Pivo v domácnosti: 7 originálnych nápadov na využitie!

Pivo v domácnosti: 7 originálnych nápadov na využitie!
  • 15.11.2023
  • Lenka Biba Slovak

Pivo je kvasený, slabo alkoholický nápoj vyrábaný z obilného sladu, vody a chmeľu pomocou pivovarských kvasiniek. Pivo obsahuje oxid uhličitý, ktorý sa pri strete s nečistotami na skle mení na bublinky. Keďže všetky látky obsahujúce sacharidy (cukor, škrob) podliehajú prirodzenému procesu kvasenia, je veľmi pravdepodobné, že pivu podobné nápoje boli objavené nezávisle viacerými kultúrami na svete.

Nápoj podobný pivu poznáme pravdepodobne už z Mezopotámie. Existuje 6 000 rokov stará sumerská tabuľka zobrazujúca ľudí, ako pijú slamkami nápoj zo spoločnej nádoby. V Izraeli našli dôkazy o výrobe piva spred 13 tisíc rokov. Pivo sa spomína aj v Epose o Gilgamešovi a v 3 900 rokov starej sumerskej básni na oslavu patrónky pivovarníctva, bohyne Ninkasi

Pivo a kultúra pitia piva

Pivo je ako alkoholický nápoj kontroverzným kultúrnym faktorom.

  • V západnej civilizácii je jeho pitie relatívne tolerované.
  • Pitie piva však tvorí veľký podiel na alkoholizme, a tak je pitie piva pozorne a kriticky vnímané.

Za pivárske národy sa stereotypne označujú Nemci a Česi. Oproti tomu za antityp pivára bývajú považovaní Francúzi a Taliani, ktorým sa pripisuje skôr tradícia pitia vína.

  • Pivo sa uplatňuje najmä v bežných a menej formálnych situáciách sociálneho styku.
  • Látky obsiahnuté v chmeľovej zložke podporujú relaxáciu.
  • Preto sa pivo prednostne nehodí do situácií, ktoré vyžadujú istú mieru ostražitosti.

Pivo je dominantným nápojom takzvanej "krčmovej kultúry".

Ako používať pivo a využiť pivo v domácnosti pre ten najlepší efekt?

Pivo má trvanlivosť asi dva dni, kým výrazne stratí chuť. Pivo odležané jeden až dva dni nebude mať ani po vychladení bezchybnú chuť, ale stále sa bude dať piť.

Vyskúšajte pivo ale aj iným spôsobom! V záhrade využijete pivo proti škodcom - slizniakom, kúpeľ v pive pohladí nielen telo, ale aj dušu, marináda z piva je jednoducho dokonalá klasika! Ako šikovne využiť pivo?

Neprehliadnite: Ako vysušiť hortenzie bez námahy? Máme postup krok za krokom!

1. Pivo na marinovanie mäsa

Prečo variť s pivom? Pivo dodáva polievkam a duseným pokrmom bohatú, zemitú chuť, vďaka ktorej chutia, ako keby sa varili celé hodiny. A nebojte sa, že sa opijete – prakticky všetok alkohol sa počas varenia vyparí.

A prečo použiť pivo na marinovanie grilovaného mäsa?

  • Na mäse grilovanom na drevenom uhlí sa môžu vytvárať toxické chemikálie.
  • Marinovanie mäsa v pive pred jeho položením na uhlie môže znížiť možnosť tvorby škodlivých uhľovodíkov počas procesu pečenia.

2. Využívajte pivo aj pri pečení

Pivá so sladkou či orieškovou chuťou dokážu dodať dezertom hĺbku. Pivo môže byť preto tajnou zbraňou pekára! Vďaka pivu dodáva sladkostiam komplexnú hĺbku a umocňuje toastovú chuť slaných chlebov a sušienok. Jeho prirodzené kysnúce schopnosti dodávajú chlebom a plneným koláčom extra šmrnc. Dodáva vlhkosť a môže skrátiť dobu kysnutia v kvasnicových chleboch.

3. Pivo ako leštidlo na nábytok - leštenie nábytku

Pivo skutočne obnoví farbu a dodá vášmu nábytku nový lesk. Nalejte trochu pivovej peny na čistú handričku a utrite ňou drevený povrch. Vezmite ďalšiu suchú handričku a znova utrite povrch.

Odporúčame aj: 5 šikovných tipov, ako využiť šťavu z uhoriek! Už ju viac nevylejete!

4. Pivo pre krásu

Ženy už roky používajú pivné šampóny a pivo ako starostlivosť o vlasy, čo vedie k nádherným vlasom. Prečo? Vitamín B a cukry v pive môžu dodať lesk a objem suchým vlasom. Jednoducho umyté vlasy napeňte pivom, nechajte pivo pôsobiť a počkajte niekoľko minút. Penu dôkladne opláchnite studenou vodou a upravte si pramene podľa svojich predstáv. Výsledkom budú lesklé vlasy.

5. Pivom na hrnce - odstráňte neželané nečistoty

Stačí naniesť trochu piva a počkať niekoľko minút. Sýtenie oxidom uhličitým začne rozkladať nečistoty, takže potom vaše hrnce či panvice môžete už iba jednoducho umyť.

6. Pivom na slimáky

Vezmite pivo a nalejte ho do malých (napríklad zaváraninových) pohárikov a potom ich umiestnite po obvode vašej záhrady.

Pivo obľubujú nielen slimáky, ale aj muchy a komáre!

  • Títo škodcovia jednoducho vôňu a chuť piva milujú!
  • Vlezú do pohára, kde sa utopia.
  • Poháre s pivom pripravte do záhrady na noc a ráno slimáky pozberajte, pivo vylejte a večer pripravte znovu.

Zaujme vás: Tipy na originálne balenie darčekov

7. Upratovanie s pivom

Pravdepodobne ste zvyknutí, že hostia rozlievajú nápoje na váš koberec. Ale vedeli ste, že práve pivo môžete použiť na odstránenie škvŕn z koberca? Ak chcete odstrániť tieto škvrny od kávy a čaju, nalejte na ne pivo a votrite ho do koberca. Ak je škvrna odolná, opakujte, kým neželané zafarbenie od škvrny nezmizne. Potom miesto utrite čistou suchou handričkou.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní