Jete bezpečné potraviny? Na pravidlo piatich sekúnd zabudnite!

Jete bezpečné potraviny? Na pravidlo piatich sekúnd zabudnite!
  • 25.07.2022
  • Veronika Nemčeková

Žalúdočné problémy, ktoré sa objavia po konzumácii určitých jedál, dokážu poriadne potrápiť. Viete, čomu sa vyvarovať, aby ste jedli iba bezpečné potraviny?

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vydala viacero odporúčaní, ktoré by mali minimalizovať riziko vzniku rôznych ochorení spojených s konzumáciou a manipuláciou s potravinami.

Je pritom jedno, či ide o tradičné slovenské, exotické ázijské alebo bezlepkové potraviny. Prečítajte si tipy na správne skladovanie, manipuláciu a prípravu.

Vzhľad a vôňa môžu klamať

Určite ste už počuli o takzvanom zero waste prístupe. Ide o snahu vytvárať čo najmenej odpadu. Tento termín sa používa aj v gastronómii, kde sa často kritizuje plytvanie jedlom, ktoré sa mohlo ešte využiť.

Zero waste je samozrejme chvályhodný prístup. Netreba však k nemu pristupovať radikálne a zjesť čokoľvek, čo máte doma, teda aj pokazené potraviny. WHO upozorňuje, že hoc sa nám niektoré jedlá môžu zdať na prvý pohľad v poriadku, v skutočnosti môžu obsahovať škodlivé mikroorganizmy.

Niektoré baktérie totiž nemenia vzhľad ani vôňu jedla. Konzumovať by ste teda mali iba potraviny, ktoré ste skladovali a pripravili správnym spôsobom. Minimalizujete tak riziko nákazy.

Odporúčame: Potraviny spôsobujúce problémy so sústredením. Vyvarujte sa im!

zelenina

Zdroj: Shutterstock

Pravidlo piatich sekúnd neplatí

Už sa vám určite stalo, že vám pri jedení niečo padlo na zem. S vysokou pravdepodobnosťou ste tiež počuli o pravidle piatich sekúnd. To vraví, že ak spadnutý kúsok zdvihnete do piatich sekúnd, je bezpečný a môžete ho zjesť.

WHO však tento mýtus vyvracia. Jedlo, ktoré sa dotklo podlahy, sa totiž môže kontaminovať mikroorganizmami rýchlejšie, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Zvládnuť zdvihnúť padnutý kúsok zo zeme za menej ako päť sekúnd je síce obdivuhodné, no ochranu vám to nezaručí. Vždy preto zvážte, či vám to stojí za ten risk.

Umývanie zeleniny a ovocia pred ošúpaním sa vypláca

Pri ovocí a zelenine je podľa WHO dôležité nezabúdať umyť ich predtým, než ich zbavíte šupy a pokrájate. Týmto jednoduchým krokom zbavíte plody zvyškov hliny a väčšiny mikroorganizmov.

Prečítajte si: Prečo kupovať zelené banány?

hydina

Zdroj: Shutterstock

Hydinu pred varením neumývajte

Zatiaľ čo pri zelenine a ovocí sa odporúča ich pred konzumáciou umyť, pri mäse z hydiny na to na základe odporúčaní odborníkov pokojne môžete zabudnúť. Organizmy nachádzajúce sa v mäse, budú zničené pri tepelnej úprave.

Umývaním v dreze môžete baktérie preniesť na ruky, kuchynskú linku i na ďalšie potraviny. Ak sa ani napriek tomuto riziku nechcete vzdať opláchnutia surového mäsa, nasaďte si ochranné rukavice a následne dôkladne vydezinfikujte okolie drezu.

Potraviny nerozmrazujte pri izbovej teplote

Mrazené potraviny nám v mnohom uľahčujú život. Je ale bezpečné rozmrazovať ich pri izbovej teplote? Odborníci z WHO sú presvedčení o tom, že nie.

Izbová teplota síce rozmrazí jedlo za kratší čas, no zároveň dáva priestor na množenie neželaných choroboplodných baktérií.

Inšpirujte sa: Jedlá burina: Ktoré divorastúce rastliny by ste mali zaradiť do svojho jedálnička?

Rozmrazovať potraviny by ste mali tak, že ich presuniete z mrazničky do chladničky alebo do nádoby so studenou vodou.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní