TÝCHTO 5 rastlín odoženie pavúky a komáre z vášho domova!

Pavúky a komáre sú dvaja bežní obyvatelia domácnosti, ktorí môžu spôsobovať nežiaduce problémy. Pavúky sú obvykle prítomné v dome kvôli svojmu prirodzenému životnému prostrediu a snahe chytiť korisť. Môžu byť užitoční tým, že kontrolujú populáciu hmyzu. Na druhej strane, komáre sú škodcovia, ktorí môžu byť nepríjemní a môžu prenášať choroby.

Preto je dôležité mať svoj dom riadne ošetrený a zabrániť prítomnosti pavúkov a komárov. To môže zahŕňať pravidelné čistenie, odstraňovanie odpadkov a prebytočnej vlhkosti, a prípadne použitie repelentov alebo esenciálnych olejov.

Ako na škodcov prirodzeným spôsobom?

Existuje niekoľko prírodných spôsobov, ako sa vyhnúť komárom a pavúkom:

  • Éterické oleje: Éterické oleje, ako napríklad levanduľa, eukalyptus alebo citrónová tráva, majú odstrašujúce účinky na komáre a pavúky. Stačí ich aplikovať na pokožku alebo do difuzéra vo vašom dome.
  • Citrusové plody: Citrusové plody ako citróny a pomaranče majú silnú vôňu, ktorá odstraňuje komáre a pavúky. Skúste umiestniť citrusové lupienky na strategické miesta vo vašom dome alebo záhrade.
  • Bylinky: Niektoré bylinky ako mäta, bazalka alebo rozmarín majú odstrašujúci účinok na komáre a pavúky. Môžete ich pestovať vo vašej záhrade alebo vo vnútri domu.
  • Čistenie a upratovanie: Udržiavajte svoje prostredie čisté a upratané, aby ste minimalizovali príležitosti pre komáre a pavúky, aby sa v nich usadili. Dôkladne vyprázdňujte odpadkové koše a nechávajte voľné žiadne stojaté vody.
  • Sieťky a ochranné mriežky: Uistite sa, že okná a dvere vo vašom dome sú vybavené sieťkami a ochrannými mriežkami, ktoré zabránia komárom a pavúkom vstupovať do vášho domu.

Tieto prírodné spôsoby vám môžu pomôcť minimalizovať vystavenie komárom a pavúkom a užiť si pokojné dni bez nepohodlia z návštevy neželaných hostí.

Esenciálne oleje proti škodcom

Existuje mnoho esenciálnych olejov, ktoré môžu byť účinné pri boji proti škodcom v domácnostiach, záhradách či na rastlinách.

Niektoré z najúčinnejších esenciálnych olejov s odstraňovanie škodcov sú:

  • Levanduľový olej - levanduľový olej má silný antiseptický účinok a môže byť účinný pri odstraňovaní komárov, mravcov, múch a iných škodcov.
  • Citrónový olej - citrónový olej má silnú vôňu, ktorá odráža nielen hmyz, ale aj škodcov ako napríklad slimáky.
  • Eukalyptový olej - eukalyptový olej má antibakteriálne vlastnosti a môže byť účinný pri odstraňovaní roztočov alebo iných škodcov v domácnosti.
  • Klinčekový olej - klinčekový olej má silný zápach, ktorý odpudzuje komáre a mravce.
  • Mäta pieporná - mäta pieporná má intenzívnu vôňu a môže byť účinná pri odstraňovaní pavúkov, mravcov, slimákov a iných škodcov.

Pri používaní esenciálnych olejov na odstraňovanie škodcov je dôležité dbať na správne použitie a správnu koncentráciu oleja, aby nedošlo k žiadnemu poškodeniu rastlín alebo zvierat. Je tiež dôležité dodržiavať bezpečnostné pokyny pri manipulácii s esenciálnymi olejmi a uchovávať ich mimo dosahu detí.

Neprehliadnite: Triky na pestovanie paradajok: Vyskúšajte starú čínsku metódu a úrodu nebude stíhať oberať!

rastliny proti škodcom

Zdroj: Depositphotos

Môžu byť rastliny štítmi proti hmyzu?

Áno! Niektoré rastliny môžu slúžiť ako prirodzené repelenty proti hmyzu. Napríklad levanduľa, mäta, pelargónia, nechtík a medovník majú prirodzené látky, ktoré môžu odpudzovať hmyz, ako sú komáre, muchy a mravce. Sadenie týchto rastlín vo vašej záhrade môže pomôcť minimalizovať problémy s hmyzom.

Je to teda prirodzená ochrana - rastliny odpudzujúce pavúky a zároveň aj prostriedky proti komárom.

Čo všetko odpudzuje komáre?

Komáre odpudzujú vysoké teploty, veterné podmienky, vône ako levanduľa, citronela, eukalyptus alebo mäta, repelenty, obliekanie dlhých rukávov a nohavíc, sieťky na oknách, a zvuky vysokých frekvencií.

Komáre sú zároveň aj obdivuhodné a otravné tvory. Majú schopnosť narušiť našu pokojnú existenciu v priebehu letných mesiacov. Existuje niekoľko spôsobov, ako sa ochrániť pred hmyzom, ktorého krvné priania nám spôsobujú také trápenie. Niektoré veci, ktoré komáre neznášajú sú:

  • Citronela: Vonná látka, ktorá je známa svojimi odpudzujúcimi vlastnosťami voči komárom.
  • Cesnak: Silná vôňa, ktorú vylučuje cesnak, komáre či pavúky jednoducho neznášajú.
  • Éterické oleje: Rôzne éterické oleje, ako napríklad levanduľa, eukalyptus alebo mäta, majú prirodzenú schopnosť odpudzovať komáre.
  • Svietidlá: UV svetlo láka komáre, preto sa radšej snažte o LED svetlá, ktoré sú pre ne menej atraktívne.
  • Zápach potu: Vôňa potu priťahuje komáre, preto sa snažte používať dezodoranty a antiperspiranty, ktoré redukujú výskyt potu.

Tieto jednoduché triky môžu pomôcť minimalizovať prítomnosť komárov či iných neželaných škodcov.

Ktoré odpudzujúce rastliny môžete mať aj doma?

Existuje niekoľko rastlín, ktoré majú schopnosť odpudzovať komáre a pavúky a sú vhodné aj na pestovanie doma. Niektoré z týchto rastlín sú napríklad levanduľa, mätové bylinky, eukalyptus, citrónovník, pelargónia, bazalka či rozmarín. Tieto rastliny proti pavúkom a komárom obsahujú éterické oleje a látky, ktoré majú odstrašujúci účinok na hmyz, vrátane komárov a pavúkov.

Okrem toho sú tieto rastliny nielen užitočné vo funkcii ochrany pred hmyzom, ale aj príjemné na vzhľad a vôňu do vášho domova. Takže ak sa chcete zbaviť nepríjemných komárov a pavúkov prirodzenou cestou, zvážte pestovanie niektorej z týchto rastlín doma.

Odporúčame aj: Domáce repelenty proti komárom i kliešťom: Zaručene vás ochránia

rastliny proti pavúkom

Zdroj: Depositphotos

1. Levanduľa

Levanduľa obsahuje éterické oleje, ktoré majú silnú a príjemný vôňu, ale pre komáre a pavúky je táto vôňa veľmi odpudzujúca. Tento hmyz má citlivý zmysel pre vôňu a levanduľa im vôbec nepripadá príjemná. Preto sa držia ďalej od miest, kde je levanduľa umiestnená. Tým pádom je levanduľa skvelou prírodnou ochranou pred komármi a pavúkmi.

2. Bazalka (ocimum basilicum)

Bazalka má prirodzenú vôňu a chuť, ktorá je nepriaznivá pre komáre a pavúky. Obsahuje zlúčeniny, ktoré majú odpudzujúci účinok na pavúky či komáre. Navyše, bazalka obsahuje éterické oleje, ktoré majú repelentné vlastnosti voči komárom a pavúkom. Teda je pravdepodobné, že bazalka odpudzuje komáre a pavúky vďaka svojim prirodzeným zložkám.

3. Rastlinná mäta pieporná

Mäta má silnú vôňu a chuť, ktorá je príjemná pre ľudí, no odpudzujúca pre komáre a pavúky. Títo hmyzí nepriatelia majú citlivé receptory, ktoré im signalizujú, aby sa vyhli vôni mäty. Mäta obsahuje tiež látky, ako je mentol, ktoré majú odstrašujúce účinky na niektoré druhy hmyzu. Táto vlastnosť mäty ju robí účinným prírodným repelentom proti komárom a pavúkom.

Tip pre vás: Skorocelový sirup ako prírodný liek nielen na kašeľ: Máme recept na jeho prípravu!

rastliny proti komárom

Zdroj: Depositphotos

4. Tymian (thymus vulgaris)

Tymián obsahuje zlúčeniny, ktoré majú vlastnosti odpudzujúce hmyz. Tieto zlúčeniny vytvárajú silnú vôňu, ktorá je nepríjemná pre komáre a pavúky a odrádza ich od toho, aby sa priblížili. Okrem toho má tymian antimikrobiálne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť udržať hmyz preč tým, že narušia jeho čuch a sťažia mu odhaliť svoju korisť.

5. Citrónová tráva - citronella (cymbopogon)

Citrónová tráva (Cymbopogon citratus) obsahuje chemické zlúčeniny, ktoré majú silnú citrusovú vôňu a odporujú komárom a pavúkom. Tieto zlúčeniny majú repelentné účinky a bránia týmto hmyzu a pavúkom pristupovať k miestam, kde je citrónová tráva umiestnená. Preto sa často používa ako prírodný repelent voči týmto škodcom.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE