Domáci tuhý šampón – ako si ho vyrobiť podľa jednoduchého návodu?

Domáci tuhý šampón – ako si ho vyrobiť podľa jednoduchého návodu?
  • 01.05.2022
  • Redakcia .

    • Zdieľaj:
  • 0

Vedeli ste, že nielen mydlá môžu byť tuhé? Šampóny v kocke sa pomaly dostávajú aj do našich obchodov a kúpeľní. Sú ekologickejšie, šetrnejšie, i keď mierne drahšie. Mnohí si ich obľúbili pre ich jednoduché používanie a veľkosť - šampón je ideálny na festivaly, stanovačky alebo zahraničné dovolenky. 

Doma vyrobené šampóny sú navyše skvelým darčekom pre blízkych a môžete si ich vyrobiť prakticky zo všetkých možných olejov, bylín či korenín. Poradíme vám, ako si doma vyrobiť takýto šampón s kokosovým olejom, po ktorom budete mať vlasy hebké a lesklé ako od kaderníka. Pridáme aj malý tip ohľadom starostlivosti o vlasy!

Prečo si ho vyrobiť?

Výhodou oproti kupovaným šampónom je aj to, že ručne robený šampón alebo aj mydlo neobsahuje sodium lauryl sulfate (SLS). Taktiež neobsahuje silikóny, ktoré nachvíľu pokryjú vlasy a bránia ich masteniu, no na druhú stranu vlasy vysušujú a spôsobujú krehkosť. Životnosť tuhého šampónu je asi rok, pokiaľ ho skladujete na suchom a studenom mieste.

Ako si umyť vlasy s tou neforemnou kockou? Jednoducho! Stačí si šampón napeniť v rukách tak ako mydlo, vmasírovať od korienkov ku končekom a poriadne vlasy umyť. Pre úplnosť si môžete pripraviť domáci „kondicionér" – 8 kvapiek esenciálneho oleja (rozmarín a mäta sú univerzálne pre všetky typy vlasov) a ½ pohára jablčného octu, ktorý doplníme vodou do ¾ pohára. Aplikujeme na vlasy na 2-3 minúty a následne zmyjeme. Použiť jablčný ocot na vlasy je odporúčané hlavne pri tvrdej vode.

DIY - Šampón z kokosového oleja

Budeme potrebovať :

  • 1000 ml kokosového oleja
  • 376 ml vody
  • 157 g hydroxidu sodného – na normálne vlasy; na suché vlasy pridáme menšie množstvo
  • 1 g esenciálnych olejov
  • nádobky na hotový šampón, vystlané papierom

Pozri aj: ​DIY: Ako si vyrobiť vlastný domáci prací prostriedok a aviváž?

kokosový šampón

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

Navážime si všetky ingrediencie. Kokosový olej dáme do hrnca a zohrejeme na najmenšom plameni. Medzitým si nalejeme vodu do sklenenej misky a opatrne prisypeme hydroxid – nikdy nie naopak! Ideálne je miešať kovovou lyžicou, ktorá sa po dôkladnom umytí môže ďalej používať, naopak keď použijete drevenú varechu, s tou sa už k jedlu nepribližujte.

Používame ochranné rukavice, poprípade ochrannú masku – aby sme nevdýchli výpary. Zmes bude veľmi horúca, tak sa nezľaknite. Po zmiešaní to necháme 5-10 minút odstáť. 

Zriedený hydroxid opatrne pridáme ku kokosovému oleju a chvíľu miešame. Budúci šampón, by mal teraz vyzerať ako biely puding, ktorý premiešame ponorným mixérom. Prikryjeme a varíme asi 45 – 60 minút a občas premiešame, pretože nám to bude peniť. Zmes bude hotová, keď nadobudne polopriesvitnú farbu, ako vazelína, a zmiznú olejové oká zo stredu.

V tomto bode, ponoríme do hrnca, na otestovanie, pH papier. Hodnota pH by mala byť medzi 7-10, pokiaľ je vyššia musíme zmes ešte povariť. Druhý test urobíme tak, že si trochu hmoty dáme medzi prsty a zistíme či sa lepí alebo nie. Šampón by mal byť na dotyk voskový. Je veľmi dôležité aby sa všetok hydroxid premenil, inak nám môže mydlo začať horieť. 

Pokiaľ je všetko v poriadku, pridáme olej a zmes dáme do predpripravených nádob. V prípade, že chceme šampón rezať na menšie pláty, je potrebné to urobiť čo najskôr, pretože kokosový olej z neho spraví tvrdý kameň. Zhruba po 2-3 týždňoch ho môžete prvýkrát použiť.

Musíš vidieť: Viete, ako čistiť zásobník práčky? Pomôže ocot i kyselina citrónová!


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Vajcia: Čo potrebujete vedieť o ich pôvode, skladovaní a varení
LIFE HACKS

Vajcia: Čo potrebujete vedieť o ich pôvode, skladovaní a varení

  • 0
  • 04.04.2022
Recept na domáce rezance: Chutia ako od babičky!
RECEPTY

Recept na domáce rezance: Chutia ako od babičky!

  • 1
  • 05.03.2022
RECEPT: Exotické ananásové minibábovky z Pečie celé Slovensko
RECEPTY

RECEPT: Exotické ananásové minibábovky z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 19.06.2022