Brúsenie nožov: 6 (ne)tradičných spôsobov, ako ich naostriť

Nože sú neoddeliteľnou súčasťou každej kuchyne. Pri ich výbere kladieme dôraz na kvalitu a ostrosť, nakoľko ich pravidelne požívame pri varení či príprave jedál. Krájanie a rezanie je pre nože samozrejmosť až dovtedy, kým sa neotupia. Zvyčajne nože používame bez brúsenia až dovtedy, kým sa nám s nimi ťažko krája chlieb.

To je už ale neskoro! Tupý nôž je pri manipulácii paradoxne nebezpečnejší ako ostrý a nabrúsený nôž.

U každého z nás skôr či neskôr príde čas na brúsenie nožov. ALE, ako na to? Čo je pri brúsení najdôležitejšie a ako nože brúsiť správne? Niektorí z nás používajú ocieľku či brúsny kameň, iní napríklad aj elektrickú brúsku na nože. Ktorý postup je správny a prečo?

Ako zistiť, že je čas na brúsenie nožov?

Máte aj vy niekedy dilemu, kedy je ten správny čas na brúsenie nožov? Existuje na to jeden trik, a to TEST NA LISTE PAPIERA:

  • zoberte si do ruky papier, chyťte ho za roh a pod uhlom približne 45° urobte rez,
  • v prípade, ak papier prerežete, váš nôž nemusíte brúsiť,
  • ale, keď sa papier roztrhne alebo sa nedá prerezať, pripravte sa na brúsenie noža/nožov.

Odporúčame: Ako odstrániť škvrny z matraca? S domácim čističom bude ako nový!

nože

Zdroj: Depositphotos

Ako si poradiť bez brúsky alebo ocieľky?

V prípade, ak práve nemáte po ruke brúsku alebo ocieľku a vaše tupé nože potrebujú prvú pomoc, existujú aj alternatívne spôsoby ich nabrúsenia. Ktoré to sú?

  • Spodná časť taniera alebo hrnčeka – otočte keramický tanier alebo hrnček hore dnom a nožom jemne prechádzajte po nenalakovanom rohu dna naplocho dovtedy, kým sa nôž nenaostrí.
  • Kožený remeň – ťahajte nôž po smere ostria tak, nech je čo najväčší kus ostria v kontakte s remeňom.
  • Klasické schodisko (ktoré nie je pokryté žiadnym materiálom) – prejdite po kamennom alebo betónovom schode niekoľkokrát nožom po oboch jeho stranách. Je dôležité, aby ste nôž držali vo vodorovnej polohe. Dajte si pozor na to, aby ste nikdy nerezali do schodu.

Brúsenie nožov ocieľkou

Pri brúsení nožov je ocieľka výborný pomocník, ktorý ale slúži predovšetkým na takzvané doostrenie noža, nie jeho samotné nabrúsenie. Najdôležitejšia je správna koordinácia dvoch voľne pohyblivých predmetov – noža a ocieľky.

Na ocieľku netreba tlačiť, pohyby by mali byť jemné, koordinované a plynulé. V ideálnom prípade by ste mali nôž po ocieľke potiahnuť približne 20 až 25x. A ako na to?

Brúsenie nožov klasickými kuchynskými brúskami

Zo všetkého najjednoduchším a najpohodlnejším spôsobom je brúsenie nožov klasickou kuchynskou brúskou na nože. Nôž stačí vložiť do medzery medzi dvoma brúsnymi kameňmi a kolieskami a stačí opakovane tlakom ťahať až dovtedy, kým nôž nie je ostrý.

V súčasnosti možno na trhu dostať už aj elektrické brúsky. V tomto prípade ostrie noža ťaháte cez elektrickú brúsku poháňanú elektrinou. Pripravte sa ale na to, že takýto prístroj býva v kuchyni dosť hlučný.

Neprehliadnite: Umývačka riadu: 10 vecí, ktoré do nej nepatria!

ako brúsiť nože

Zdroj: Depositphotos

Brúsenie nožov brúsnym kameňom

Brúsenie nožov na brúsnom kameni. Pri tomto type brúsenia je dôležité, aby ste udržiavali rovnaký sklon noža.

Dobrou radou je, aby ste pred brúsením nezabudli brúsny kameň namočiť a počas brúsenia sa ho snažte udržiavať navlhčený. V jednej ruke držte rukoväť noža a druhou rukou pridržiavajte čepeľ noža. Ťahajte súmerne ostrie noža po celej dĺžke čepele noža a keď sa počas brúsenia na druhej strane ostria vytvorí nepatrná hrana, vtedy je čas začať brúsiť opačnú stranu noža.

Pre lepšiu predstavu vám prinášame video návod na brúsenie nožov na brúsnom kameni podľa obľúbeného šéfkuchára Zdeňka Pohlreicha.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE