Ako správne umývať mastnú panvicu? Rýchlo a účinne s našimi tipmi!

Ako správne umývať mastnú panvicu? Rýchlo a účinne s našimi tipmi!
  • 08.11.2023
  • Lenka Biba Slovak

Nie je nič horšie, ako uvariť super obed alebo večeru, vychutnať si jedlo s rodinou a potom čeliť umývaniu špinavého riadu. Či už máte umývačku riadu alebo nie – čistenie zamastených panvíc bolo a vždy bude jednou z najnenávidenejších vecí v kuchyni.

A ak ste sa niekedy pristihli, ako sa bez veľkého úspechu pokúšate vyčistiť mastné panvice, pričom ste možno verili, že neexistuje lepší spôsob, ako veci urobiť - verte, nie ste v tom sami. Našťastie ste ale tentoraz na správnom mieste! Pretože dnes vám presne povieme, ako čistiť panvice a súpravu kuchynského riadu bez toho, aby zostali mastné aj naďalej.

Ako na čistenie panvice?

Najobávanejšou časťou večere je vysporiadanie sa s mastnými hrncami a panvicami, ktoré nechávame v kuchyni po jedení. My tento boj dôverne poznáme! A preto vám odhaľujeme náš prvý trik, ako vyčistiť mastné panvice v priebehu niekoľkých minút – a všetko, čo potrebujete, je citrón a sóda bikarbóna.

Citrón + sóda bikarbóna - dokonalá kombinácia!

Ak sú vaše panvice veľmi mastné, odporúčame ich po príprave jedla namočiť do teplej mydlovej vody. A ak aj potom vyzerajú mastné, náš superi trik je jedlá sóda a pol citróna.

  • Sódu bikarbónu dajte na povrch mastnej panvice a vytlačte naň polovicu citróna.
  • Nechajte 10 minút postáť a mastnota nemá šancu!
  • Vaša panvica zostane žiarivo čistá.

Existuje spôsob, ako sa vyhnúť pripáleniu na panviciach po varení?

  • Je niečo, čo môžeme urobiť, aby sme odstránili neporiadok, ktorý po nás zostal v kuchyni?
  • Alebo aspoň - existuje niečo, čo môžeme urobiť, aby sme sa vyhli zvyškom mastnoty, ktorá je jednou z vecí, ktoré robia čistenie oveľa ťažším, ako by malo byť?
  • Ako to, že všetko, s čím skončíme, je tvrdá mastnota, pripálená mastnota?

Žiaľ, niekedy musíme použiť toľko tuku, koľko zvyčajne pri varení používame. Menšie množstvo len zvýši pravdepodobnosť, že sa vám jedlo prilepí na panvicu. Preto dôrazne odporúčame, aby ste sa menej starali o vymastenie panvíc pred varením a viac sa naučili, ako odstrániť mastnotu ihneď po dokončení varenia.

Aj ďalej vám ukážeme niektoré z najlepších metód čistenia a odstraňovania mastnoty, aby ste nemuseli mať pocit, že by ste radšej urobili čokoľvek, ako sa konečne pustiť do čistenia hrncov a panvíc.

Neprehliadnite: Rýchlovarná kanvica - vyčistíte ju nielen octom a citrónom, ale aj zemiakovými šupkami!

Ako čistiť mastné panvice?

Je pravdepodobné, že ste vyskúšali viacero produktov, ktoré sú reklamované a propagované ako účinné chemické prostriedky v boji proti mastnote, aby vám pomohli vyčistiť mastné panvice. Fungoval však niektorý z týchto produktov?

Nie všetky fungujú a tie, ktoré fungujú, sú zvyčajne drahé – ale budete prekvapení, že existuje lepší spôsob, ako vyčistiť mastné panvice.

Ako vyčistiť pripálenú panvicu bez chemikálií?

Tu je všetko, čo budete potrebovať:

  • Prášok na pečenie alebo sóda bikarbóna
  • Morská soľ
  • Ocot (biely ocot)
  • Horúca voda
  • Čistiaca podložka alebo špongia

Toto sú veci, ktoré pravdepodobne máte vo svojej kuchyni, ale ak nie, môžete ich dostať v akomkoľvek miestnom obchode vo vašom okolí. Fantasticky slúžia ako domáce eko čistiace prostriedky.

A tu je to, čo musíte urobiť:

  • Posypte práškom z jedlej sódy mastnotu a mastné škvrny.
  • Sódu bikarbónu postriekajte rovno octom.
  • Nechajte namočené a ponorené na 5 minút.
  • Umyte panvicu a potom ju utrite.

Táto technika nepoškodí vašu panvicu a napriek tomu sa mastnoty zbavíte oveľa rýchlejšie a ľahšie ako kedykoľvek predtým.

Odporúčame aj: Ako ju vyčistiť? Vyskúšajte skvelý tip na DIY čistiaci prostriedok na rúry!

Dá sa ešte niečo urobiť na vyčistenie pripálených mastných škvŕn?

Ak je niečo horšie ako mastný neporiadok na vašich panviciach a hrncoch – potom sú to určite pripálené mastné škvrny. Najdôležitejšou zložkou čistiaceho procesu je prírodný odmasťovač, ktorým je ocot. Odporúčame použiť biely ocot.

  • Aby ste odstránili aj tie najodolnejšie mastné škvrny - ocot nanášajte buď rozprašovačom alebo handričkou.
  • To by malo odstrániť mastnotu s minimálnym trením.
  • Ale aby ste videli čo najväčší účinok - mali by ste pridať vodu 4-krát viac ako nastriekaný ocot a nechať pôsobiť asi 10 minút.

Pretieranie pripálených mastných škvŕn však nie vždy pomáha a vo väčšine situácií môže mastnotu dokonca zhoršiť. Najhorším scenárom je, že môžete poškodiť povrch vášho riadu. Ak však stále hľadáte pomoc a nie ste si istí, či je čistý ocot všetko, čo budete potrebovať, pokračujte v čítaní, aby ste našli ešte lepšie riešenie aj pre tie najhoršie scenáre.

Čo najlepšie rozpustí mastnotu?

S mastnotou sa nezaoberáme len v kuchyni, ale riešime aj mastnotu v odtoku a na mnohých iných miestach. Aj keď existujú vysoko účinné a drsné rozpúšťadlá, ktoré skvele fungujú v mnohých rôznych situáciách – v kuchyni ich jednoducho nemôžeme použiť. Prečo? Mohli by sme ublížiť nielen sebe, ale aj nášmu riadu.

Môžeme sa však snažiť nájsť a predstaviť najlepšiu verziu kuchynského rozpúšťadla mastnoty. Ako ste si mohli všimnúť, biely ocot je najlepšou voľbou. Zmiešanie so sódou bikarbónou môže ešte viac pomôcť.

Môžete však nájsť aj iné prírodné rozpúšťadlá. Dokonca aj saponát na riad je slušnou voľbou pre menšie úniky oleja a neporiadky. 

Keď ocot alebo saponáto nefungujú – musíte experimentovať s inými riešeniami a zistiť, čo funguje najlepšie. Zistili sme, že zmiešanie jedlej sódy s vodou na vytvorenie pasty je v určitých situáciách oveľa efektívnejšie, a aj keď to môže trvať trochu dlhšie, mastnota sa odstráni. Pamätajte, že je to všetko o zmäkčení mastnoty a jej následnom utretí, než o jej drhnutí v pôvodnom stave.

Tip pre vás: Ako ošúpať cesnak? S našimi radami to zvládnete za pár sekúnd!

Čistiace prostriedky – špeciálne tipy na boj proti mastnote

Ak nič z našich vyššie uvedených tipov nefunguje a na dne panvice vidíte špinu, máte aj iné možnosti. Dobre fungovať bude napríklad čistič rúry.

POZOR - Je však dôležité NEMIEŠAŤ chemikálie a NENECHÁVAŤ ich pôsobiť cez noc.

  • Miešanie chemikálií môže spôsobiť nebezpečnú reakciu.
  • A ak ich necháte cez noc, prinajmenšom vaše panvice poškriabe a prinajhoršom zničí.

Pravdepodobne ste vedeli, ako čistiť mastné panvice, ale veríme, že vždy je čo zlepšovať a učiť sa novú techniku. Takže sme si istí, že tieto jednoduché, ale účinné techniky pomôže mnohým z vás.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní