7 tipov na domáce bielenie zubov – ako na žiarivý chrup bez poškodenia?

Zuby nám musia slúžiť počas celého života, preto je najdôležitejšie, aby boli zdravé. Avšak, väčšina z nás asi túži nielen po tom, aby boli zdravé a nemuseli sme vysedávať v kresle u zubára, ale zároveň chceme, aby boli aj krásne biele. Samozrejme, biele zuby automaticky neznamenajú, že sú zdravé a bez kazov, ako aj menej žiarivé zúbky nemusia hneď signalizovať, že majú nejaký problém. 

Čo všetko má vplyv na zafarbenie zubov? Ich prirodzená farba je v prvom rade do veľkej miery ovplyvnená geneticky. Kazovosť zubov po rodičoch nededíme, ale odtieň zubov či tvar áno. Aj zvyšujúcim sa vekom je farba zubov tmavšia. Ďalej môžu farebné odlišnosti zubov súvisieť s naším zdravotným stavom, ochoreniami, užívanými liekmi, fajčením a, samozrejme, potravinami a nápojmi. A závisí aj na tom, aká je naša ústna hygiena.

Trápia žlté zuby aj vás? Je viacero metód, ako vybieliť zuby a získať ich vytúžený žiarivejší vzhľad. Chcete vedieť, ako na domáce bielenie zubov? Máme pre vás niekoľko tipov na domáce spôsoby bielenia zubov, ktoré zahŕňajú špeciálne prípravky na bielenie zubov, ako aj domáce recepty na vybielenie chrupu.

Tipy na domáce účinné bielenie zubov:

1. Bieliaca zubná pasta

Na domáce vybielenie zubov dnes nájdeme v drogériách, lekárňach či na internete v prvom rade bieliace zubné pasty. Bielenie bieliacimi pastami patrí k najjednoduchším metódam na zosvetlenie zubnej skloviny. Zároveň ide o veľmi pohodlnú metódu, keďže jedným produktom zabezpečíme čistenie zubov a ústnu hygienu, ako aj vybielenie. 

Kvalitné bieliace pasty dnes fungujú hlavne na princípe chemického pôsobenia prírodných enzýmov, nie pomocou mechanického obrusovania zubov. Samozrejme, bieliaci efekt zubných pást je obmedzený, nemožno očakávať spravidla také vybielenie, ako v ambulancii u zubára.

Kvalitné bieliace pasty však dokážu pri pravidelnom používaní v pohodlí domova účinne odstrániť napríklad škvrny kávy alebo cigariet a zároveň zamedziť výraznejšiemu žltnutiu zubov. 

Odporúčame: Pivo v domácnosti: 7 originálnych nápadov na využitie!

bieliace pásiky

Zdroj: Depositphotos

2. Sady na bielenie zubov

Ak chcete dosiahnuť účinnejšie vybielenie zubov v domácom prostredí s viditeľnejším efektom, zvoliť možno rôzne sady na bielenie zubov, ktoré zabezpečia, takpovediac, až profesionálne domáce bielenie. Na trhu sa môžeme stretnúť s rôznymi takýmito súpravami.

Niektoré obsahujú napríklad bieliace gély a násadu na zuby, pomocou ktorej sa bieliaci prípravok na zuby aplikuje. Iné dokonca zahŕňajú aj špeciálnu LED lampu. LED svetlo totiž podporuje bieliaci účinok. Takéto sady na bielenie majú spravidla pri správnom a pravidelnom používaní lepší efekt ako zubné pasty a prinášajú obvykle pomerne rýchle výsledky.

3. Bieliace pásiky a ďalšie prípravky na bielenie zubov

Ak chcete vyskúšať bielenie zubov doma, rozhodnúť sa môžete pre množstvo ďalších voľnopredajných pomocníkov, ktoré zabezpečia žiarivejší úsmev. Veľmi obľúbené sú napríklad bieliace pásiky na zuby, ktoré majú podobu priehľadných prúžkov. Tie sa pritlačia na zuby a nechajú pôsobiť stanovený čas. Obsahujú rôzne bieliace zložky, pritom pomáhajú odstrániť aj výraznejšie zažltnutie zubov.

Dostupné sú tiež gély na bielenie zubov či bieliace perá, ktoré obsahujú účinné látky v koncentrovanejšej forme ako bieliace pasty na zuby. Ďalšou možnosťou sú prášky a púdre na bielenie, ktoré sa obvykle zmiešajú s trochou vody a aplikujú sa sa zuby pomocou zubnej kefky. Sú efektívne pri odstraňovaní fľakov na zuboch.

4. Sóda bikarbóna

Ako vyčistiť žlté zuby pomocou prostriedkov, ktoré nájdeme aj doma? Pri domácom bielení zubov sa často používa napríklad sóda bikarbóna. Je to jednoduché, jedlú sódu stačí zamiešať s trochou vody, aby vznikla akási pasta. A touto pastou si treba prečistiť zuby ako pri klasickom čistení pastou a kefkou.

Bielenie zubov sódou môže pomôcť odstrániť aj zubný povlak, jedlá sóda dokonca tlmí zápaly a eliminuje baktérie. Avšak, pravidelné a nadmerné bielenie zubov touto metódou sa neodporúča, keďže jedlá sóda nie je k zubnej sklovine práve najšetrnejšia.

5. Bielenie zubov kurkumou

Sú aj nejaké ďalšie metódy na prírodné bielenie zubov? Skúsiť môžete napríklad kurkumu. Hoci je žltá a používa sa ako prírodné farbivo, môže poslúžiť, paradoxne, na bielenie zubov. Kurkumu zmiešajte buď s trochou vody, alebo trochou kokosového oleja. Pastu naneste na zubnú kefku a vyčistite si ňou zuby.

Potom nechajte kurkumu chvíľu pôsobiť a nakoniec zuby vyčistite klasickou pastou. Domáce čistenie kurkumou je šetrné aj k citlivým zubom. Jej výhodou je, že má antibakteriálne a protizápalové účinky.

6. Škrupiny z orechov

A čo tak vyskúšať na domáce bielenie zubov škrupiny z vlašských orechov? Škrupinu stačí rozomlieť na čo najjemnejší prášok. Následne k nemu pridajte malé množstvo vody, aby vznikla pasta. Tou si následne vyčistite zuby pomocou zubnej kefky. Aj v tomto prípade sú zuby bielene vďaka mechanickému obrusovaniu, preto to s touto metódou netreba preháňať.

7. Banánová šupka

Spomedzi babských receptov na bielenie zubov môžeme ešte spomenúť aj banánovú šupku. Šupku z banánu stačí narezať na menší pásik. Vnútornou stranou následne šupku šúchajte po zuboch, kým sa nevytvorí akási pasta. Tú nechajte pôsobiť na zuboch asi desať minút. Nakoniec si zuby klasicky umyte pastou a kefkou. 

Odporúčame: ​Ako vyzdobiť tekvicu bez vyrezávania? Máme NAJLEPŠIE tipy a triky!

profesionálne bielenie zubov

Zdroj: Depositphotos

Ako veľmi môže byť nebezpečné domáce čistenie zubov?

Mnohí preferujú domáce bielenie zubov, pretože je pohodlné a hlavne finančne menej náročné, ako bielenie u profesionála. Môže byť pre nás zároveň úplne bezpečné, ak postupujeme správne a nepreháňame to s ním. Je potrebné myslieť na to, že silné chemické produkty alebo agresívne mechanické bielenie zubov môžu mať na naše zuby veľmi negatívny vplyv.

Nešetrené bielenie zubov oslabuje zubnú sklovinu. Výsledkom môže byť zvýšená citlivosť zubov. Na domáce metódy na bielenie zubov sa odporúča spoliehať v prvom rade vtedy, ak sú vaše zuby zdravé a v dobrom stave, inak môže nevhodné bielenie ich stav ešte zhoršiť.

Ak máte choré ďasná, veľmi citlivé zuby, poškodenú sklovinu alebo zvýšenú kazovosť zubov, je vhodné sa poradiť so zubárom. Tiež nie je takéto bielenie zubov vhodné napríklad pre osoby trpiace paradentózou.

Profesionálne bielenie zubov

Možnosťou, ako dosiahnuť biele zuby a žiarivejší úsmev, je aj ambulantné bielenie zubov u zubného lekára alebo dentálneho hygienika. Profesionálne čistenie zubov dokáže z povrchu zubnej skloviny odstrániť rôzne škvrny a vybieliť zuby aj o niekoľko odtieňov. Je veľmi účinné, no zároveň je potrebné počítať s omnoho vyššou finančnou investíciou.

Dnes sú dostupné rôzne metódy na odborné bielenie zubov, ako je napríklad aj pieskovanie zubov. Vhodnú metódu bielenia zubov vám najlepšie pomôže vybrať priamo odborník, ktorý vás oboznámi o výhodách danej metódy, ako aj možných rizikách. 

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE