Ako odplašiť holuby z balkóna? Tieto triky skutočne fungujú!

Ako odplašiť holuby z balkóna? Tieto triky skutočne fungujú!
  • 18.07.2022
  • Veronika Nemčeková

Objaviť na balkóne hniezdo holubov je snom asi málokoho. Ak si vyhliadli práve ten váš, nezúfajte! Vyvstáva teda zásadná otázka – ako odplašiť holuby z balkóna?

Prezradíme vám triky, ktoré zaručene fungujú a zbavia vás týchto okrídlencov raz a navždy. Viaceré sú jednoduché a lacné.

Zľutovanie sa nevypláca

Základným krokom je povedať rázne nie ich hniezdeniu hneď na začiatku. Mnoho ľudí, ktorých sa im uľútostilo, na to napokon nepekne doplatili.

Okrem toho, že holuby znečisťujú miesto výkalmi, prenášajú tiež rôzne ochorenia a parazity. Vedia byť aj pomerne hlučné. Hostiť ich na balkóne sa teda skutočne nevypláca.

Samozrejme, nenabádame vás, aby ste ich vraždili. Rovnako ako všetky živé organizmy, aj holuby majú v ekosystéme svoje miesto. Najlepším riešením je preto prevencia.

Zaveste sieťku alebo zasklite balkón

Efektívnym, no pomerne finančne náročným riešením je zasklenie balkóna. Cez sklo sa jednoducho holuby nemajú šancu dostať. Mnohí ľudia práve takýmto spôsobom zabijú dve muchy jednou ranou. Zrušia pôvodné okno a o presklenú časť balkóna si zväčšia plochu interiéru.

Pred tým, než sa pustíte do projektu, nezabudnite si overiť, či nepotrebuje súhlas susedov, prípadne nahlásiť zmenu na príslušnom úrade. Ak budú súčasťou búracie práce, je možné, že bude potrebné aj vyjadrenie statika.

Jednoduchším a lacnejším riešením je použitie sieťky. Tá by mali byť dostatočne pevná, aby odolala náletom. Dôležité je ju poriadne prichytiť. Ak sa obávate, že sieť bude pôsobiť ako päsť na oko, môžete ju skrášliť tým, že na ňu pripevníte solárne svetielka. Môže tiež slúžiť ako podpora pre popínavé rastliny.

Vyskúšajte: Úhlavní nepriatelia záhradkárov – slizniaky. Takto sa ich zbavíte!

ostne proti holubom

Zdroj: Shutterstock

Rozvešajte cédečká a využite vetrom poháňané dekorácie

Ochranu proti holubom vám vedia poskytnúť aj staré cédečká, ktoré rozvešiate po balkóne. Odrážajúce sa slnečné lúče odradia holubov od hniezdenia. Môžu byť však aj rušivé, pretože budú prenikať cez okno do interiéru vás alebo susedov.

Ľahko sa dajú zohnať aj vrtuľky z papiera či plastu. Vietor ich bude roztáčať, pričom pohyb na balkóne môže vtáky demotivovať, aby na ňom pristáli. Populárne sú aj drevené dekorácie ako sú kačky, plameniaky a podobne. Majú spravené pohyblivé krídla, ktoré sa pôsobením vetra točia.

Na plašenie holubov môže poslúžiť aj bambusová alebo kovová zvonkohra. Opäť však treba dať pozor, aby nenarušila váš vnútorný pokoj a dobré susedské vzťahy. Opakujúci sa zdroj zvuku môže byť pre niekoho iritujúci.

Nevýhodou tejto metódy je, že holuby sú pomerne prešpekulované tvory. Ak si pobytom v okolí balkóna odsledujú, že vyššie spomenuté plašiče ich nijako neohrozujú, môže sa stať, že budete musieť skúsiť inú metódu.

Ostne proti holubom

Na parapetné dosky, výklenky alebo kvetináče môžete umiestniť ostne proti holubom. Ide o kovový pás, na ktorom sú pripevnené tenké a poriadne ostré kovové hroty. Pri inštalácii i po nej dajte pozor, aby ste sa na klincoch neporanili.

Takéto zábrany znemožňujú vtákom pristátie. Na internete možno nájsť aj fotky, na ktorých vidno holubov uhniezdených v medzerách medzi klincami. Takéto prípady sú však, našťastie, pomerne ojedinelé.

Prečítajte si: Lastovičie hniezda: Ako sa im vyvarovať na fasáde domu?

maketa dravca

Zdroj: Shutterstock

Nastražte atrapu dravca

Pomerne lacnou a dostupnou pomôckou dokáže byť atrapa dravca, napríklad krkavca. Ten je prirodzeným nepriateľom holubov, pretože s obľubou konzumuje ich vajcia.

Atrapu môžete kúpiť v špecializovaných obchodoch. Jej nevýhodou je, že hoci najprv funguje ako skvelý pomocník, pomerne rýchlo si na ňu zvyknú. Maketu je preto vhodné pravidelne premiestňovať z jednej časti balkóna na druhý.

Veľké administratívne budovy alebo nákupné centrá zvyknú využívať zvukový plašič holubov, t.j. nahrávku pískania dravcov. Na balkón v súkromnom vlastníctve však tento typ nie je vhodný. Mohol by totiž hlukom obťažovať susedov.

Alternatívou je ultrazvukový reproduktor vydávajúci vysokofrekvenčné zvukové vlny. Pre všetky vtáky sú veľmi nepríjemné. Ovplyvňujú ich nervový systém, vyvolávajú strach či dezorientáciu. Rozhodnutím použiť tento typ plašiča teda znepríjemníte život aj iným druhom vtákov.

Pravidelne navštevujte balkón

Zvieratá a teda aj holuby dokážu byť veľmi vnímavé. Ak sa na balkóne budete pravidelne zdržiavať, stavať hniezdo ich ani nenapadne. Z času na čas si tak pokojne doprajte kávu alebo pohár vína práve na balkóne. Okrem toho, že tam strávite príjemný čas, bude to mať aj osoh.

Na balkón môžete tiež pustiť iné zvieratá, ako je mačka alebo pes. Ich prítomnosť v tomto priestore bude mať preventívny účinok. Holuby vycítia, že na toto územie sa im neoplatí vstupovať.

Ak na balkón pustíte domácich miláčikov, zabezpečte priestor tak, aby si neublížili predmetmi na balkóne. Zabrániť treba aj tomu, aby z balkóna vyskočili napríklad v záchvate lovu.

Pozri aj: Starostlivosť o psíka: Čo všetko je dôležité a netreba podceniť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní