Alobal v umývačke riadu ako výborný pomocník. Viete, prečo je to tak?

Alobal v umývačke riadu ako výborný pomocník. Viete, prečo je to tak?
  • 13.04.2022
  • Lenka Biba Slovak

Každá z nás túži po dokonale čisto umytom riade, a to bez väčšej námahy. V tomto je umývačka riadu skvelý pomocník, ktorý šetrí nielen náš čas, ale aj životné prostredie. Niekedy sa ale predsa len môže stať, že z nej vytiahneme riad, na ktorom ostanú zvyšky jedál alebo mastnoty. Preto sme pre vás objavili jeden trik, ktorý vám zaručí čistotu a lesk nielen skla, ale aj ostatného riadu vo vašej umývačke riadu.

Odporúčame: Vajcia: Čo potrebujete vedieť o ich pôvode, skladovaní a varení

umývačka riadu

Zdroj: Shutterstock®

Alobal je v kuchyni skvelý pomocník

Hliníková fólia (alobal) je v kuchyni neodmysliteľným pomocníkom, ktorý by každá šikovná gazdinka mala mať vždy poruke. Väčšina z nás avšak ani len netuší, že ho môžeme použiť aj v umývačke riadu. Predovšetkým s príbormi urobí hotové zázraky, ale pomôže nám aj s čistením ostatného riadu.

Tableta aj s kúskom alobalu

Niektoré tipy a triky sa zdajú byť na prvý pohľad neuveriteľné. Akonáhle ich ale vyskúšame, nedáme na ne už potom dopustiť. A jedným z týchto trikov je aj umiestnenie alobalu do umývačky riadu. Ako na to?

Keď budete najbližšie plniť umývačku riadu, odtrhnite kúsok alobalu, vytvarujte ho do guličky a vhoďte do priehradky na príbory. Čo sa stane? Chemické látky obsiahnuté v alobale vyvolajú s tabletou v umývačke riadu chemickú reakciu. Tá je akýmsi oxidačným procesom podobná tomu, ktorý sa požíva pri leštení striebra. Samotný alobal riady nevyčistí, ale sóda bikarbóna v umývacej tablete zreaguje s kovom v alobale, čím vytvára silný čistiaci efekt. Tieto zložky spolu s vodou vytvoria prostredníctvom elektrochemickej reakcie sulfid strieborný, pričom táto reakcia je účinnejšia, ak tieto látky prídu do kontaktu s teplou vodou.

Alobal zostane celý čas v priehradke na príbory, takže nepríde do kontaktu s riadom. Príbory sa budú ale zakaždým lesknúť! A nielen tie. Rovnaký efekt bude mať alobal aj na špinavé taniere, sklené poháre, ale najviac to oceníte pri fľakoch na príboroch.

Odporúčame aj: Čakanka ako ju nepoznáte. Viete o všetkých jej super účinkoch?

alobal do umývačky riadu

Zdroj: Shutterstock®

Ako použiť alobal na čistenie bez umývačky riadu?

Alobal na čistenie riadu môžete použiť doma aj v prípade, ak nemáte umývačku riadu. Stačí vložiť príbory do horúcej vody s trochou sódy bikarbóny a zabaliť ich do alobalu. Nechajte chvíľku pôsobiť a následne ich umyte klasickým spôsobom. Budú sa lesknúť ako nové.

Vyskúšajte tento trik a budete prekvapení, ako jednoducho dosiahnete lesklý a čistý riad. Nie vždy treba vymeniť spotrebič, ak nám neslúži podľa našich predstáv. Niekedy sú overené babské rady a tipy tou správnou voľbou.

Bude vás zaujímať: Kedy začať učiť dieťa na nočník? Toto je pravý čas na odplienkovanie


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní