Orchidea: Najznámejšie druhy a TOP rady pre pestovanie a množenie

Orchidea: Najznámejšie druhy a TOP rady pre pestovanie a množenie
  • 31.10.2022
  • Veronika Nemčeková

Orchidea je nádherná exotická rastlina, ktorá má vďaka nevšedným a pestrofarebným kvetom množstvo fanúšikov. Je tiež obľúbeným darčekom k rôznym sviatkom.

Prečítajte si, aké druhy sa najčastejšie pestujú na Slovensku. Poradíme vám aj, ako sa o ňu správne starať a ako ju rozmnožiť.

Najznámejšie druhy

Podľa spôsobu života môžeme orchidey rozdeliť na dve skupiny. Prvá pre život potrebuje zeminu, resp. substrát zložený z machu, rašeliny a pevných zložiek pôdy. Druhá cudzopasí na iných rastlinách, stromoch alebo ich odumretých zvyškoch, na ktoré sa prichytáva pomocou vzdušných koreňov.

Vo svete je známych niekoľko tisíc druhov, pričom mnohé stále čakajú na objavenie. Na Slovensku sa najčastejšie stretávame s druhmi: Phalaenopsis, Dendróbium a Cymbídium.

Phalaenopsis

Phalaenopsis je asi najdostupnejším druhom. Kúpiť ho viete v záhradkárstvach, kvetinárstvach i supermarketoch. V spodnej časti má výrazné listy. Korene sú pevné a hrubé, zelenej alebo sivastej farby.

Starostlivosť o tento druh je pomerne nenáročná. Dobre sa mu darí v oknách otočených na východ. Prospieva mu teplota 16 – 20 °C v noci a 20 – 30 °C počas dňa. Neprospievajú mu výrazné a prudké zmeny teplôt. Na nevhodné podmienky reaguje zvráskavením listov a opadávaním kvetov.

Prekáža mu suchý vzduch. Na polievanie je najvhodnejšia destilovaná a dažďová voda. Zálievku realizujte maximálne raz za týždeň. Vykvitnúť môže kedykoľvek počas roka. Na to, aby ste ho mohli rozmnožiť, je potrebné, aby táto orchidea zakvitla. Novú rastlinku dokážu vytvoriť iba na kvetných stonkách.

V spodnej časti stonky pod kvitnúcim rozkonárením sa nachádza „spiaci púčik“ zakrytý šupinou. Tú treba jemne pozdĺžne rozrezať bez poškodenia púčika a odstrániť. Na púčik naneste gélový stimulátor rastu. Približne o 6 – 8 týždňov sa na stonke začne vytvárať nová rastlinka. Oddeliť sa bude dať o niekoľko mesiacov.

Odporúčame: Ihličnany v črepníkoch: Ktoré druhy sú vhodné na pestovanie v nádobách a ako sa o nich starať?

Phalaenopsis

Zdroj: sk.pinterest.com/jmgbrokerage/ventas-orquideas, sk.pinterest.com/lauranolwenngwe/orchidées

Dendróbium

Dendróbium patrí do čeľade vstavačovité. Kvetná stonka vyrastá z boku letorastu alebo pahľuzy. Z jedného letorastu kvitne aj niekoľko sezón po sebe. Po odkvitnutí stonka pokračuje v raste. Počas vegetačného obdobia sa tvorí nový letorast, ktorý po vyzretí utvorí kvetnú stonku a napokon zakvitne. V čase kvitnutia preto u dendróbií kvitne naraz niekoľko letorastov.

Pestovanie je o niečo náročnejšie ako pri druhu Phalaenopsis. Prospieva mu miesto s veľkým množstvom svetla a vysokou vlhkosťou. Z tohto dôvodu treba rastlinu pravidelné rosiť. Črepník voľte menší. Dôležité je, aby dokázal rýchlo preschnúť. Dendróbiu prospieva aj pravidelné hnojenie.

Dendrobiá možno rovnako ako Phalaenopsis deliť na menšie trsy. Tento druh však vytvára vzdušné korene priamo na stonkách. Rozmnožiť ho teda viete aj zrezaním stonky tesne pod týmito koreňmi. Odrezok zasaďte do nádoby so substrátom.

Prečítajte si: Angínovník: U nás takmer neznáma rastlina, má ale skvelé účinky!

Dendróbium

Zdroj: sk.pinterest.com/zuli/flores, sk.pinterest.com/adrianalacasella

Cymbídium

Cymbídium preferuje chladnejšie stanovištia, pochádza z oblastí od Himalájí až po Austráliu. Vyhovuje mu teplota 15 – 20 °C. Sadí sa do špeciálneho substrátu, všeobecne je však nenáročné na starostlivosť. Je vhodné aj pre začínajúcich pestovateľov.

Vyhovuje mu svetlé miesto avšak bez priameho slnka. Po odkvitnutí je vhodné odrezať stonku. V lete môžete rastlinu umiestniť do záhrady do polotieňa, kde ju treba zhruba raz za týždeň výdatne zaliať. Neznáša premokrenie, substrát by však nemal ani úplne vyschnúť.

Cymbídium vytvára pahľuzy pripomínajúce cibuľu. Množiť sa dá opatrným rozdelením celého trsu na menšie časti. Môžete tiež odobrať samostatnú pahľuzu a presadiť ju do črepníka so substrátom. Pahľuzu položte navrch, mierne ju doň zatlačte a dajte na chladné miesto.

Pozri aj: Ovocie a zelenina, ktoré netreba šúpať: Robíte to správne?

Cymbídium

Zdroj: sk.pinterest.com/dadydelorme/fleurs-sauvages, sk.pinterest.com/betsy132953


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní