TOP nápady ako zariadiť malý byt: Vaše kráľovstvo bude dokonalé!

TOP nápady ako zariadiť malý byt: Vaše kráľovstvo bude dokonalé!
  • 05.09.2022
  • Veronika Nemčeková

Ceny nehnuteľností sú v súčasnosti astronomické. Mnoho ľudí sa preto poobhliada po nízkometrážnych priestoroch na bývanie. 

Pripravili sme pre vás skvelé nápady ako zariadiť malý byt, aby bol funkčný i útulný zároveň. Inšpirujte sa a zahrajte sa na bytových dizajnérov.

Nábytok na mieru

Pri malých priestoroch je kľúčovou úlohou efektívne využiť každý centimeter. Vhodne zvoleným typom nábytku a jeho následným umiestnením v rámci miestnosti môžete priestor dokonca aj opticky zväčšiť.

Domy s nábytkom disponujú veľkým množstvom produktov, z ktorých si viete vybrať. Ak však nenájdete vhodnú pohovku, posteľ alebo skrine, nebojte sa osloviť stolárov. Cena za výrobu nábytku na mieru sa môže zdať o niečo vyššia v porovnaní s veľkými predajňami, no ak sa vďaka nemu budete cítiť doma pohodlne, plusy prevýšia mínusy.

Nábytok na mieru má navyše tú výhodu, že ho viete presne prispôsobiť vašim potrebám a vkusu. Svoje o tom vedia predovšetkým majitelia jednoizbových bytov a garsónok. Šikovnejší majstri stolári dokážu vyrobiť aj kúsky, ktoré sú skladacie, prípadne majú viacero funkcií. Využiť môžete nielen priestor na zemi, ale aj ten blízko stropu. Do vyšších miest môžete odložiť veci, ktoré nepoužívate tak často. Aby ste na ne dosiahli, budete možno potrebovať rebrík alebo schodíky, je to však len malá daň za viac odkladacieho priestoru. 

Odporúčame: Ako oživiť interiér? Svetlofialová farba je tou správnou voľbou!

Pustite dnu svetlo

To, že je váš byt menší, neznamená, že bude temný a stiesnený. Jedným z lacných nápadov na vylepšenie interiéru je hra so svetlom. To prinesiete dnu jednoducho napríklad aj tak, že počas dňa necháte odostreté závesy. Výhľad z okna dodá priestoru nový rozmer a bude pôsobiť väčší.

V noci vám zase pomôže vhodné osvetlenie, ktoré je dobré umiestniť tak, aby osvetľovalo čo najväčšiu plochu. Úžasné sú rôznorodé stropné svietidlá ako aj bodové osvetlenie. Vyhnúť by ste sa mali mohutným visiacim lustrom či voľne stojacim lampám, ktoré budú zaberať miesto na podlahe.

Nebojte sa zrkadiel

Použitie zrkadiel na optické „nafúknutie“ priestoru je známe už dávno. Mnoho ľudí však tento nápad zavrhne predtým, než by to vyskúšali.

Zrkadlá najčastejšie mávame v kúpeľni či predsieni. Prečo ich však nedať napríklad aj do obývačky alebo spálne? Aby sme ušetrili priestor, vyhnite sa voľne stojacim zrkadlám.

Vsaďte skôr na tie, ktoré sa umiestňujú priamo na stenu alebo sú súčasťou nábytku. Nemusí ísť pritom len o súvislú plochu. Kúpiť sa dajú rôznotvaré menšie zrkadlá, ktoré môžete ľubovoľne pospájať.

Vyhrajte sa s farbami

Farby sú mocnými čarodejkami. Dokážu izby ozvláštniť, presvetliť i dodať im atmosféru. Čím menší priestor zariaďujete, tým svetlejšie by ste mali použiť farby a to predovšetkým na steny.

Ak máte radšej tmavé alebo výrazné odtiene, nemaľujte nimi steny a nevyberajte taký nábytok, ale radšej ich použite na doplnky ako sú vázy, vankúše, deky alebo kvetináče. Inak by miestnosť mohla pripomínať tmavú jaskyňu či upírsky brloh. 

Inšpirujte sa: Obývačka podľa znamenia zverokruhu: Aká sa hodí pre vás?

Detská izba v malom byte

Ak v malom byte vychovávate dieťa, viete, že potrebuje mať dostatok priestoru na chodenie, hru či zábavu. Pomerne dosť veľa miesta ušetríte kúpou poschodovej postele, ktorej súčasťou môže byť stolík na písanie. Pod ňou môžete tiež vytvoriť priestor na hranie.

Deti milujú hračky, no aj tie treba niekam odkladať. Skvelými pomocníkmi sú úložné boxy, ideálne také, ktoré viete ukladať na seba alebo pod posteľ. Ide o to, aby nezavadzali, ak sa práve hračky nevyužívajú.

Buďte minimalisti

Čo vraj človek nemá, reálne ani nepotrebuje. Taktiež sa hovorí, že čím menej vecí vlastníme, tým menej starostí nám robia. Svoje o tom vie aj popularizátorka minimalistického životného štýlu Marie Kondo, ktorá radí ľuďom, aby sa zbavili všetkého, čo im neprináša radosť.

Ak váš domov nedisponuje extrémne veľkými priestormi, skúste sa pustiť do upratovania a vyradiť to, čo reálne nevyužívate, nepotrebujete alebo vám to zavadzia. Veci pritom nemusíte len vyhodiť. Môžete ich skúsiť predať, darovať alebo vymeniť za niečo, čo sa vám zíde.

Oslovte architektov

Ak si na zariaďovanie malého bytu netrúfate sami, nebojte sa osloviť bytových dizajnérov. Áno, za ich pomoc budete musieť zaplatiť, no vďaka ich skúsenostiam sa môže aj malý byt stať vašou oázou pokoja a radosti.

Pozri aj: Inšpirujte sa: Nenáročné úpravy v spálni pre lepší spánok!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní