Chyby pri skladovaní olejov, podľa ich druhov - nádoby, svetlo, umiestnenie, teplota a iné

Chyby pri skladovaní olejov, podľa ich druhov - nádoby, svetlo, umiestnenie, teplota a iné
  • 26.10.2023
  • Lenka Biba Slovak

Vedieť, ako správne skladovať kuchynský olej, je nevyhnutnosťou pre každého, kto rád varí alebo varí často. Nielenže je to plytvanie olejom, ale nesprávne skladovanie kuchynského oleja predstavuje aj potenciálne zdravotné riziká.

Olej sa časom znehodnocuje. Preto by ste mali sledovať jeho kvalitu a dobu, počas ktorej sa nachádza vo vašej špajzi. Univerzálny spôsob skladovania kuchynských olejov neexistuje, pretože všetky sú jedinečné. Pri skladovaní oleja na varenie sú však rozhodujúce faktory, o ktorých vám povieme viac v nasledujúcich riadkoch.

Olej v kuchyni a skladovanie rastlinných olejov

Nie ste si istí, či nerobíte chyby pri skladovaní olejov? Správne skladovanie oleja je základom k tomu, aby vám vydržal čo najdlhšie. Okrem toho nasledujúce odporúčania môžu výrazne predĺžiť životnosť kuchynského oleja.

Základnou zásadou je to, aby bol olej v tme a aby mal svoje tmavé miesto a podľa možnosti aj chladné miesto, pričom dôležitá je aj ochrana pred vzduchom.

V tomto prípade sa odporúčania vzťahujú aj na tieto druhy olejov:

  • kvalitný olivový olej a skladovanie olivového oleja,
  • skladovanie sezamového oleja,
  • skladovanie éterických olejov,
  • skladovanie kokosového oleja,
  • skladovanie slnečnicového oleja a podobne.

Teplota oleja - teplota a skladovanie oleja

Teplo urýchľuje chemické reakcie, čo spôsobuje rýchlejšie tuchnutie oleja. Pri zahrievaní oleja sa jeho molekuly krútia a zrážajú, čo spôsobuje zmenu vlastností oleja. To isté sa stane, keď skladujete kuchynský olej v horúcom prostredí.

Vplyv svetla na olej

Svetlo urýchľuje oxidáciu mastných kyselín. Môže dokonca spôsobiť významnú stratu antioxidantov v polynenasýtených olejoch. Preto sa odporúča skladovanie kuchynského oleja v tme.

Olej a vzduch - ochrana oleja pred vzduchom

Vďaka vysokému obsahu tuku sa kuchynské oleje začnú kaziť hneď po otvorení fľaše v dôsledku oxidácie. Ide o chemickú reakciu, pri ktorej atmosférický kyslík napáda reťazce mastných kyselín molekúl triglyceridov.

Neprehliadnite: Ako vyzdobiť tekvicu bez vyrezávania? Máme NAJLEPŠIE tipy a triky!

Predĺženie životnosti oleja

POZOR - okrem nebezpečenstva chronických chorôb spojených s voľnými radikálmi môže "pokazený" či stuchnutý olej spôsobiť ťažkosti tráviaceho systému. Tieto toxické zlúčeniny môžu tiež vyčerpať telo vitamínov B a E, čo negatívne ovplyvňuje naše celkové zdravie.

Tak ako adekvátna likvidácia olejového odpadu znižuje dopad na životné prostredie, správne skladovanie kuchynského oleja predchádza zdravotným rizikám. Okrem toho zaisťuje, že pripravíte delikátne jedlá pre svoju rodinu a priateľov.

  • Fľaše skladujte tak, aby neboli opakovane vystavené zdrojom svetla.
  • Oleje skladujte v miestnosti, ktorá je chladná a suchá.
  • Ideálne miesto na skladovanie esenciálnych olejov je v chladničke.
  • Všetky oleje môžu byť chladené (nie mrazené!)

Odporúčame aj: Návod ako vyrezať tekvicu na Halloween: Zvládnete to ľavou-zadnou!

Skladovanie oleja - tipy na skladovanie oleja

1. Vyberte si ten správny olej pre vaše potreby

Keďže tuky reagujú na teplo inak, výber správneho oleja na varenie je pre vaše potreby kľúčový. Tepelne najodolnejší a najtrvanlivejší zo zdravých kuchynských olejov je mononenasýtený olej. Nenasýtené tuky sú náchylnejšie na tuchnutie. Ak teda plánujete používať oleje často, mali by ste si zaobstarať kvalitnejší olej, ktorý odolá teplu.

2. Nekupujte viac, ako môžete použiť

Nerobte si zásoby väčšieho množstva kuchynského oleja, ako dokážete spotrebovať za rok alebo dva, pretože väčšina olejov sa rýchlo kazí. Ak je váš úložný priestor teplý, budete ich musieť prejsť rýchlejšie. Inými slovami, musíte ich spotrebovať do šiestich mesiacov od otvorenia.

Je lepšie nakupovať v menšom množstve. V opačnom prípade by mal zostať neotvorený, pokiaľ si nemyslíte, že ho môžete spotrebovať v predpísanej lehote.

  • Tiež sa neodporúča premiestňovať oleje do novej alebo menšej olejovej nádoby.
  • Ak tak urobíte, umožníte kyslíku, aby ho degradoval.
  • Keď sa tak stane, vytvára nepríjemný zápach, ktorý pokazí akékoľvek jedlo, ktoré sa s ním pokúsite uvariť.

3. Rozhodnite sa pre kuchynské oleje balené v sklenených fľašiach namiesto plastových

Obchody s potravinami zvyčajne predávajú kuchynské oleje v plastových fľašiach. To vyvoláva otázku: "Môžete uchovávať olej v plastových fľašiach?" Ak to dokážete použiť rýchlo, je to v poriadku. Plastové obaly však nie sú vzduchotesné. Okrem toho môžu vytvárať malé otvory, ktoré nakoniec umožňujú priechod vzduchu a zanechávajú vo vašej špajzi mastný neporiadok.

Najlepšie nádoby na dlhodobé skladovanie kuchynských olejov sú sklenené fľaše alebo kovové plechovky. Tieto nádoby budú lepšie držať vzduch mimo oleja.

4. Oleje na varenie skladujte mimo dosahu svetla

Nie ste si istí, kde skladovať olej v kuchyni? Pre dlhšiu trvanlivosť ho uchovávajte v skrinke alebo na tmavom mieste. Okrem toho, že kuchynské oleje strácajú svoju nutričnú hodnotu, rýchlejšie sa kazia, keď sú vystavené svetlu.

Niektoré značky olejov balia svoje produkty do tmavých fliaš, aby si uchovali ich čerstvosť dlhšie. Môžu stáť viac, ale môžu vám ušetriť peniaze.

5. Chráňte oleje pred teplom

Udržiavanie olejov pri izbovej teplote je v poriadku, ale chuť sa môže časom mierne zmeniť. Aj keď je praktické ich skladovať nad sporákom alebo v jeho blízkosti, najlepší spôsob, ako udržať olej na varenie čerstvý, je chrániť ho pred teplom.

Kuchynské oleje v teplom prostredí rýchlejšie stratia svoju čerstvosť, aj keď sú uzavreté vo vzduchotesnej nádobe alebo uchovávané v tme. Možno sa pýtate, či alebo ktoré oleje by sa mali chladiť. Podľa odborníkov by mali byť všetky kuchynské oleje po otvorení v chladničke.

  • Chladenie alebo mrazenie je účinný spôsob, ako zachovať čerstvosť oleja, najmä v prípade olejov na varenie citlivých na teplo.
  • Olej sa pri nízkych teplotách zakalí. To však neznamená, že je pokazený.
  • Ak chcete odstrániť zákal, jednoducho ho rozmrazte pri izbovej teplote.
  • Udržujte však stabilnú teplotu, pretože opakované zahrievanie a chladenie skracuje trvanlivosť oleja.

6. Označte nádoby s olejom po ich otvorení

Použite štítky s dátumom, aby ste vedeli, kedy boli nádoby otvorené. Týmto spôsobom budete môcť sledovať, ako dlho bol olej skladovaný. Pomôže to tiež vyhnúť sa použitiu starého oleja. Ak plánujete znovu použiť použitý olej, nalejte ho do vzduchotesnej nádoby, aby sa zabránilo usadzovaniu kyslíka a zatuchnutia.

Zaujme vás: Jesenné dekorácie: Ideálny čas na ich výrobu, zvládnete to sami!

BIO oleje a ich skladovanie

Pri BIO olejoch rôznych druhov sa vyhnite predovšetkým veľkým a častým výkyvom teplôt. Tieto oleje je možné uchovávať aj v chladničke - predovšetkým po ich otvorení, a to vždy s ohľadom na ich schopnosť tuhnutia. Pokiaľ je teplota príliš nízka, olej sa môže zakaliť alebo stuhnúť.

To však ale nezhoršuje jeho kvalitu. Pri izbovej teplote zakalenie či stuhnutie zmizne. BIO olej po otvorení a správnom skladovaní spotrebujte do troch mesiacov.

Ako zistiť, či sa olej na varenie pokazil?

Jemné zapáchanie je ľahko zistiteľné v rafinovaných olejoch s neutrálnym zápachom, ako je napríklad repkový olej. Pri používaní olejov so špecifickými arómami, ako je extra panenský olivový olej alebo nerafinovaný kokosový olej, sa to však stáva náročnejším. Tieto oleje dodávajú hotovému produktu svoju vôňu.

Existujú však dva spôsoby, ako zistiť, či je kuchynský olej zatuchnutý, a to:

  • Čuchom - tento proces si pri niektorých olejoch vyžaduje trochu viac zručnosti, ale stále je to možné. Najjednoduchší spôsob, ako sa to naučiť, je poriadne si privoňať k oleju po otvorení úplne novej fľaše. Ak sa súčasná aróma vášho starého oleja výrazne líši od predchádzajúceho, môže byť zatuchnutý.
  • Testovaním chuti - čerstvosť oleja možno ľahšie určiť podľa jeho chuti. Môžete to otestovať tak, že si na pery nanesiete malé množstvo oleja, našpúlite ich ako po nanesení rúžu a potom ich olíznete. Ak olej získal nejakú zvláštnu chuť alebo má kyslú, horkú alebo starnúcu chuť, pravdepodobne sa pokazil.

Je v poriadku používať starý olej?

Nie je vždy jednoduché určiť, či olej, ktorý ste práve ochutnali, je alebo nie je zatuchnutý. Niekedy si môžete zvyknúť na nezvyčajnú chuť a vôňu skôr, ako si uvedomíte, že niečo nie je v poriadku. Z tohto dôvodu je najlepšie zlikvidovať olej po dátume spotreby, aj keď si nie ste celkom istí, že sa pokazil.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní