Viete, ako čistiť zásobník práčky? Pomôže ocot i kyselina citrónová!

Viete, ako čistiť zásobník práčky? Pomôže ocot i kyselina citrónová!
  • 27.01.2024
  • Lenka Biba Slovak

Automatická práčka je jedným z najčastejšie používaných domácich spotrebičov. Spolu s chladničkou, sporákom a mikrovlnnou rúrou je neoddeliteľnou súčasťou azda každej domácnosti.

Pravidelné čistenie si však vyžaduje nielen bubon práčky, ale aj dávkovač na pracie prostriedky a aviváž. Po každom praní sa tam totiž usádzajú zvyšky pracích prostriedkov, ktoré sú živnou pôdou pre tvorbu plesní. A tie, ako vieme, sú v domácnosti veľmi nebezpečné.

Ako často čistiť práčku a zásobník práčky?

Predovšetkým pre malé deti a osoby s oslabeným imunitným systémom je dôležité udržiavať nielen čisté, ale aj pravidelne dezinfikované prostredie.

To platí aj pre domáce spotrebiče, predovšetkým pre práčku, keďže v nej pravidelne perieme ako bielizeň, tak aj oblečenie všetkých členov domácnosti.

  • Preto by sme mali zásobník práčky vyčistiť po každom praní.
  • Ak ale tento interval nezvyknete dodržiavať, v tom prípade si dajte záležať, aby ste zásobník vyčistili a vydezinfikovali aspoň 1x za mesiac.

Prečo je dôležité zásobník čistiť po každom praní?

Čistý zásobník má dopad aj na kvalitu prania. Môžu sa v ňom totiž tvoriť plesne a vodný kameň. Aj keď to vo vnútri zásobníka možno vyzerá čisto, nečistoty a plesne sa môžu hromadiť predovšetkým na jej vnútorných častiach. A preto je treba pri čistení celý zásobník vybrať z práčky. Zvyčajne to býva jednoduché – stačí rukou vo vnútri zásuvky uvoľniť jazýček a vytiahnuť von celý zásobník.

Ako vyčistiť práčku kyselinou citrónovou?

Kyselina citrónová je výborný pomocník nielen v kuchyni, ale aj pri upratovaní. Ľahko dokáže zlikvidovať baktérie, plesne, a navyše zbaví zásobník zápachu bez toho, aby ho poškodila. Na čistenie zásobníka môžete požiť kyselinu citrónovú dvomi spôsobmi:

  • nasypte 2 – 3 lyžice kyseliny citrónovej do priehradky na prášok, spustite pranie na prázdno pri 60 stupňoch a okrem čistého dávkovača ostane v práčke ako bonus aj ľahká citrónová vôňa,
  • ponorte zásobník do horúcej vody a nechajte ho odmočiť od nahromadených usadenín, pripravte si roztok – 2 čajové lyžičky kyseliny citrónovej nasypte do 0,5 litra vody, zásobník ponore do pripraveného roztoku a dočistite hubkou na riad. Nezabudnite vyčistiť aj spodok zásobníka a nechať poriadne vysušiť.

Vyskúšaj aj: Jednoduchý recept na domáci chlieb – hotový raz-dva i bez kysnutia

ako vyčistiť zásobník práčky

Zdroj: Shutterstock®

Ako vyčistiť práčku octom?

Ak pri upratovaní preferujete používanie octu, môžete si pripraviť nasledujúci roztok:

  • zmiešajte 1 liter horúcej vody s 250 ml octu, do takto pripraveného roztoku ponorte zásobník a nechajte pôsobiť celú noc. Potom ho dočistite hubkou na riad, aby ste ho zbavili všetkých nečistôt.

Ako vyčistiť práčku sódou bikarbónou?

  • Odstráňte všetky prípadné nečistoty z práčky, ako sú vlasy alebo prach. Po odstránení týchto častíc bude proces čistenia účinnejší.
  • Vezmite ½ šálky sody bikarbóny a rozložte ju rovnomerne v prázdnej práčke.
  • Ak je v práčke možnosť regulovania teploty vody, nastavte ju na maximálnu teplotu. Ak nie, môžete použiť horúcu vodu.
  • Spustite cyklus práčky na normálnom režime s použitím horúcej vody. Sóda bikarbóna by mala odstrániť nečistoty a zápach z práčky.
  • Po skončení cyklu otvorte dvierka a nechajte práčku dôkladne vyschnúť. Ak je to potrebné, použite handričku na utretie vnútra práčky a zabezpečenie, že je úplne suchá.

Toto je jednoduchý a prirodzený spôsob čistenia práčky pomocou sódy bikarbóny.

Ako vyčistiť zásobník na prášok?

Čistenie zásobníka práčky, ako aj pravidelné vyčistenie zásobníka po každom praní, môžete robiť nasledovným spôsobom:

  • Začnite tým, že odstránite všetky viditeľné časti zásobníka na prášok, ako sú držiaky alebo sitká.
  • Dôkladne opláchnite tieto časti v teplej vode s trochou mydla. Použite kefku alebo hubku na odstránenie usadenín a zvyškov prášku.
  • Ak prášok zaschol, môžete ich namočiť do teplej vody s mierne agresívnym čistidlom (ako je ocot alebo citrónová šťava) na rozpustenie zaschnutých zvyškov.
  • Po opláchnutí všetkých častí zásobníka a ich očistení ich nechajte vyschnúť na vzduchu.
  • Posledným krokom je opätovne zložiť zásobník a uistiť sa, že všetky časti sú správne umiestnené.

Prečítajte si aj: Ako správne umývať mastnú panvicu? Rýchlo a účinne s našimi tipmi!

práčka

Zdroj: Shutterstock®

Ako vyčistiť bubon práčky?

Tu je postup, ako vyčistiť bubon práčky:

  • Naplňte práčku teplou vodou - napustite práčku teplou vodou tak, aby bola bubon úplne pokrytý vodou. Pridajte do vody malé množstvo pracieho prostriedku, ktorý používate na pranie oblečenia.
  • Zapnite práčku na krátky cyklus - spustite prázdny krátky prací cyklus. Nechajte pracovať práčku, aby mohla odstrániť všetky nečistoty a usadeniny z bubna.
  • Utrite vnútornú plochu bubna - keď je cyklus hotový, vypnite práčku a otvorte ju. Vezmite vlhkú handričku alebo špongiu a dôkladne pretrite vnútornú plochu bubna. Zamerajte sa na oblasť tesnenia, kde sa často hromadia zvyšky mydla a iných látok.
  • Vyčistite ventilátor a filter - skontrolujte, či má vaša práčka vetrák a filter. Vetrák môže byť na zadnej strane práčky a filter bežne pod dvierkami. Vyčistite ich podľa pokynov v návode na obsluhu. Tieto časti zbierajú prach a nečistoty, ktoré by mohli ovplyvniť výkon práčky.
  • Opláchnite bubon - naplňte práčku čistou vodou a opláchnite bubon, aby ste odstránili všetky zvyšky mydla alebo pracích prostriedkov.
  • Nechajte bubon práčky vyschnúť - overte, či je bubon úplne suchý predtým, ako budete znova používať práčku.

Týmto spôsobom vyčistenie bubna vašej práčky by malo pomôcť zlepšiť jej výkon a zaručiť neznečistené pranie. Nezabudnite, že je dôležité pravidelne čistiť práčku, aby ste predišli hromadeniu nečistôt a zápachov.

Čistenie práčky od vodného kameňa - ide to aj bez drhnutia?

Áno! A to veľmi jednoducho – dať umyť zásobník do umývačky riadu, pretože tablety do umývačky riadu výborne vyčistia všetky nečistoty aj po opakovaných praniach.

  • Ak si už vyberiete ktorýkoľvek z týchto spôsobov, nikdy nezabudnite aj na umytie priestoru, kam sa zásobník na pracie prostriedky vkladá.
  • Odporúčame zamerať sa hlavne na vrchnú a zadnú časť, pretože to sú miesta, kde sa môže „schovávať“ pleseň.

Žiť zdravo znamená aj žiť v čistom prostredí. Neignorujme preto miesta, ktoré na prvý pohľad nie je vidieť a udržiavajme ich pravidelne čisté a dezinfikované.

Aktualizované na 27.01.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Blažena Sádovská 15.05.22 15:24

BS
karma
100.00

Používam sódu bicarbónu a ocot, sú to výborní pomocníci v domácnosti:))

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní