Triky na pestovanie paradajok: Vyskúšajte starú čínsku metódu a úrodu nebude stíhať oberať!

Triky na pestovanie paradajok: Vyskúšajte starú čínsku metódu a úrodu nebude stíhať oberať!
  • 22.03.2023
  • Lenka Biba Slovak

Pestovanie vlastných paradajok je jednoduché a iba niekoľko málo rastliniek sa vám počas leta odmení veľkým množstvom chutných plodov. Sú ideálne na pestovanie v nádobách, či už vonku na slnečnom mieste alebo v skleníku a môžete vyskúšať pestovať celý rad rôznych druhov a odrôd – od malých sladkých cherry paradajok až po obrie paradajky.

Pred nákupom skontrolujte balíčky semien alebo štítky rastlín, aby ste sa uistili, že si vyberáte správny typ paradajok, ktorý vyhovuje vašim potrebám. Na výber je tiež množstvo odrôd, ktoré ponúkajú paradajky rôznych veľkostí, tvarov, chutí a textúr.

Farby siahajú od tradičnej červenej až po tmavofialovú, oranžovú, žltú alebo zelenú a dokonca aj pruhovanú. Pestovanie paradajok začína začiatkom roka. Paradajky (Solanum lycopersicum) zbožňuje väčšina záhradkárov.

V lete zdobia rastliny rajčín zeleninové záhony, skleníky a steny našich záhrad svojimi zelenými listami a živými plodmi. Ale, aby ste takto úspešne pestovali paradajky, musíte najprv uspieť v ich zasiatí. A spoznajte s nami aj jednu menej tradičnú metódu pestovania paradajok! Akú?

Pestovanie paradajok

Paradajky sa ľahko pestujú zo semien zasiatych v interiéri v teplých podmienkach. Semiačka paradajok vysievajte od konca februára do polovice marca, ak budete pestovať plodiny v skleníku, alebo od konca marca do začiatku apríla, ak budete paradajky vysievať vonku.

Pestovať si vlastné paradajky sa oplatí nielen vtedy, keď máte záhradu, ale môžete ich pestovať aj na balkónoch či terasách. Dokonca aj s malým priestorom na parapete čoskoro uvidíte, ako malé sadenice klíčia smerom k slnku.

Existujú dedičné odrody pestované po mnoho generácií, ako aj moderné druhy, ktoré sú odolné voči plesniam. Poznáme aj miniatúrne okrúhle plody, podlhovasté odrody sliviek, hladké jednotné šalátové paradajky a obrovské paradajky. Všetky sú ale plné chuti a s vlastným individuálnym charakterom.

Odporúčame: Poznáte výhody pestovania rastlín v kuchyni? Oceníte všetky!

Netradičné pestovanie paradajok

Počuli ste už o čínskej metóde pestovania sadeníc paradajok? Ak nie alebo váhate, či je to pre vás to pravé, vedzte, že práve táto metóda sľubuje niekoľkonásobne bohatšiu úrodu. POZOR, nie je ale vhodná pre všetky odrody paradajok.

  • Pokiaľ veríte, že koreň vypestovanej sadenice je z celej rastlinky to najdôležitejšie, potom táto metóda nie je určená pre vás. Pri tejto metóde sa totiž vyhadzujú práve korene. Sadenica paradajky si potom vytvorí nový, oveľa mohutnejší koreň.
  • Jednoducho povedané – sadenica paradajky sa odreže blízko od zeme a potom rastlinka vytvorí silnejší koreňový systém. Treba však vedieť, že po takýchto manipuláciách so sadenicou paradajky stráca rastlinka 2 týždne zo svojho rastu, takže na pestovanie touto metódou zasievajte paradajky oveľa skôr ako zvyčajne.

Sadenice paradajky tak prestávajú rásť a všetko svoje úsilie venujú budovaniu nového, oveľa silnejšieho koreňového systému. Takáto „šoková terapia“ pre rastlinky spôsobuje ich následný rýchly rast, pretože sadenica paradajky sa snaží produkovať úrodu oveľa rýchlejšie.

Triky na pestovanie paradajok

Stará čínska metóda pestovania sadeníc paradajok má dokonca aj vedecké vysvetlenie, pričom dokazuje, že nasledovný postup skutočne vedie k bohatšej úrode paradajok. Ako je to možné?

  • Rastlinky, ktoré zažili stres vo svojich prvých týždňoch života, sa snažia úrodu vyprodukovať čo najrýchlejšie.
  • Stará čínska metóda pestovania sadeníc paradajok tiež vykazuje takmer 100 % odolnosť voči chorobám a plesniam.
  • Sadenice paradajok nerastú veľmi vysoko a nedosahujú ani strop skleníka, dokonca ani vonku ich netreba príliš viazať. Budú totiž nižšie a oveľa silnejšie.
  • Táto metóda výsadby výrazne zvyšuje úrodu paradajok. Prvý kvet sa viaže takmer k zemi (asi 15 – 20 cm), nie vo výške 60 cm, po deviatom alebo jedenástom liste. Počet púčikov, ktoré majú čas dozrieť, je teda väčší. Výsledkom je, že úroda je 1,5 až 2-krát väčšia ako pri klasickom pestovaní paradajok.

Neprehliadnite: Ako ošúpať vajce? S našimi radami to zvládnete za pár sekúnd!

Čínska metóda pestovania paradajok - ako na to?

  • Zasejte sadenice paradajok klasickým spôsobom. Keď sadenice vyrastú, približne po mesiaci odrežte ich stonku približne 1 – 1,5 cm nad zemou. Odrezky môžete najskôr vložiť do vody. Voda by mala mať izbovú teplotu. Pridajte k nej roztok kyseliny jantárovej.
  • Odrezky následne zakoreňte vo vode alebo v rašeline. Veľmi vhodné je použiť kokosový substrát s prídavkom kyseliny jantárovej. Tento roztok je sterilný a chráni rastlinky pred rôznymi baktériami a plesňami.
  • V tomto kroku nepoužívajte kompost – obsahuje totiž hnilobné baktérie, ktoré sa pri výsadbe odrezaných sadeníc okamžite začnú množiť a pracovať.
  • Sadenice zahrabte až po samotné listy. Je dobré zalievať ich roztokom kyseliny jantárovej. Zhora sadenice zakryte vreckom a presuňte ich na tmavé miesto na približne 2 – 3 dni.
  • Sadenice vo vode musia byť tiež prekryté fóliou. Po 7. dni sa rastlinky zakorenia, čo znamená, že sa môžu presadiť do zeme. Potom sadenice preneste na svetlé a teplé miesto.

Tip redakcie:

  • Sadenice ničím nehnojte! Aby ste nerozbehli ich rýchly rast.
  • Kyselina jantárová je výborný odbúravač stresu, vďaka ktorému sa odrezky perfektne zakorenia. Predáva sa v kapsulách v lekárňach a/alebo v obchodoch s bylinkami.
  • Roztok z nej si pripravíte tak, že jednu kapsulu rozpustíte v pol pohári teplej vody a zamiešate. Polovica pohára roztoku sa zriedi v jednom litri vody.

Odporúčame aj: Polenta: Pripravte si ju ako v luxusnej reštaurácii - na sladko i slano!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní