Doprajte si nápoj z čerešňovej šťavy a sledujte, čo sa stane! Budete ho milovať!

Aj keď čerešne pochádzajú z Prednej Ázie a juhovýchodnej Európy, dnes sú už rozšírené po celom svete. Rodia veľmi bohato a voľne rastúce stromy čerešní mávajú obrovskú a mohutnú korunu. Z pôvodných divo rastúcich však postupom času vznikli desiatky odrôd i okrasných čerešní.

Čerešne ale majú aj ďalšie blahodarné účinky na ľudský organizmus - chránia väzivové tkanivo pred enzymatickým rozkladom, majú omladzujúce účinky, skrášľujú pleť, pôsobia protizápalovo, pomáhajú pri paradentóze, zmierňujú reumatické ochorenia kĺbov a dnu a pomáhajú aj pri redukcii hmotnosti.

A vedeli ste, že čerešne vám môžu pomôcť nielen lepšie spať, ale aj rýchlejšie behať? Existuje dôvod, prečo sú čerešne doslova dokonalé ovocie. Sú plné vitamínov, minerálov a antioxidantov.

Čerešne a ich účinky

Dužina čerešní je tvorená viac ako z 80 % z vody a ovocných cukrov. Tieto chutné a obľúbené plody sú významným zdrojom minerálov, ako napríklad horčík, železo, jód, fosfor, zinok, vápnik, draslík a kremík, ale aj vitamínov.

Červené čerešne získavajú svoju bohatú farbu z antokyanov a majú vysoký obsah polyfenolov, ako sú flavonoidy. Tieto fytonutrienty alebo rastlinné chemikálie majú antioxidačné vlastnosti. Antioxidanty chránia pred zápalmi a bojujú proti voľným radikálom, ktoré môžu spôsobiť poškodenie buniek a prispieť k chronickým ochoreniam, ako je rakovina, cukrovka a srdcové choroby.

Čerešne obsahujú aj:

  • vitamín A,
  • vitamín C,
  • vitamín E.

POZOR - ak ste ale citliví na salicyláty - prírodnú rastlinnú chemikáliu nachádzajúcu sa v čerešniach a používanú aj v aspiríne, konzumácia väčšieho množstva čerešní môže viesť k žalúdočnej nevoľnosti a hnačke.

Čerešne na lepší spánok!

Konzumácia tohto chutného ovocia vám pomôže lepšie spať, a to vďaka vysokému obsahu:

  • melatonínu – hormónu, ktorý pomáha regulovať cyklus spánku a bdenia,
  • serotonínu – chemikálií, ktorá pomáha vášmu telu vytvárať melatonín,
  • tryptofánu – aminokyseline, ktorá zvyšuje serotonín.

Neprehliadnite: Nespavosť a napätie? Vyrieši ich táto bylinka pod vankúšom!

Čerešne

Zdroj: Depositphotos

Čerešňová šťava vám pomôže lepšie spať!

Patríte k ľuďom, ktorí sa dlhé hodiny prevaľujú v posteli a túžia po sladkom spánku? Ak áno, potom si pred spaním skúste namiešať čerešňovú šťavu, ktorá sa volá „Sleepy Girl Mocktail“. Tento čerešňový nápoj síce môže pripomínať presladený koktail, avšak v skutočnosti to tak vôbec nie je.

Podľa pôvodného receptu sa totiž skladá iba z:

  • pol šálky čerstvej čerešňovej šťavy,
  • jednej polievkovej lyžice magnézia,
  • perlivej vody a
  • ľadu.

A výsledkom je nápoj, ktorý vás dokonale pripraví na sladký spánok.

Účinky čerešňového nápoja

Aj keď by sa mohlo zdať, že na tomto nápoji nie je nič výnimočné, v skutočnosti je opak pravdou. Čerešňová šťava sa vyznačuje vysokou koncentráciou melatonínu - hormónu, ktorý vyvoláva ospalosť. Štúdia z roku 2010 publikovaná v Journal of Medicinal Food zistila, že konzumácia čerešňovej šťavy zvyšuje hladinu melatonínu a zlepšuje kvalitu spánku u dospelých ľudí trpiacich nespavosťou.

Ďalšou významnou zložkou je horčík. Nie je žiadnym tajomstvom, že magnézium podporuje relaxáciu a tiež sa podieľa na regulácii melatonínu, ktorý riadi cyklus spánku a bdenia.

  • Horčík navyše aj uvoľňuje svalstvo a pomáha upokojiť nervový systém.
  • Vzhľadom na to môže horčík znížiť pocity úzkosti a podporiť relaxáciu, vďaka čomu je zaspávanie značne ľahšie.

Odporúčame aj: Domáce repelenty proti komárom i kliešťom: Zaručene vás ochránia

dobrý spánok

Zdroj: Depositphotos

Tipy redakcie ako zlepšiť spánok

  • Obmedzte večerné surfovanie po internete - technika nám v ceste za pokojným spánkom rozhodne nepomáha, naopak - má negatívny vplyv na jeho kvalitu. 
  • Vyhnite sa konzumácii alkoholu - a to predovšetkým vo večerných hodinách. Či chceme alebo nie, alkohol v akomkoľvek množstve nášmu spánku škodí. Radšej pred spaním vypite pohár vody alebo bylinkový čaj.
  • Športujte - či už sa ponoríte do večernej jogy, vyskúšate krátky beh alebo strečing, rozhodne pocítite, že sa vám zaspáva lepšie. Pravdou ale zostáva, že na každého zaberá iný typ cvičenia, preto je nesmierne dôležité, aby ste v tejto oblasti experimentovali a sami zistili, aký šport môžete považovať za vašu prospešnú večernú aktivitu.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE