Drahé kamene a ich význam. Ktorý sa k vám hodí najlepšie?

Drahé kamene a ich význam. Ktorý sa k vám hodí najlepšie?
  • 28.03.2022
  • Veronika Nemčeková

Drahé kamene sa tešia popularite už od nepamäti. Ich noblesa a krása ich predurčila na úspech. Sú súčasťou mnohých módnych doplnkov, osádzajú sa do šperkov či dekorácií. Jednotlivé kamene majú pôvod v rôznych častiach sveta a mnohým sa už od dávnych čias prisudzuje magická moc na telo, myseľ i dušu. Viacero z nich tiež prislúcha ku konkrétnemu znameniu zverokruhu. Čo presne o nich prezradí ich farba a aký je ich význam?

Rozdiel medzi drahokamom a polodrahokamom

Drahokamy alebo inak povedané drahé kamene zahŕňajú nerasty, no môžu mať aj organický (napr. koraly, lastúry, perly) či syntetický pôvod. Vyznačujú sa priehľadnosťou, leskom, tvrdosťou, sfarbením a pomerne zriedkavým výskytom. Medzi najznámejšie patria červený rubín, modrý zafír, zelený smaragd, diamant alebo tyrkys. Polodrahokamy sú ozdobné kamene nižšej až strednej kvality a hodnoty. Sú podskupinou drahokamov a reprezentujú ich napr. ametyst, turmalín, granát, jaspis či achát.

Červené kamene

Kamene sfarbené dočervena patria medzi najcennejšie druhy vzácnych kameňov. Červená farba symbolizuje vášeň, lásku, odvahu, sebavedomie, vitalitu a energiu. Vzácne kamene s týmito atribútmi zaručene priťahujú pohľady okolia.

  • Granát je vhodný pre ľudí narodených v znamení Baran, Lev a Škorpión. Údajne posilňuje lásku, vytrvalosť a sebadôveru a podporuje intuíciu či vôľu prekonávať prekážky.

  • Rubín prislúcha k znameniu Barana. Je označovaný za kameň lásky a vášne. Mal by pomáhať udržať nádej v náročných situáciách. Predstavuje silu a energiu.

  • Turmalín je priradený ku Kozorožcovi, Škorpiónovi, Rakovi a Váham. Je známy ako ochranný kameň. Nositeľovi by mal priniesť radosť a pomôcť zatočiť so stresom a nervozitou.

Odporúčame: Najkrajšie zásnubné prstene celebrít: Inšpirujte sa nimi aj vy

rubín

Zdroj: Shutterstock®

Modré kamene

Modrá je farba, ktorú si asociujeme s oblohou či morskou hladinou, asi aj vďaka tomu vyvoláva pocit pokoja. Symbolizuje mladosť, pravdu a mier.

  • Akvamarín patrí k Blížencom, Váham, Vodnárovi a Rybám. Symbolizuje odvahu. Priťahovať by mal pokoj, pocit radosti a naplnenia.

  • Lapis lazuri sa hodí pre Pannu, Strelca, Kozorožca, Vodnára a Ryby. Je symbolom priateľstva, múdrosti, duševnej rovnováhy a dobrej energie. Mal by pomôcť znížiť hladinu stresu a podporiť dobrý úsudok.

  • Tyrkys je typický pre znamenia Blíženec, Strelec, Vodnár a Ryby. Údajne prináša šťastie, radosť a bohatstvo. Podporuje aj kreativitu. Pôsobí upokojujúco.

  • Zafír sa priraďuje Panne alebo Býkovi. Radí sa medzi najcennejšie a najvzácnejšie drahé kamene. Je považovaný za kameň múdrosti, pravdy a intuície.

zafír

Zdroj: Shutterstock®

Zelené kamene

Zelená symbolizuje prírodu, jar, sviežosť, nádej, plodnosť a hojnosť. Je to tiež farba bezpečia, na semafore znamená „choď“, teda prináša energiu a podporu.

  • Smaragd je drahokamom znamení Býk a Rak. Bol známy už v starovekom Egypte. Zdobila sa ním aj Kleopatra. Pre starovekých mysliteľov bol kameňom múdrosti a prosperity. V Perzii sa verilo, že symbolizuje večný život v raji. Pre Inkov a Aztékov bol posvätným. V stredoveku bol zasa obľúbený u alchymistov.

  • Amazonit je kameňom Vodnára. Je symbolom odvahy a pravdy. Veľmi obľúbený bol už v Mezopotámii či starom Egypte.

Inšpirujte sa: Módne tipy: Jar v znamení Clean Slate

smaragd

Zdroj: Shutterstock®

Ružové kamene

Kamene ružovej farby sú jednými z najobľúbenejších. Táto farba je symbolom lásky a krásy. Často ich zlatníci využívajú pri výrobe zásnubných prsteňov.

  • Kunzit sa hodí pre Váhy a Ryby. Je vnímaný ako kameň ochrany, lásky a mieru. Mal by prepájať rozum, intuíciu a inšpiráciu.

  • Ruženín je ideálny pre Býka a Váhy. Symbolizuje lásku. Majiteľovi by mal pomôcť otvoriť si srdce a nájsť silu odpustiť. Prisudzuje sa mu tiež schopnosť uzdravovať.

ruženín

Zdroj: Shutterstock®

Fialové kamene

Vzácne kamene fialovej farby sú považované za pomerne exotické. Fialová je farba mágie či záhad. Navodzujú pocit pokoja a mieru. Fialovo sfarbené drahokamy majú byť zdrojom energie harmónie v živote.

  • Ametyst sa radí k znameniam Baran, Panna, Škorpión, Strelec, Kozorožec a Ryby. Potláčať by mal ľútosť a smútok. Podporuje lásku, nezištnosť a chuť pomáhať.

  • Tanzanit je kameňom Strelca a Vodnára. Je označovaný ako „drahokam 20. storočia”. Preslávila ho spoločnosť Tiffany & Co., ktorá ho ako prvá oficiálne uznala za drahokam a vybrala jeho názov podľa miesta náleziska – Tanzánie. Tu ho objavili Masajovia, ktorí verili, že je symbolom narodenia. Preto sa stal obľúbeným darom k narodeniu prvého dieťa.

Prečítajte si: Aká je najatraktívnejšia farba očí? Výsledky štúdie prekvapia

ametyst

Zdroj: Shutterstock®

Biele kamene

Biela farba nesie v sebe znak láskavosti, čistoty a nevinnosti. Biele kamene by mali zaisťovať nositeľovi jasnú myseľ. Mali by tiež uľahčovať nové životné začiatky.

  • Mesačný kameň sa priraďuje k Rakovi, Kozorožcovi a Rybám. Okrem Zeme bol nájdený aj v meteoritoch a na povrchu Mesiaca. Hovorí sa, že podporuje intuíciu, dodáva pokoj. Často sa využíva pri problémoch s nespavosťou a pri námesačnosti.

  • Biele perly sa hodia ku znameniam Rak, Kozorožec, Váhy a Ryby. Perla je najtypickejším symbolom ženy a ženskej plodnosti, pretože je prepojená so silou Mesiaca. Traduje sa, že darované perly prinášajú obdarovanej osobe šťastie.

perly

Zdroj: Shutterstock®

Čierne kamene

Čierna farba nesie v sebe stabilitu, spojenie so zemou, no prekvapivo aj smrť. Pre okolie budia ľudia, ktorí nosia kamene tejto farby, dojem rešpektu a nedostupnosti.

  • Ónyx patrí ku znameniam Lev, Panna, Kozorožec. Prisudzuje sa mu schopnosť udržať v tele rovnováhu či odstrániť nechuť z doterajšieho spôsobu života a udržať si nadhľad pri konfrontácii.

  • Lávový kameň sa hodí pre Váhy, Škorpióna a Kozorožca. Používa sa ako ochranný amulet. Číňania alebo Mayovia ho využívali na liečenie. Lávový kameň údajne dodáva energiu a pomáha chrániť pred negatívnymi vplyvmi okolia.

Pozri aj: Trendy zásnubné prstene roku 2022: Pri týchto sa rozplynie každá žena

ónyx

Zdroj: sk.pinterest.com/RocksWithSass

- Anketa

VERÍTE, ŽE MAJÚ VZÁCNE KAMENE MAGICKÚ MOC?

Odpovedalo 12 ľudí  

áno
83%
nie
17%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní