TAKTO skladujte banány a už vám viac nesčernajú!

Aj vám sa stáva, že vždy, keď prinesiete domov banány z obchodu, zdá sa vám, že sa cez noc sfarbia dohneda a rýchlo sčernajú? A pritom nechceme nič viac, iba si vychutnať dokonale zrelé banány počas niekoľkých dní. Banány sú jedným z našich najobľúbenejších druhov ovocia vôbec a ich výhodou je aj to, že sú dostupné po celý rok.

Ako banán dozrieva, je sladší, mäkší, aromatickejší a hnedší. Toto sfarbenie nie je znakom toho, že ovocie je pokazené - je to prirodzená súčasť procesu dozrievania a čím je ovocie hnedšie, vo všeobecnosti je zrelšie a sladšie. Zistite však spolu s nami, ako uchovávať banány, aby zostali dlhšie dokonale strakaté, sladké a neboli kašovité s nevzhľadnou čiernou farbou.

Čo banány obsahujú?

Všetci veľmi dobre vieme, že banány sú zdravé. Sú vynikajúcim zdrojom nielen draslíka, horčíka a vápnika, ale obsahujú aj významné množstvo vitamínov C, A, E a vitamínov skupiny B. Čo je ale pre nás ich nevýhodou je to, že v našich klimatických podmienkach banány nerastú.

  • A to znamená, že musia prejsť dlhú cestu, kým sa dostanú na pulty supermarketov.
  • Z tohto dôvodu sa zo stromov zvyčajne trhajú ešte zelené.
  • Takto odtrhnuté banány dozrievajú pomaly, zároveň však dlho zostávajú čerstvé.
  • Niekedy sa ale bohužiaľ stáva, že po zakúpení začnú banány rýchlo tmavnúť.

Prečo banány sčernejú?

Stmavnutie šupky banánov je spôsobené vylučovaním etylénu - rastlinného hormónu, ktorý stimuluje dozrievanie ovocia. Ide teda o prirodzený a pre človeka bezpečný jav, ktorý naznačuje, že ovocie by sa vtedy už malo konzumovať rýchlo.

Ako zrelé je už príliš zrelé?

Banány s hnedými škvrnami sú stále bezpečne použiteľné. A ako získať čo najviac banánovej chuti?

  • Tú majú práve tie banány, ktoré sú zrelé do tej miery, že sú úplne čierne a kašovité.
  • V tejto fáze sa banánu ale nemusíte báť.

Neprehliadnite: Domáce repelenty proti komárom i kliešťom: Zaručene vás ochránia

banán

Zdroj: Depositphotos

Kde skladovať banány?

Ideálne miesto na uskladnenie banánov je na pracovnej doske, mimo dosahu priameho slnečného žiarenia.

Dobre sa im darí na chladných a suchých miestach a budú naďalej dozrievať, keď ich necháte pri izbovej teplote.

  • Teplo a slnečné svetlo urýchľujú proces dozrievania, takže banány uchovávajte na chladnejšom mieste v kuchyni.
  • Môžete tiež investovať do vešiaka na banány, aby sa ovocie neotlačilo.

Ako skladovať banány, aby zostali dlhšie žlté?

Zabalenie stoniek banánového trsu do plastu udrží banány dlhšie čerstvé a žlté. Je to preto, že stonky banánov produkujú plyn etylén, ktorý sa šíri do zvyšku ovocia a šíri sa v procese dozrievania. Plast obsahuje látky, ktorý bráni etylénu dostať sa k banánom a predlžuje tak ich trvanlivosť.

Banány - ďalšie tipy na skladovanie

Najlepší spôsob, ako udržať banány čerstvé čo najdlhšie, je, keď si ich kúpite, keď sú ešte trochu zelené, a potom postupujte podľa týchto troch tipov:

  • Banány nedávajte do misky s ovocím - ovocie ako jablká, hrušky či broskyne pri dozrievaní uvoľňujú etylén, čo spôsobí rýchlejšie dozrievanie banánov. Preto by ste ich mali držať mimo misy s ovocím, ak nechcete, aby dozreli príliš rýchlo.
  • Banány skladujte na chladnom a tmavom mieste - pozor - príliš chladné miesto, ako napríklad chladnička či mraznička spôsobia, že vaše banány prestanú dozrievať a šupka sčernie. Akokoľvek teplejšie miesto spôsobí, že vaše banány rýchlo dozrejú. Preto teplá kuchyňa nie je ideálnym miestom na uskladnenie banánov.
  • Chráňte banány pred priamym slnečným žiarením - otvorené miesto je lepšie ako uzavretá nádoba. Neskladujte banány vo vrecku alebo uzavretej nádobe - to iba urýchli proces dozrievania.

Odporúčame aj: Paprika v slanej vode - načo je to dobré?! Tento trik musí poznať každý!

ako skladovať banány

Zdroj: Depositphotos

Chladnička zastaví dozrievanie banánov

Prvé a možno jediné pravidlo, ktoré musíte vedieť, pokiaľ ide o skladovanie banánov, je - vyhýbajte sa chladničke, a to najmä pred ich dozretím.

  • Banány sú tropické ovocie a vo všeobecnosti tropické ovocie neznáša skladovanie v chlade.
  • Umiestnenie nezrelého banánu do chladničky zastaví schopnosť ovocia dozrieť, šupka sčernie a banán tak nemusí byť schopný obnoviť proces dozrievania, aj keď sa vráti na izbovú teplotu. 

A ak vložíte už hnedý banán do chladničky, sčernie ešte rýchlejšie.

Ako využiť banány? Prinášame vám banánové inšpirácie!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE