Poznáte výhody pestovania rastlín v kuchyni? Oceníte všetky!

Poznáte výhody pestovania rastlín v kuchyni? Oceníte všetky!
  • 25.04.2022
  • Veronika Nemčeková

Pestovanie izbových rastlín sa teší čoraz väčšej popularite. Každý kvet je však špecifický. Aby robil svojmu majiteľovi radosť, je nutné nájsť mu v byte či dome vhodné miesto, kde mu vytvoríte správne podmienky pre rast. Mnoho ľudí preferuje špecifické miestnosti. Poznáte výhody pestovania rastlín v kuchyni? Sme si istí, že oceníte všetky!

Vylepšia chuť jedál

Ak pri varení s nadšením objavujete nové chute, skúste siahnuť po čerstvých bylinkách, ktoré si sami dopestujete na parapete. Aromatické rastliny, akými sú napríklad bazalka, rozmarín, koriander, petržlen, pažítka, tymián alebo mäta, dodajú jedlám jedinečnosť a oproti sušeným koreninám majú často výraznejšiu chuť a vôňu.

Bylinky sú vo všeobecnosti pomerne nenáročné rastliny na pestovanie. Pre väčšinu platí, že potrebujú slnečné stanovisko. Oplatí sa preto umiestniť ich blízko k oknu. Ideálne je, aby kvetináče mali v spodnej časti otvor, cez ktorý vytečie prebytočná voda. Neodporúča sa ich pestovať v blízkosti sporáku alebo umývadla. Mohlo by ich poškodiť sálavé teplo či čistiace prostriedky používané pri umývaní riadu.

Vyskúšajte: Vyrobte si domáci mini skleník. Rastlinky ho budú zbožňovať!

bylinky

Zdroj: Shutterstock®

Poslúžia ako prvá pomoc pri poraneniach

Priznajme si to. Aj majster tesár sa niekedy utne a nehody v kuchyni sa nevyhýbajú ani skúseným kuchárom. Najčastejšie ide o porezanie sa nožom, odreniny, popáleniny či obareniny. Pri poraneniach pokožky výborne poslúži odrezok z aloe vera. Táto rastlinka pomáha regenerovať pokožku, okrem toho zvlhčuje postihnuté miesto a zmierňuje bolesť. Má tiež antibakteriálne účinky.

Aloe je užitočné aj na konzervovanie ovocia a zeleniny. Stačí, ak potriete ich povrch šťavou z aloe. Zachováva kvalitu ovocia a zeleniny a odďaľuje neželané prezrievanie. Zabraňuje tiež rastu parazitov a húb. Aloe vera sa pestuje vo väčších črepníkoch v piesočnatej pôde. Potrebuje dostatok svetla a je citlivá na zálievku. Priveľa vody jej škodí.

Kúsky dužiny z aloe môžete zmixovať s ovocím a pripraviť si chutné a osviežujúce smoothies. Výborne sa kombinuje s jablkami, ananásom či hroznovou šťavou. V tehotenstve sa konzumácia aloe neodporúča. Prispieva k prekrveniu orgánov v oblasti panvy a môže zapríčiniť krvácanie.

Dotvoria atmosféru v interiéri

Rastliny vo všeobecnosti vnášajú do priestoru harmóniu a pokoj. Ak však chcete zútulniť svoj interiér aj niečím osobitým, skúste popustiť uzdu svojej fantázii a vymyslieť do čoho ich zasadíte. Buďte kreatívni a hrajte sa. Môžete napríklad pomaľovať staré kvetináče, zužitkovať staré misky, plechovky či poháre, ktoré ozdobíte tak, aby ladili so zvyškom interiéru. Skvelými pomocníkmi budú rôzne povrázky i škrupinky z vajíčok. Vkusne vyzerajú aj štítky z papiera, ktoré poslúžia ako označenie jednotlivých druhov byliniek. Nemáte dostatok miesta? Skúste popremýšľať nad závesnými kvetináčmi.

Pozri aj: Top chyby pri pestovaní izbových rastlín: Dopúšťaš sa ich i ty?

aloe-vera

Zdroj: Shutterstock®

Prospievajú psychickému zdraviu

Existuje množstvo vedeckých štúdií, ktoré preukázali, že starostlivosť o rastliny má pozitívne účinky na ľudský organizmus. Záhradkárčenie, ktoré môže mať pokojne aj formu pestovania interiérových rastlín, pomáha znížiť úzkosť, depresiu a dokonca aj index telesnej hmotnosti (BMI). V mnohých tiež vyvoláva pocit spokojnosti. Presádzaním, prerezávaním, čistením alebo polievaním teda pomáhate nielen rastlinkám, ale aj sebe.

Čistia vzduch, absorbujú pachy a znižujú vlhkosť

Rastliny produkujú kyslík a čistia vzduch. Niektoré majú schopnosť redukovať výrazné pachy. Medzi populárne patria napríklad sansevieria, známa aj ako svokrin jazyk, palma areka alebo gumovník. Pri varení sa do vzduchu dostáva aj vlhkosť, o ktorú sa dokážu postarať lopatkovec, brečtan, izbová papraď i tilandsia. Vlhké prostredie majú rady orchidey, ktoré svojimi nádhernými kvetmi ozvláštnia každý interiér.

Inšpirujte sa: Ktoré aromatické bylinky sú najvhodnejšie na pestovanie v byte?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní