jednoduché, ale vyžaduje presnosť a opatrnosť, aby sa zabránilo poškodeniu skla a zanechaniu škvŕn alebo škvŕn.

Tu je postup, ako na správne ručné umývanie pohárov:

  • Pripravte si vodou naplnený drez alebo nádobu na umývanie pohárov. Môžete tiež vytvoriť mydlovú penu s jemným umývacím prostriedkom na riad.
  • Pred umývaním zohrejte vodu na príjemnú teplotu. Veľmi horúca voda môže spôsobiť popraskanie pohárov, preto dávajte pozor.
  • Začnite postupom umývania pohárovej steny, aby sa zabránilo stekaniu mydlovej peny na dno pohára. Používajte mäkkú špongiu alebo umývaciu handričku na špeciálne umývanie skla.
  • Jemne otáčajte pohárom v rukách a umývajte ho rovnomerne po celej vnútornosti. Držte pohár pevne a nežmýkajte ho príliš silno, aby ste predišli zlomeniu.
  • Dôkladne opláchnite pohár pod tečúcou vodou, aby ste odstránili mydlovú penu a zvyšky nečistôt. Uistite sa, že ste vypláchli všetky mydlové zvyšky, pretože môžu zanechať škvrny alebo nepríjemný zápach.
  • Ak je pohár po umytí stále špinavý, môžete ho opatrne pretrieť jemnou kefkou, ktorá vám pomôže dostať sa k ťažko dosiahnuteľným miestam. Opäť opláchnite pod tečúcou vodou.
  • Po umytí nezotierajte pohár utierkou, pretože to môže zanechať vlákniny alebo škvrny.

Dôležité je dodržiavať tieto kroky a byť opatrný, keď ručne umývate poháre, pretože aj malá nepozornosť môže viesť k poškodeniu skla. Buďte trpezliví a ostražití, a váš poháriky budú vždy krásne lesklé a čisté.

Neprehliadnite: Umývačka riadu: 10 vecí, ktoré do nej nepatria!

Ako predchádzať vzniku škvŕn pri umývaní pohárov?

Tu je niekoľko tipov, ktoré sa dajú dodržiavať pri správnom umývaní pohárov:

  • Pozor na správnu manipuláciu - pri umývaní pohárov ich nikdy nedávajte dokopy. Inak sa môžu o seba tĺcť, čo môže viesť k škrabancom alebo prasklinám, ktoré môžu byť zdrojom škvŕn.
  • Pred umývaním ich opláchnite - poháre je dobré ich pred umytím opláchnuť teplou vodou. Tým sa zmierňuje reakcia medzi obsahom pohára a umývacími prostriedkami, ktoré používate, a minimalizuje sa riziko vzniku škvŕn.
  • Používajte jemné umývacie prostriedky - pri umývaní pohárov sa vyhýbajte agresívnym a abrazívnym čistiacim prostriedkom. Radšej siahnite po miernych umývacích prostriedkoch, ktoré sú určené špeciálne na umývanie pohárov a dokážu odstrániť škvrny bez toho, aby poškodili ich povrch.
  • Rovnomerne nanášajte umývací prostriedok - pri umývaní pohárov nanášajte umývací prostriedok rovnomerne na špongiu alebo hubku a jemnými pohybmi umývajte vnútornú aj vonkajšiu časť pohára. Snažte sa vyvarovať prílišnému treniu a príliš veľkým tlakom, ktoré môžu spôsobiť poškriabanie alebo vyššiu poréznosť povrchu, čo môže viesť k vzniku škvŕn.
  • Dôkladne opláchnite poháre - po umytí pohárov ich dôkladne opláchnite teplou vodou, aby sa z nich odstránili zvyšky umývacieho prostriedku. Tým sa minimalizuje pravdepodobnosť vzniku škvŕn spôsobených zvyškami čistiacich prípravkov.

Ak umývate poháre v umývačke riadu, mali by ste ich dať na horúci program, aby sa dôkladne vyčistili a osušili. Ak ich umývate ručne, odporúča sa sklo osušiť okamžite po umytí jemnou utierkou.

Tieto tipy pomôžu minimalizovať vznik škvŕn pri umývaní pohárov a zachovať ich čistý a lesklý vzhľad.

Odporúčame aj: Ako využiť (recyklovať) zaváraninové poháre?

Ako ochrániť poháre pred vznikom škvŕn?

Ochrana pohárov pred vznikom škvŕn pri umývaní je dôležitá, pretože škvrny môžu znehodnocovať ich vzhľad.

Tu je niekoľko tipov, ako to dosiahnuť:

  • Pred umývaním pohárov ich dôkladne opláchnite. Odstráňte tak nečistoty a zvyšky nápojov, ktoré by mohli spôsobiť škvrny.
  • Pri umývaní pohárov používajte jemné umývacie prostriedky. Vyhnite sa použitiu agresívnych čistiacich prostriedkov, pretože môžu poškodiť povrch a vytvoriť škvrny.
  • Používajte mäkkú hubku alebo štetec na umývanie pohárov. Tvrdé alebo drsné hubky môžu poškriabať povrch pohárov, čo tiež môže spôsobiť škvrny.
  • Ak je to možné, vyhnite sa umývaniu pohárov vo veľmi horúcej vode. Príliš vysoké teploty môžu vyvolávať kondenzáciu na povrchu pohárov a spôsobiť škvrny.
  • Neumývajte veľké množstvo pohárov naraz. Je lepšie ich umývať po jednom. Týmto spôsobom sa minimalizuje pravdepodobnosť, že sa poháre navzájom poškriabu.
  • Po umytí pohárov ich dôkladne opláchnite teplou vodou a zabezpečte dobré vysušenie pohárov vzduchom. Vyhnite sa treniu pohárov utierkou, pretože to môže vytvárať škvrny z prachu alebo iných nečistôt na uterákoch.

Tip pre vás: TAKTO skladujte banány a už vám viac nesčernajú!

Korózia skla - ako zabrániť korózii?

Korózia skla môže byť spôsobená rôznymi faktormi, ako sú vlhkosť, chemikálie alebo nevhodné čistenie.

Tu je niekoľko spôsobov, ako zabrániť korózii skla:

  • Udržiavaná správna vlhkosť - sklo nemá rado nadmernú vlhkosť. Ak je sklo vystavené vymedzeniu vodnej pary, môže dôjsť k poškodeniu povrchu skla. Uistite sa, že miesto, kde sa sklo nachádza, je dostatočne vetrané a nechajte sklo neustále suché.
  • Vyhnite sa kontaktu skla s chemikáliami - chemikálie ako silné čistiace prostriedky môžu poškodiť povrch skla a spôsobiť koróziu. Pri manipulácii s chemikáliami sa uistite, že sklo nie je v priamom kontakte s nimi a opláchnite ho čistou vodou, keď je to potrebné.
  • Používajte správne čistiace prostriedky - vyhýbajte sa použitiu abrazívnych čističov alebo drsných handier, ktoré by mohli poškriabať povrch skla. Miesto toho používajte mierny čistič skla a jemnú handričku na čistenie. Uistite sa, že čistiaci prostriedok je určený špecificky na sklo. Postačí teda jemný umývací prostriedok.
  • Pravidelne čistite sklo - pravidelné čistenie skla pomáha odstrániť nečistoty a zabrániť ich hromadeniu na povrchu skla, čo môže viesť k korózii. Prach alebo mastnota by mali byť odstránené čo najskôr, aby sa minimalizovalo riziko korózie.

Dodržiavanie týchto tipov vám pomôže zabrániť korózii skla a predĺžiť jeho životnosť. Dôležité je pravidelné čistenie a starostlivý prístup k údržbe skla.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní