Vajcia: Čo potrebujete vedieť o ich pôvode, skladovaní a varení

Vajcia: Čo potrebujete vedieť o ich pôvode, skladovaní a varení
  • 04.04.2022
  • Veronika Nemčeková

Vajcia sú surovinou, ktorá nemôže chýbať takmer v žiadnej domácnosti. Samostatne sa dajú pripraviť na mnoho spôsobov a ako doplnková potravina tvoria dôležitú súčasť rôznych receptov. Často sa diskutuje taktiež o ich výživovej hodnote a dôležitosti zaradenia do jedálnička. Viete ako pri kúpe rozpoznať čerstvé vajcia a prečo by vás mal zaujímať ich pôvod? Pripravili sme pre vás prehľad užitočných faktov o vajciach.

Ako zistiť pôvod vajec?

Hovorí sa, že najkvalitnejšie vajcia sú domáce. Ak sa rozhodnete pre domáci chov sliepok, dokážete priamo ovplyvniť kvalitu vajec výberom vhodného krmiva a vybudovaním prostredia, v ktorom nosnice žijú. Ľudia čoraz viac dbajú na kvalitu potravín, preto v posledných rokoch rastie popularita domácich chovov. Čo ale v prípade, ak nemáte prístup k domácim vajciam? Kvalitné vajcia viete, samozrejme, pohodlne kúpiť aj v obchode. Pri kúpe si treba všímať predovšetkým kód, z ktorého viete zistiť spôsob chovu, krajinu pôvodu a názov konkrétnej prevádzkarne, odkiaľ vajcia pochádzajú.

Viacmiestny kód reprezentuje schvaľovacie číslo prevádzkarne pre nosnice a býva uvedený na škrupine vajec. Skladá sa z troch častí:

  • z číslice označujúcej spôsob chovu: 0 = ekologická poľnohospodárska výroba, 1 = chov vo voľnom výbehu, 2 = chov na podlahe, 3 = chov v obohatených klietkach;
  • z kódu krajiny, kód Slovenskej republiky je SK
  • z identifikačného čísla, ktoré sa skladá zo skratky okresu, v ktorom sa prevádzkareň nachádza a poradového čísla v rámci predmetného okresu.

Vajíčka sa triedia aj podľa akosti. Najčastejšie sa v obchodoch môžete stretnúť s označením trieda A. Pre maloobchodný predaj sú určené práve takéto vajcia s možnosťou doplnenia: čerstvé vajcia, extra alebo extra čerstvé vajcia. Takéto označenia sa môžu používať do 9. dňa po znáške. Trieda B označuje konzervované vajcia a trieda C sú vajcia vyradené, určené pre potravinársky priemysel.

Pri kúpe je zaujímavým údajom aj hmotnosť, keďže v mnohých receptoch sa špecificky uvádza vhodná veľkosť vajíčka. Hmotnostné triedy sa označujú písmenami: S – malé (pod 53 g), M – stredné (54 g až 62 g), L – veľké (63 g až 72 g), XL – veľmi veľké (viac ako 73 g). Ak je na obale uvedené „vajcia rôznej veľkosti“, ide o netriedené vajcia a udáva sa celková minimálna hmotnosť v gramoch.

Pri nákupe netreba zabúdať ani na dátum minimálnej trvanlivosti. Býva uvedený na obale. Odporúčaný dátum spotreby je pri vajciach 28 dní od znášky, skúsené gazdinky však vedia, že pri správnom skladovaní sú vajcia konzumovateľné aj dlhšie.

Vyskúšajte: Recept na domáce rezance: Chutia ako od babičky!

pôvod vajec

Zdroj: Shutterstock®

Ako zistiť, či je vajce čerstvé?

Škrupina vajíčka by nemala byť porušená či nevhodne zašpinená. Či je vajce čerstvé, dokážete zistiť jednoduchým testom. Stačí ho vložiť do pohára naplneného vodou. Pod škrupinou sa nachádza vzduchová bublina, ktorá sa časom zväčšuje. Čerstvé vajce klesne ku dnu a zostane ležať. Staršie síce klesne tiež, ale nie až na dno, bude plávať približne uprostred. Vajíčko, ktoré zostane plávať na povrchu, je staré a jeho konzumácia sa neodporúča.

Ako správne skladovať vajcia?

Vajcia by mali byť uchovávané v suchu, chránené pred slnkom, pri teplote prostredia najviac 18 °C. V chlade vydržia 3 až 4 týždne. Ideálne je nechať ich v chladničke pri teplote 5 až 8 °C. Dvierka chladničky nie sú úplne najvhodnejším miestom. Tým, že sa otvárajú, vystavujete vajcia zbytočným teplotným výkyvom. Ukladať by sa mali špičkou dole. Čím lepšie ich uskladníte, tým viac predĺžite ich trvanlivosť. Vajíčka nasávajú pachy, odporúča sa preto oddeliť ich od ostatných potravín. Do chladničky môžete odložiť aj uvarené vajcia, vydržať by v nej mali 4-7 dní.

Ako vajcia rozbiť, variť či lúpať?

Pred použitím vajíčka neumývajte, mohlo by dôjsť k rozšíreniu mikróbov na povrchu škrupiny. Zašpinené vajcia stačí utrieť suchou handričkou. Dôležité je, aby sa pri rozbíjaní neznečistil vaječný obsah.

Pred tepelnou úpravou je vhodné vybrať vajíčka z chladničky o niečo skôr, prispôsobia sa izbovej teplote a je nižšia pravdepodobnosť, že pri varení popraskajú. Proti prasklinám pomôže aj ak do vody, v ktorej vajcia varíte, pridáte trochu soli či octu. Pri varení vajec by mali byť plne ponorené do vody. Vajíčko na mäkko budete mať hotové po 5 minútach, na hniličku nechajte variť 7 minút, na tvrdo potrebuje 9 – 10 minút. Čas sa ráta od dosiahnutia bodu varu. Po uvarení vajcia vložte do studenej vody. Najlepšie je lúpať ich pod tečúcou vodou a keď sú úplne vychladnuté.

Ak potrebujete napríklad pri pečení koláčov oddeliť žĺtok od bielka, najrýchlejší spôsob je bielok zachytiť do misky a žĺtok „prelievať“ z jednej časti škrupiny do druhej, až kým sa úplne neoddelia. Použiť ale môžete napríklad aj plastovú fľašu, stlačením ktorej nasajete z rozbitého vajca žĺtok do vnútra fľaše a následne ho vylejete do misky.

Pozri aj: Ako skladovať chlieb? Vďaka jednoduchému triku bude dlhšie čerstvý!

lúpanie vajec

Zdroj: Shutterstock®

Ochutnajte rôzne typy vajec

Najdostupnejšie sú slepačie vajcia. Za vyskúšanie však rozhodne stoja aj prepeličie, kačacie, husacie či pštrosie. Mnohé z nich sa dajú zohnať iba priamo u chovateľov. Odlišujú sa chuťou, veľkosťou, obsahom látok a štruktúrou škrupiny. Prepeličie sú najmenšie a jemnejšie, zvyšné menované majú naopak výraznejšiu chuť, dôvodom je rozličná potrava sliepok a ostatných druhov vtákov. Pštrosie vajce dokáže nahradiť až 30 slepačích.

Vajcia sú bohatým zdrojom bielkovín, omega-3 mastných kyselín, vitamínov A, D, E, K, celej skupiny B a minerálov. Obsahujú vápnik, fosfor, draslík, sodík, horčík, ale aj železo, zinok či selén. Majú minimálne množstvo sacharidov. Výživoví poradcovia často odporúčajú vajcia ako súčasť jedálnička pri rôznych redukčných diétach.

Odporúčame: Tuky sú smrť: Mýty v stravovaní, ktorým stále veríme. Toto je pravda!


 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní