RECEPT: Orieškové tiramisu miniroládky z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Orieškové tiramisu miniroládky z Pečie celé Slovensko
  • 30.10.2022
  • Redakcia .

Uvažujete nad tým, čím pohostiť návštevu? Určite by to chcelo aj niečo sladké pod zub. Vyskúšať môžete napríklad tieto miniroládky inšpirované talianskym tiramisu, obohatené o chuť lieskových orechov. V relácii Pečie celé Slovensko ich pripravila súťažiaca Lucka. Čo na ne poviete? No nevyzerajú na zahryznutie?

Piškótka 40x30cm:

  • 2 žĺtky
  • 3 vajcia
  • 2 bielky
  • 80 g cukor práškový #1
  • 30 g cukor práškový #2
  • 60 g hladká múka
  • Kakao na posypanie

Kávový sirup:

  • 150 g Presso
  • 40 g cukru

Kávové mascarpone na ozdobu:

  • 100 g šľahačky 33 % #1
  • 50 g práškového cukru
  • 1 ČL instantnej kávy
  • ½ plátku želatíny
  • 100 g mascarpone
  • 100 g šľahačku 33 % #2

Mascarpone krém:

  • 3 žĺtky
  • 100 g práškového cukru
  • 1 PL želatíny
  • 250 g mascarpone
  • 0,5 dcl mandľového likéru

Oriešková láva:

  • 70 g domáceho orieškového praliné (môžeme použiť aj kupované)
  • 50 g šľahačky
  • 1 ČL kakaa
  • 1 ČL mletej kávy

Moje orieškové Praliné:

  • 150 g lieskových orieškov (môžu byť so šupkou)
  • 150 g kryštálového cukru
  • Štipka hrubozrnnej soli

Zdobenie:

  • Pár kusov opražených orieškov z praliné

Príprava tiramisu minirolád:

  1. Na piškótu 40x30 cm použijeme žĺtky, vajcia, cukor #1, ktoré vyšľaháme v mixéri do peny. Bielky šľaháme s cukrom #2 na jemný sneh, ktorý potom zapracujeme do žĺtkovej peny. Nakoniec ručne metličkou primiešame hladkú múku. Rozotrieme na papier na pečenie, posypeme kakaom a pečieme na 180 stupňov 7 – 8 min.
  2. Kávový sirup pripravíme zmiešaním pressa a cukru, privedieme do varu a na pár sekúnd necháme vychladnúť.
  3. Kávové mascarpopne – želatínu si dáme napučať do studenej vody! Smotanu #1 s cukrom a kávou zohrievame v mikrovlnke alebo hrnčeku na sporáku len do rozpustenia. Pridáme želatínu a mixujeme ponorným mixérom – už nezohrievame. Pridáme mascarpone – rozšľaháme mixérom. Nakoniec pomaly pridávame šľahačku #2 a jemne premixujeme. Necháme v chladničke zakryté najlepšie 4 – 6 hod. odpočívať, a potom vyšľaháme.
  4. Mascarpone krém - želatínu si dáme napučať do studenej vody! Žĺtky zmiešame s cukrom nad parou aspoň na 70* C, vtedy sa nám upravia surové žĺtka, a nemusíme sa báť ich konzumovať. Pridáme želatínu. Odstavíme z pary a dáme do robota kde mixujeme až do vychladnutia. Následne pridáme mascarpone a amareto. Vznikne nám krásny jemný krém.
  5. Na orieškovú lávu všetko ponorným mixérom spojíme do tekutej lávy.
  6. Upečený korpus z opačnej strany (nie kakaovej) potrieme rovnomerne kakaovým sirupom a dáme schladiť na 5 min.
  7. Mascarpone krém rozotrieme rovnomerne a dáme schladiť na 20 minút.
  8. Pomocou pravítka si naznačíme po šírke štvorcentimetrové pásy a kolieskom prekrojíme. Zmotáme roládky a dáme schladiť.
  9. Kávové mascarpone si vyšľaháme a pomocou ozdobného vrecka nanášame na dezerty pusinku po celom povrchu. Lyžičkou namočenou v teplej vode urobíme do pusinky jamku, do ktorej nalejeme pomocou vrecka orieškovú lávu.
  10. Dozdobíme opraženými orieškami (ktoré sme si odložili z prípravy praliné pár kusov).
  11. Moje Orieškové Praliné – oriešky pečieme v rúre 10 – 15 min. 160 stupňoch na papieri na pečenie.
  12. Z cukru si urobíme karamel, ktorý horúci nalejeme na upečené oriešky a posypeme soľou, ktoré necháme úplne vychladnúť.
  13. Vychladnuté nalámeme a v kuchynskom výkonnom mixéry mixujeme na pastu. Skladujeme v chladničke

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní