Umývačka riadu: 10 vecí, ktoré do nej nepatria!

Umývačka riadu: 10 vecí, ktoré do nej nepatria!
  • 24.08.2022
  • Lenka Biba Slovak

Umývačka riadu je súčasťou kuchyne v mnohých domácnostiach. Je to skvelý pomocník, ktorý šetrí nielen čas, ale aj životné prostredie. Ak totiž umývate riady pod tečúcou vodou, tak spotrebujete väčšie množstvo vody, ako umývaním riadu práve v umývačke riadu.

Dajte si ale pozor! Pretože do umývačky riadu nie sú vhodné všetky druhy riadov a kuchynských pomôcok. Prinášame vám zoznam tých, ktoré sa môžu umývaním v umývačke, paradoxne, zničiť. Buďte preto opatrní, aby ste sa vyhli zbytočným investíciám do nového riadu.

1. Drevené dosky a drevené varechy

Drevené kuchynské pomôcky sú v našich domácnostiach mimoriadne obľúbené. Niet sa čo čudovať – sú z prírodného materiálu, nepoškriabu žiadny povrch a drevené dosky na krájanie sú odolné a pevné.

Preto sa vyhnite nielen jej umývaniu v umývačke riadu, ale aj dlhšiemu namáčaniu. Drevo by sa mohlo napučiť, poškodiť, a ak doska nie je vyrobená z jedného kusu dreva, tak jednotlivé kusy by sa ľahko od seba oddelili, čím by sa tieto drevené kuchynské doplnky už nedali ďalej používať.

Odporúčame: Používate drevené varešky? Tú sú TOP tipy, ako ich čistiť a predĺžiť ich životnosť!

2. Nože

Vedeli ste, že horúca voda otupuje nože? A práve kvôli tomu nože do umývačky riadu naozaj nepatria. Rovnako do nej nedávajte ani akékoľvek iné kuchynské pomôcky, ktoré majú ostré čepieľky.

Nože a ostré časti kuchynského príslušenstva preto radšej umývajte ručne a iba vlažnou vodou.

3. Termomisy

Termomisy majú špeciálnu izolačnú vrstvu, ktorá pri kontakte s horúcou vodou zrazu zväčší objem, čím sa termomisa zničí. Takže ak nechcete o tohto kuchynského pomocníka prísť, umyte termomisy radšej ručne nie príliš horúcou vodou.

4. Liatinové hrnce

Pre liatinové hrnce je lepšie, ak ich po použití umyjete radšej klasickým spôsobom. Pravidelným umývaním liatinových hrncov v umývačke riadu by sa mohol ich povrch jednoducho zničiť.

Pri varení by sa potraviny lepili na povrch hrnca, čím by príprava jedál v liatinových hrncoch už nebola tak „pohodlná", ako ste zvyknutí.

5. Hrnčeky s potlačou

Ak sa rozhodnete svoje obľúbené hrnčeky s potlačou umývať pravidelne v umývačke riadu, pripravte sa na to, že časom sa odtiene potlače výraze zosvetlia. V tomto prípade zohráva hlavnú úlohu:

  • kvalita potlače a
  • kvalita používanej tablety na umývanie.

Do umývačky riadu taktiež nepatria ani hrnčeky, ktoré reagujú na teplo a pri kontakte s ním menia farbu alebo obrázok na hrnčeku.

Neprehliadnite: Zápach zo smetného koša môžete cítiť, aj keď je prázdny. Čo s tým?

6. Strieborný príbor

Ak ste majiteľmi strieborného príboru, odporúčame vám ho v prípade potreby umývať klasickým spôsobom – ručne. Striebru totiž neprospieva kontakt s veľmi horúcou vodou.

Pokiaľ sa tak stane, na povrchu strieborného príboru sa môžu objaviť biele fľaky, ktoré už nevyčistíte.

7. Pozlátené porcelánové súpravy

Krásny zdobený porcelán je luxusným kúskom každej domácnosti a nie je vhodný do umývačky riadu. Vplyvom vysokej teploty sa z nich stráca sfarbenie veľmi rýchlo, a tak už po pár minútach budete mať po nádhernom zdobení porcelánu.

8. Krištáľové poháre

Pri veľmi častom umývaní pohárov v umývačke riadu na nich zostáva nepekná matná vrstva, pričom ešte viditeľnejšie je to vtedy, ak sú poháre vyrobené z krištáľu.

Veľkým problémom v tomto prípade bývajú aj tablety do umývačky riadu, ktoré zanechávajú na povrchu pohárov nepekné šmuhy. Nepomáha ani leštidlo, pretože vôbec nedocieli potrebný lesk, ktorý poháre v umývačke riadu častým umývaním veľmi rýchlo strácajú.

9. Tenké plastové časti

Ak ste fanúšikom jednorazových plastových riadov, tak v tom prípade ich neumývajte v umývačke riadu. Poškodili by sa tak veľmi, že namiesto riadu by ste našli už iba pokrčenú nejasnú plastovú hmotu.

10. Jednotlivé súčasti kávovaru

Tie časti kávovaru, ktoré prichádzajú počas prípravy do kontaktu s kávou, nesmiete umývať v umývačke riadu. Časom by sa totiž určite zmenila chuť vášho obľúbeného nápoja.

Do umývačky riadu teda nepatrí páka alebo odnímateľné mechanické vnútro, ktoré by ste mali čistiť iba prúdom teplej vody. Naopak, v umývačke riadu môžete umyť napríklad nádobu na kávový odpad alebo vonkajšie časti kávovaru ako napríklad kovové mriežky, na ktorých stojí pohár.

Odporúčame aj: Alobal v umývačke riadu ako výborný pomocník. Viete, prečo je to tak?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní