Najlepšie spôsoby, ako sa zbaviť škrabancov zo skla a zrkadiel!

Najlepšie spôsoby, ako sa zbaviť škrabancov zo skla a zrkadiel!
  • 17.01.2024
  • Lenka Biba Slovak

Škrabance na skle a zrkadle sú bežným problémom v domácnostiach. Môžu vzniknúť rôznymi spôsobmi, ako napríklad pôsobením ostrých predmetov, nesprávnym čistením alebo neúmyselným poškriabaním.

Škrabance v domácnosti na rôznych druhoch povrchov môžu byť veľmi nepríjemné. Avšak nie je však dôvod na paniku! Existujú totiž jednoduché a účinné spôsoby, ako sa ich zbaviť. A práve preto vám dnes niektoré z nich predstavíme.

Zrkadlá, sklá a sklené povrchy

Zrkadlá, sklá a sklené povrchy sú bežnou súčasťou nášho každodenného života. Poskytujú nám nielen estetické a dekoratívne vlastnosti, ale majú aj praktické využitie v rôznych oblastiach.

Zrkadlá

Zrkadlá sa vyrábajú pomocou skla, ktoré je na zadnej strane priesvitne potiahnuté tenkou vrstvou kovu, často hliníka.

Tento tenký kovový povlak umožňuje, aby sa svetlo odrážalo a vytváralo odrazový obraz. Zrkadlá sa bežne používajú vo vnútri domov, kúpeľniach, šatniach, ale aj vo verejných priestoroch a obchodoch. Existujú rôzne typy a veľkosti zrkadiel, vrátane samonosných, lepených a zrkadlových dlaždíc.

Sklo

Sklo je tvorené tavením piesku a iných prírodných minerálov pri vysokých teplotách. Existuje viacero typov skla, napríklad okenné sklo, ktoré je priehľadné a používa sa v oknách a dverách. Ďalšou formou skla je bezpečnostné sklo, ktoré je posilnené a odolnejšie voči nárazom.

  • Je hojnou súčasťou dverí a okien.
  • Sklo sa používa aj v nábytku, ako sú stoly, poličky a skrinky.

Sklené povrchy

Sklené povrchy sú vyrobené z priesvitného skla a majú rôzne formy, ako napríklad sklenené steny, dvere alebo tabule.

V mnohých moderne navrhnutých budovách sa sklenené povrchy používajú na vytvorenie otvorených priestorov a na zvýraznenie prirodzeného svetla. Sklené povrchy sa často používajú aj v interiéroch domov, reštauráciách a obchodoch ako dekoračný prvok.

Obstarávanie a údržba

Pri obstarávaní zrkadiel, skiel a sklenených povrchov je dôležité zvážiť ich veľkosť, typ a účel použitia.

Sklenené povrchy totiž vyžadujú pravidelnú údržbu, ako je čistenie a ochrana pred poškriabaním.

  • Pri čistení skiel a zrkadiel je vhodné používať špeciálne čistiace prostriedky a mäkké handričky na zabránenie poškriabaniu povrchu.
  • Zrkadlá, sklá a sklenené povrchy majú široké spektrum využitia vo vnútri a mimo domu.
  • Okrem estetickej hodnoty sú tiež praktickým riešením, ktoré pridáva hodnotu a funkcionalitu do každého interiéru.

Odstraňovanie škrabancov zo zrkadiel, skla a sklených povrchov - ako odstrániť škrabance?

Ak chcete odstrániť škrabance zo skla alebo zrkadiel, môžete vyskúšať niekoľko domácich prípravkov a metód:

  • Pastový prášok - naštepenú škvrnu zo škrabancov môžete pokryť pastovým zubným práškom a potom ju jemne pošúchať kruhovými pohybmi mäkkou handrou alebo vatovým tampónom. Opláchnite vodou a zákerné škrabance by mali zmiznúť.
  • Ocot a jedlá sóda - vytvorte pastu zmiešaním rovnakého množstva octu a jedlej sódy. Naneste ju na škrabancovú oblasť a jemne ju trieť do kruhových pohybov mäkkou handrou alebo tampónom. Opláchnite vodou a vyleštite.
  • Leštidlá s obsahom chemických prostriedkov - na trhu sú k dispozícii aj špeciálne leštiace prostriedky na sklo a zrkadlá. Postupujte podľa návodu na obale a starostlivo ich používajte, aby ste dosiahli požadované výsledky.

Je však dôležité si uvedomiť, že niektoré hlboké škrabance možno nebudú možné úplne odstrániť a môže byť potrebná profesionálna oprava alebo výmena skla.

Neprehliadnite: TAKTO skladujte banány a už vám viac nesčernajú!

Hlboké škrabance na zrkadle - aký skvelý trik použiť na ich odstránenie?

Tu je skvelý trik na odstránenie hlbokých škrabancov na zrkadle:

  • Pripravte si vodu tak, aby bola teplá, ale nie horúca.
  • Pridajte niekoľko kvapiek tekutého mydla do teplej vody a premiešajte, aby sa vytvorila pena.
  • Navlhčite čistý uterák alebo bavlnenú tkaninu v tejto zmiešanej vode s mydlom.
  • Naneste túto vlhkú tkaninu na hlboké škrabance a nechajte ju tam asi 15 - 20 minút, aby sa škrabance zmäkčili.
  • Potom jemne trieť v kruhových pohyboch cez škrabanec s použitím mierneho tlaku.
  • Pokračujte, kým škrabanec nie je viditeľne menej výrazný alebo úplne odstránený.
  • Keď vykonáte tento proces, utrite zrkadlo suchým a čistým uterákom na odstránenie vody a mydla.

Tento trik by mal pomôcť zmierniť alebo odstrániť hlboké škrabance na zrkadle. Uistite sa však, že tkanina je mäkká a nebodaj nie je abrazívna, aby sa nezhoršilo poškodenie zrkadla.

Nezabudnite, že niektoré hlboké škrabance môžu byť príliš trvalé na to, aby sa odstránili domácimi prostriedkami. V takom prípade by bolo najlepšie konzultovať odborníka alebo si nechať zrkadlo opraviť profesionálnym spôsobom.

Zubná pasta na odstránenie škrabancov - ako ju správne použiť?

Na odstránenie škrabancov zo skla a zrkadiel môžete použiť zubnú pastu nasledujúcim spôsobom:

Úvodné kroky

  • Zapnite vodovodnú batériu a navlhčite čistú handričku.
  • Zabezpečte, aby povrch skla alebo zrkadla bol čistý a voľný od prachu a nečistôt.

Použitie zubnej pasty

  • Naneste malé množstvo zubnej pasty priamo na škrabanec.
  • Použite prst alebo suchý a mäkký papierový uterák na jemné vmasírovanie pasty do škrabance.
  • Uistite sa, že pasta pokrýva celý škrabanec.

Trenie a oplachovanie

  • Mäkkými a kruhovými pohybmi trením prejdite cez škrabanec po dobu asi 30 sekúnd až 1 minúty.
  • Postup opakujte, ak je to potrebné, aby sa škrabanec zmenšil alebo zmizol.
  • Po trení dôkladne opláchnite povrch vodou a osušte čistou handričkou.

Kontrola a opakovanie

  • Presvedčte sa, že škrabanec zmizol, alebo sa výrazne zmenšil.
  • Ak škrabanec ešte nie je úplne odstránený, môžete tento proces opakovať a pokračovať až do dosiahnutia požadovaného výsledku.

Tip redakcie - uistite sa, že zubnú pastu aplikujete len na skutočné škrabance a že ich povrch nie je citlivý, ako je napríklad optické sklo. Pri citlivých povrchoch alebo v prípade neúspešného odstránenia škrabancov odporúčame obrátiť sa na profesionálne sklenárstvo.

Odporúčame aj: Ako ju vyčistiť? Vyskúšajte skvelý tip na DIY čistiaci prostriedok na rúry!

Leštenie skla a sklenených okien - ako na to?

Samotné leštenie skla a sklenených povrchov je pomerne jednoduchý proces, ktorý môže byť vykonaný nasledujúcim spôsobom:

Príprava - začnite tým, že odstránite všetky nečistoty, prach a hmyz z povrchu skla. Najlepší spôsob, ako to urobiť, je použiť čistú hubku alebo handričku namočenú v mierne mydlovej vode. Dôkladne utrite sklenenú plochu a nechajte ju schnúť.

Odstránenie zvyškov - akonáhle je sklo suché, použite stierku alebo handričku vyrobenú z mikrovlákna, ktoré efektívne odstráni zvyšky vody a pôvodné znečistenie. Pohybujte stierkou po skle v kruhových pohyboch, aby ste zaistili rovnomerný a bezchybný lesk.

Leštiaci prostriedok - ak chcete ešte viac zvýšiť lesk skla, môžete použiť leštiaci prostriedok. Existuje niekoľko návodov na domáce leštiace prostriedky, ale jeden z najjednoduchších je zmiešať vodu, biely ocot a niekoľko kvapiek tekutého mydla. Ďalej tento prostriedok naneste na sklenenú plochu a opäť použite stierku alebo handričku, aby ste sklo dôkladne vyčistili.

Dokončenie - na záver treba sklo opláchnuť čistou vodou a utrieť do sucha. To zaistí, že nezostanú žiadne zvyšky leštiaceho prostriedku a sklo bude krásne lesklé.

Je dobré si uvedomiť, že pri leštení skla je dôležité použiť čisté a mäkké materiály, aby ste zabránili vytváraniu škrabancov alebo poškodeniu skleneného povrchu. Ďalej je vhodné vyvarovať sa lešteniu pri priamom slnečnom svetle, pretože to môže spôsobiť rýchlejšie vysychanie leštiaceho prostriedku a zanechať sklo s viditeľnými škvrnami.

Čistenie sklenených povrchov

Tu je návod na čistenie sklenených povrchov:

  • Pripravte si všetky potrebné nástroje a prostriedky. Budete potrebovať mikrovláknovú handričku alebo uterák, čistiaci prostriedok na sklo, ako je napríklad sklenené čistiace prostriedky alebo roztok octu a vody, a hadričku na leštenie.
  • Pred začatím čistenia odstráňte všetky hrubé nečistoty a prach zo skla pomocou suchého uteráka alebo kefky.
  • Nanesie čistiaci prostriedok na sklo. Ak používate čistič na sklo, postupujte podľa pokynov na obale. Ak používate roztok octu a vody, zmiešajte rovnaké množstvo octu a vody do sprejovej fľaštičky.
  • Jemne rozotrite čistiaci prostriedok po celej ploche skla pomocou mikrovlákna alebo uteráka.
  • Nechajte čistiaci prostriedok pôsobiť na skle niekoľko sekúnd a potom jemne prejdite uterákom alebo mikrovláknovou handrou po celej ploche skla. Držte ruku pevne a používajte plynulé, rovnomerné pohyby.
  • Ak sa vám vytvorili čistiaci prostriedok, jemne a opatrne ich utrite pomocou hadričky na leštenie. Týmto spôsobom dosiahnete bezchybný lesk.

Keď ste spokojní s výsledkom, dôkladne vyčistite uterák alebo mikrovlákno a nechajte sklenený povrch vyschnúť.

Tip pre vás: Materiály, ktoré majú schopnosť zvýšiť estetiku a odolnosť vášho interiéru

​Obnovenie zrkadiel - domáce metódy

Existuje niekoľko spôsobov, ako obnoviť zrkadlá a vrátiť im pôvodný lesk a vzhľad. Tu je návod, ako na to:

  • Začnite tým, že dôkladne vyčistíte povrch zrkadla. Použite bežné čistiace prostriedky na sklo alebo čistú vodu so špongiou alebo handričkou. Dôkladne prečistite celý povrch zrkadla, aby ste odstránili prach, škvrny alebo iné nečistoty.
  • Ak je zrkadlo poškodené, môžete použiť leštidlo na sklo na jemné poškriabanie alebo opotrebovanie povrchu. Naneste leštidlo na čistú handričku a jemne ju vtierajte do povrchu zrkadla v kruhových pohyboch. Potom jemne utrite zvyšné leštidlo suchou handričkou.
  • Ak je zrkadlo ešte stále nečisté alebo poškodené, môžete vyskúšať ľahkú zrkadlovú opravu. Kúpte si zrkadlovú farbu, ktorá sa zhoduje s farbou vášho zrkadla, a opatrne naneste farbu na povrch poškodeného miesta. Nechajte farbu vyschnúť a potom ju jemne vyleštite.
  • Ak je zrkadlo veľmi poškodené, odporúča sa ho nechať opraviť profesionálnym sklárom. Sklár môže zabezpečiť, že zrkadlo bude bezpečne opravené a bez rizika ďalších poškodení.

Vždy je dôležité pri práci s pohárom alebo zrkadlami dodržiavať bezpečnostné opatrenia, ako sú ochranné okuliare a rukavice. Nezabudnite si na to pri obnove zrkadiel pripraviť a v prípade požiadaviek alebo pochybností sa obráťte na odborníka.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní