Jarné upratovanie: Čo spraviť s vyradeným oblečením?

Jarné upratovanie: Čo spraviť s vyradeným oblečením?
  • 18.04.2022
  • Veronika Nemčeková

Jar je obdobie spájané s novými začiatkami. Hovorí sa, že aby mohlo prísť niečo nové, musí najprv niečo staré odísť. Prvé mesiace roka sú vhodným obdobím na jarné upratovanie a pretriedenie šatníka, a to nielen preto, aby ste sa podriadili módnym trendom a doplnili zásoby toho, čo sa práve nosí. Mnohé z nás pri dôkladnej kontrole šatníka totiž zistia, že v nej majú kúsky, ktoré nosia iba zriedka či vôbec. Čo spraviť s vyradeným oblečením?

Všeobecne platí, čím menej toho človek vlastní, tým menšie má starosti. Nechať by sme si vraj mali len také veci, ktoré nám robia radosť. Ak sa nad tým zamyslíte, uvedomíte si, že pri oblečení sú to práve tie kusy, ktoré si rady a často obliekate. Pri upratovaní nemusíte vyhodiť všetko. No ak si dáte tú námahu a pretriedite veci v skrini, zvyčajne býva problém kam s vyradeným oblečením. Poradíme vám, ako ho zužitkovať alebo kam odniesť. To, že vy už ho nevyužijete totiž neznamená, že jeho cesta sa končí a poputuje do koša.

Ako postupovať pri vyraďovaní?

Odporúčaní pri triedení šatníka je mnoho. Niektorí preferujú tvrdý prístup, a to vyradiť všetko, čo ste si neobliekli minimálne rok, prípadne to, do čoho sa nezmestíte alebo na vás nevyzerá dobre. Ak máte problém s rozhodovaním, je dobré si vziať na pomoc niekoho blízkeho, kto vám poradí. Pri triedení sa oplatí vyradené oblečenie deliť na skupiny, napríklad: v dobrom stave, poškodené, no dá sa opraviť či zničené.

Predaj a SWAP

Hodnotnejšie a zachovalé kúsky, z ktorých ste „vyrástli“, sa oplatí skúsiť predať. Urobiť tak môžete cez sociálne siete, špecializované webstránky či aplikácie. Populárne sú aj susedské burzy organizované v kultúrnych centrách alebo na verejných priestranstvách. Predajom potešíte niekoho, kto možno dlho zháňa kúsok, ktorý vám chýbať nebude. Ako bonus sa vám navyše vráti istý finančný obnos, za ktorý si môžete kúpiť niečo, čo potrebujete, alebo po čom vaše srdce túži.

Ak nechcete investovať do ničoho nového, môžete utŕžené peniaze venovať charite. Alternatívou predaja je SWAP, alebo výmena tovaru za iný, ktorý sa vám zíde. Niektoré módne značky taktiež začali s výkupom starého oblečenia, ktoré zrecyklujú a poskytnú vám zľavu na nákup nového.

Inšpirujte sa: Drôtované špirálkové náušnice: Vyrobte si ich v jednoduchých krokoch

prešívanie vecí

Zdroj: Shutterstock®

Staré oblečenie v novom šate

Patríte medzi zručných ľudí? Môžete si skúsiť starý kúsok upraviť a prešiť na niečo iné. Ak máte napríklad šaty, ktoré vám nesedia v oblasti pŕs, môžete ich rozstrihať a ušiť z nich sukňu. Vkusné šaty si viete spraviť aj zo starých pánskych košieľ. Ušiť môžete tiež oblečenie pre bábiky. Fantázia nemá hranice. V prípade, že má látka pekný vzor, môžete z obľúbeného kúsku spraviť poťah na vankúše, patchworkovú deku alebo plátennú tašku. Existuje mnoho kurzov šitia, kde vás naučia ako pracovať s látkami. Za druhú šancu a recykláciu sa vám poďakuje aj príroda.

Darovanie známym alebo charite

Zachovalé oblečenie, ktoré sa vám už nepáči alebo vám nesedí, môžete posunúť kamarátkam či niekomu, o kom viete, že si sám nemôže kúpu nového dovoliť. Ak takého človeka vo svojom okolí nemáte, existuje množstvo organizácií, ktoré robia zber šatstva. Pomáhajú napríklad ľuďom bez domova, slobodným matkám, utečencom alebo detským domovom.

Pred tým, než im oblečenie odnesiete, je vhodné zistiť si, či majú oň vo vybranej charite záujem. Často totiž majú preplnené sklady a zháňajú konkrétny typ oblečenia. Zväčša ide o základné kúsky, niečo praktické a pohodlné. Zbytočne by ste im priniesli plesové šaty, keď potrebujú nohavice a tričká. Niektoré charity vyžadujú, aby ste oblečenie priniesli na konkrétne miesto, iné využívajú zberné kontajnery. Ideálne je, ak bude vypraté a zabalené.

DIY

Ste kreatívna duša? Tak potom určite viete, že textil viete využiť aj na rôzne ručne robené dekorácie alebo praktické pomôcky. Vyrobiť si môžete napríklad ručne tkaný koberček, zväzovaním kúskov látok k sebe zase vytvoríte koberec so strapcami či hračku pre psa. Zo vzorovaných látok alebo kusov vystrihnutých do rôznych tvarov môžete spraviť obraz. Počuli ste o technike falošný patchwork? Ak látky nastriháte na pásiky 3x4 cm, môžete ich použiť pri výrobe dekorácií. Potrebovať budete útvary z polystyrénu, špendlíky a veľa trpezlivosti.

Odporúčame: TOP nápady do domácnosti – objav šikovné a praktické riešenia

koberec z látok

Zdroj: sk.pinterest.com/panmelec

Pomôcky na upratovanie

V prípade, že je oblečenie zničené, fľakaté alebo roztrhané tak, že sa nedá opraviť, poslúžiť vám môže pri upratovaní. Niektoré látky výborne sajú vodu alebo dobre na seba zachytávajú prach či leštia. Vyradené kúsky môžete nastrihať na menšie kúsky a použiť, keď ich budete potrebovať. Niektoré útulky pre zvieratá tiež dokážu zužitkovať handry pri starostlivosti o svojich zverencov.

Pozri aj: Jarné trendy 2022: Móda sa nesie v znamení Clean Slate


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní