TOP tipy na zdobenie veľkonočných vajíčok: Budú sa páčiť aj deťom!

TOP tipy na zdobenie veľkonočných vajíčok: Budú sa páčiť aj deťom!
  • 29.03.2024
  • Veronika Nemčeková

Hovorí sa, že najviac potešia darčeky, ktoré pre vás niekto vlastnoručne vyrobil. Táto fráza sa dokonale hodí aj na zdobenie veľkonočných vajíčok, ktoré môžete venovať šibačom. Skrášliť si nimi môžete aj príbytok. Radosť prinesú v oboch prípadoch. Spôsobov na zdobenie vajíčok je veľa, vyberať si pritom môžete z rôznych materiálov, s ktorými sa vám dobre pracuje. Mnohé techniky zdobenia sú tiež pomerne jednoduché, do aktivity preto môžete zapojiť aj deti.

Okrem klasických slepačích vajec, môžete na zdobenie využiť aj menšie prepeličie. Dostupné sú tiež polystyrénové polotovary či vajíčka vyrobené z plastu. Použiť sa dajú aj odliatky zo sadry alebo betónu. Fantázii sa jednoducho medze nekladú. Vajcia prírodného pôvodu sa najčastejšie používajú vyfúknuté. Ich obsah pritom ľahko viete zužitkovať v kuchyni, takže v podstate ide o bezodpadovú aktivitu. Inšpirujte sa zaujímavými typmi na zdobenie veľkonočných vajíčok.

Obmotávanie špagátom, vlnou alebo bavlnkami - ako sa popasovať s dekoráciami prírodnou cestou?

Materiál a pomôcky: vajcia, špagát/vlna/vyšívacie bavlnky, tekuté lepidlo, štetec, nožnice

Ide o pomerne jednoduchú techniku, pri ktorej na vajíčko budete postupne nanášať štetcom tenkú vrstvu lepidla. Následne ho budete obmotávať špagátom tak, aby medzi jednotlivými „čiarami“ neboli žiadne medzery. Takto obalené vajíčka môžete dozdobiť stuhou. Ak na vajíčko nalepíte papierové ušká, nos, oči a ústa, môže sa z neho stať napríklad aj veľkonočný zajac.

vajíčka obmotané špagátom

Zdroj: sk.pinterest.com/bogdana1965, sk.pinterest.com/yvonakrejkov

Kresba čiernou fixkou - ako na farbenie veľkonočných vajíčok?

Materiál a pomôcky: vyfúknuté slepačie vajcia s bielou škrupinou, čierne fixky (ideálne sú nezmývateľné)

Túto techniku zvládnu aj menej skúsení tvorenia chtiví jedinci. Podľa vlastnej fantázie vajíčka pokreslíte čiarami, bodkami či ľubovoľnými ornamentmi. Ideálne je použiť biele vajcia, na ktorých kresba čiernou farbou pekne vynikne.

Neprehliadnite: Postavte si vtáčiu búdku svojpomocne

čierno-biele vajíčka

Zdroj: sk.pinterest.com/micika986, sk.pinterest.com/silviaserranok

Ako ozdobiť vajíčka voskom?

Materiál a pomôcky: vyfúknuté slepačie vajcia, sviečky s farebným voskom, kovový špendlík, ceruzka

Zdobenie vajíčok voskom je pomerne známe. Treba sa však pri ňom obrniť trpezlivosťou a dávať pozor, aby ste sa nepopálili. Vosk zo sviečky necháte horením skvapalnieť. Následne doň postupne namáčajte hlavičku špendlíka, ktorý môžete pre ľahšiu manipuláciu zapichnúť do ceruzky. Špendlíkom vytvárate ľubovoľné vzory. Ak máte pocit, že nie ste zruční v kreslení, môžete na vajíčko postupne nakvapkať farebné voskové bodky, krásne bude vyzerať aj tak.

Odporúčame: Vajcia: Čo potrebujete vedieť o ich pôvode, skladovaní a varení

vajíčka zdobené voskom

Zdroj: sk.pinterest.com/merrelleneb

Zdobenie servítkovou technikou - ako na takéto ozdobovanie veľkonočných vajíčok?

Materiál a pomôcky: vajcia, tekuté lepidlo (po zaschnutí musí byť priehľadné), štetec, nožnice, vzorované servítky

Pri tejto technike je ideálne použiť servítky s kvetinovou či inou jarnou tematikou. Ak je servítka viacvrstvová, treba ich od seba oddeliť, používať sa bude len vrstva so vzorom. Ak ide o konkrétny obrazec, treba ho vystrihnúť. Na vajce naneste štetcom jemnú vrstvu tekutého lepidla, postupne prikladajte kúsky servítky. Nechajte priľnúť a povrch opäť prejdite lepidlom, aby ste zafixovali výsledok. Alternatívou za servítky môžu byť lupene kvetov.

Odporúčame aj: TOP inšpirácie na veľkonočné dekorácie – ako vyzdobiť svoj domov?

vajíčka zdobené servítkami

Zdroj: sk.pinterest.com/bloggostodisto

Prírodné farbenie cibuľovými šupkami s viditeľným odtlačkom listu

Materiál a pomôcky: slepačie vajíčka, so svetlou škrupinou (budú sa variť natvrdo), odvar z cibuľových šupiek na farbenie, akýkoľvek vzorovaný list (petržlenovú vňať, ginko, rebríček), elastické jemné pančuchy

Pripravte si drobné lístky a navlhčite ich vodou. Jemne ich pritlačte na škrupinu ešte neuvareného vajca tak, aby sa k nej prisali. Na konci pančuchy urobte pevný uzol a vložte do nej vajce. Skontrolujte či list drží rovnomerne. Vajíčko zauzlite aj z druhej strany. Pokračujte rovnako ďalšími, až nám vznikne akási pančuchová stonožka.

Takto pripravené vajcia vložte do hrnca s vodou a cibuľovými šupkami (čím viac šupiek použijete na odvar, tým bude farba sýtejšia). Povarte a nechajte vajcia odležať, kým škrupiny nezhnednú. Po odstránení pančuchy a lístkov zostanú na povrchu škrupiny krásne vzory. Alternatívou zafarbenia kraslice je v tomto prípade použitie farebného spreja (tento rok sú in metalické odtiene).

Tip pre vás: Trik, ako zabrániť roztrhnutiu pančuchových nohavíc: Urobte to predtým, ako si ich oblečiete!

vajíčka farbené cibuľovými šupkami

Zdroj: sk.pinterest.com/marekmarti

Veľkonočné návody na zdobenie vajíčok trblietavými kamienkami

Materiál a pomôcky: vajcia, trblietavé kamienky, lepidlo, štetec, pinzeta

Vajíčka zdobené týmto spôsobom budú pripomínať tie od Fabergého. Aby ste zvýraznili ich jedinečnosť, môžete ich najprv natrieť alebo nasprejovať ľubovoľnou farbou, kamienky vyniknú na pastelových alebo metalických farbách. Následne pomocou pinzety prikladáte na vajíčka kamienky, ktoré jemne namočíte do lepidla. Nechajte poriadne zaschnúť.

Inšpirujte sa: Veľkonočné dekorácie 2022: Dizajnéri milujú granny štýl

kraslice s trblietkami

Zdroj: sk.pinterest.com/1sportymom

Madeirové kraslice v rustikálnom štýle

Materiál a pomôcky: vyfúknuté vajcia, ceruzka so špendlíkom, vosková sviečka, rotačná brúska

Madeirové kraslice nádherne dotvoria interiér svojim jedinečným dizajnom. Aby ste dosiahli želaný efekt, treba postupovať veľmi opatrne. Ide o techniku, pri ktorej vyrezávate brúskou do škrupiny otvory. Ich okraje následne dozdobujete voskom. Presný postup si môžete pozrieť vo videu nižšie.

Maľovanie vajíčok a falošný patchwork

Materiál a pomôcky: polystyrénové vajcia, stužky/kúsky látok 3x4 cm, nožnice, špendlíky

Technika zdobenia nazývaná falošný patchwork získava stále viac na popularite. Je pomerne náročná na čas. Zdobiť treba začať zo stredu. Postupne pripevňujete špendlíkmi kúsky stúh alebo látok na polystyrénové vajíčka a vytvárate ľubovoľné vzory. Kúsok stuhy prišpendlite v strede jedného z okrajov. Oba konce ohnite dovnútra a opäť prichyťte špendlíkmi. Pokračujte, až kým nepokryjete stuhami celé vajce. Takto si môžete vytvoriť napríklad aj kuriatka či zajačikov.

Odporúčame: Sopka z jedlej sódy - TAKTO ju pripravíte a máte zaručenú zábavu (nielen) pre deti!

falošný patchwork

Zdroj: sk.pinterest.com/lenka355, sk.pinterest.com/tnhome

Veľkonočná výzdoba - inšpirujte sa obľúbenými rozprávkami a potešte deti

Materiál a pomôcky: vajcia, stužky, papier, nožnice, lepidlo, temperové farby, štetec, umelé oči

Ak chcete tvoriť spolu s deťmi, skúste vajíčka premeniť na ich obľúbené rozprávkové postavičky. Zužitkovať viete v podstate akýkoľvek materiál, ktorý nájdete doma. Pomerne jednoducho dokážete vytvoriť napríklad Mimoňov či Ninja korytnačky. Vajcia môžete nafarbiť temperkami, následne dozdobíte pomocou stužiek, papiera alebo umelých očiek. O zábavu bude postarané.

Prečítajte si aj: Ako vysušiť hortenzie bez námahy? Máme postup krok za krokom!

rozprávkové vajíčka

Zdroj: sk.pinterest.com/tmrfrisky, sk.pinterest.com/jkarna01

Obháčkované kraslice patria do zoznamu TOP prekrásnych dekorácii

Materiál a pomôcky: vyfúknuté vajcia, priadzu na háčkovanie, háčik.

Ak viete háčkovať, môžete skúsiť vajíčko obaliť uháčkovaným vzorom. Pripravte si niekoľko riadkov obľúbeného vzoru. Tie postupne pospájajte a obaľte ním vajíčko.

Vyskúšajte: DIY veľkonočné dekorácie z konárov stromov – to musíš vyskúšať!

obháčkované vajíčka

Zdroj: sk.pinterest.com/udmilahorvthov

Aktualizované na 29.03.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní