Trápi ťa suchá pleť? Tu sú 3 recepty na výživné domáce masky!

Trápi ťa suchá pleť? Tu sú 3 recepty na výživné domáce masky!
  • 24.04.2022
  • Redakcia .

V zime by sme mali pokožku rozmaznávať a dopriať jej viac starostlivosti. Studený vonkajší vzduch striedaný prekúreným vzduchom bytov a kancelárií je pre ňu poriadnou zaťažkávajúcou skúškou. Pokožke na tvári však môžeme účinne pomôcť kvalitnou maskou, ktorú si bez problémov vyrobíme v domácich podmienkach. Výhodou domácej masky na tvár je najmä to, že neobsahuje konzervačné látky a v podstate urobí za málo peňazí „veľa muziky“.

Najviac v zime trpí suchá a veľmi suchá pokožka, ktorá sa pod vplyvom poveternostných podmienok ešte viac vysušuje. Práve tomuto typu pleti najviac pomôžu výživné pleťové masky, o ktorých sa dočítate v nasledovnom článku.

Čo použiť na suchú pokožku?

Najskôr sa trochu zdržíme pri surovinách, ktoré vedia pomôcť suchej pokožke bez života.

  • Avokádo má vynikajúce regeneračné účinky. Obsahuje vitamín E, antioxidant, ktorý zabraňuje predčasnému starnutiu. Vysoký obsah tukov je skvelým bojovníkom proti vysúšaniu pleti. Avokádo má taktiež schopnosť znížiť podráždenie a začervenanie pokožky. Na masku je ideálne použiť mäkké avokádo, s ktorým sa vám bude dobre pracovať.
  • Smotana, biely jogurt alebo tvaroh vďaka laktóze podporujú regeneráciu pokožky a majú upokojujúce účinky.
  • Oleje sú skvelými priateľmi suchej pokožky. Účinky domácej masky tak môžete posilniť vyživujúcim kokosovým, regeneračným makadamiovým alebo omladzujúcim arganovým olejom, ktorý dokáže aktivovať tvorbu kolagénu.
  • Banán je veľmi vďačným ovocím, ktoré sa bežne používa v domácich maskách, a to najmä kvôli jeho hydratačným a rozjasňujúcim účinkom. Tie má vďaka vysokému obsahu draslíka, ale prítomné sú aj vitamíny B6, A, C, E. Okrem suchej pokožky vyhovuje tiež podráždenej a citlivej pleti.
  • Med je výborný nielen na suchú, ale aj na problematickú pokožku, keďže má protizápalový efekt. Obsahuje hodnotné aminokyseliny, minerály a vitamíny, ktoré zaručia krásnu a vláčnu pleť.

Pozri aj: Alobal v umývačke riadu ako výborný pomocník. Viete, prečo je to tak?

suroviny na výrobu masky

Zdroj: Shutterstock®

Avokádová vzpruha s kokosovým olejom

Na túto masku budete potrebovať polovicu mäkkého avokáda, z ktorého vydlabete dužinu, roztlačíte ju vidličkou a vytvoríte tak jemnú kašu. Do nej pridajte cca čajovú lyžičku kokosového oleja a ½ čajovej lyžičky medu. Všetky ingrediencie dobre premiešajte. Túto vynikajúcu regeneračnú masku aplikujte na čistú pokožku (nielen tváre, ale aj dekoltu či rúk) a nechajte pôsobiť 10 – 15 minút. Potom masku z pleti len opláchnite vlažnou vodou.

Odporúčame: Ako otvoriť konzervu bez otvárača? Spoznaj šikovný trik!

starostlivosť o pleť s avokádom

Zdroj: Shutterstock®

Dokonalé spojenie banánu a medu

Zrelý banán roztlačte vidličkou na kašu a potom do nej pridajte čajovú lyžičky medu. Nasledovať bude kokosový, arganový alebo iný výživný olej (podľa toho, ktorý používate a máte doma). Stačí pridať pár kvapiek. Primiešajte biely jogurt alebo smotanu, ale sledujte si pritom konzistenciu masky, aby nebola príliš riedka. Ak by ste to prehnali a maska by bola veľmi tekutá, môžete ju zahustiť ďalšou efektívnou a upokojujúcou zložkou – ovsenými vločkami alebo ovsenou múkou. Keď budete mať masku s požadovanou hustotou dobre vymiešanú, aplikujte ju na tvár a nechajte pôsobiť 10 – 15 minút. Následne len umyte vodou.

Upokojujúca a vyhladzujúca maska z banánu, medu, oleja a jogurtu (alebo smotany) má okrem tváre vynikajúce účinky aj na jemnú pokožku krku. Aby však na krku maska držala, použite naň aj teplý vlhký uterák a nechajte dlhšie pôsobiť (15 – 30 minút).

banánovo-medová maska

Zdroj: Shutterstock®

Jednoduchá maska z banánových šupiek

Aj šupky banánu sú plné antioxidantov a s pleťou dokážu divy. Na masku však použite len tie čerstvé, pretože fľakaté a černejúce šupky strácajú svoj účinok. Stačí, aby ste pomocou lyžičky vydlabali vnútornú časť banánovej šupky a zmiešali s bielym jogurtom alebo tvarohom v pomere 1:1. Pridať môžete aj pár kvapiek medu. Vymiešajte, aplikujte na tvár a nechajte účinkovať 15 – 20 minút. Potom len klasicky opláchnite vlažnou vodou.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Marianna Rajniaková 11.05.22 06:44

MR
karma
109.00

dobré tipy z dostupných surovín

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní