Návod ako vyrezať tekvicu na Halloween: Zvládnete to ľavou-zadnou!

Návod ako vyrezať tekvicu na Halloween: Zvládnete to ľavou-zadnou!
  • 16.10.2023
  • Lenka Biba Slovak

Jesenné obdobie je typické výrobou mnohofarebných dekorácií. Najčastejšie sa pritom využívajú prírodné materiály. Pripravili sme pre vás praktický návod ako vyrezať tekvicu na Halloween.

Vyrezávané tekvice sú stále populárnejším doplnkom. Pri ich tvorbe sa zabaví celá rodina a hotové dielko vydrží pri správnom umiestnení aj niekoľko dní. Budú z nich nadšené nielen deti!

Ako vyrezať tekvicu? Máme pre vás praktické tipy na vyrezávanie tekvice!

Triky na vyrezávanie tekvice sa zídu vždy, keď odhodláte vyrobiť si túto originálnu jesennú dekoráciu. Pred vyrezávaním vydlabte tekvicu a potom si už iba pripravte dostatočne ostré nože či iné pomôcky na vyrezávanie.

Potom môžete postupovať aj nasledovne:

  • vyrežte vršok tekvice,
  • namaľujte a vyrežte tvár - pri tomto vám poslúži fixka na označenie,
  • prípadne zvážte aj iný výber vzoru - ako napríklad tekvicová sovička, vyrezávanie tekvice s duchmi, tekvica lampáš, halloweenska tematika,
  • zvoľte svetlo vo vnútri a podobne.

A hor sa na vyrezávanie motívu!

Kedy je Halloween a prečo je halloweenská tekvica typická helloweenska dekorácia?

Halloween je pomenovanie pre predvečer sviatku Samhain, ktorý oslavovalo keltské obyvateľstvo. Kelti verili, že duše mŕtvych sa v túto noc vracajú na zem a snažia sa ovládnuť všetko živé. Ochranou proti duchom bolo svetlo, najskôr v podobe ohnivých uhlíkov.

Svetlo neskôr presunuli do vnútra tekvíc, ktoré nazývali svetlonos. Halloween každoročne pripadá na 31. októbra, v našich končinách sa označuje aj ako predvečer všetkých svätých. Azda najpopulárnejší je v USA, kde má dlhoročnú tradíciu.

V súčasnosti ide o sviatok s karnevalovým charakterom. Pre obdobie, v ktorom sa slávi, sú typické dekorácie vo forme vyrezávaných tekvíc, vo vnútri ktorých horí sviečka, ozdoby s hororovou tématikou či párty so strašidelnými kostýmami.

Odporúčame: Jesenné dekorácie: Ideálny čas na ich výrobu, zvládnete to sami!

ako vyrezať tekvicu

Zdroj: pinterest.com/realsimple.com

Vyrezávanie tekvíc - ako vybrať tekvicu na vyrezávanie?

Dopestovať či kúpiť sa dá obrovské množstvo tekvíc. Na vyrezávanie sa najviac hodia odrody Gran Gigante, oranžové tekvice väčších rozmerov. Všeobecne platí, že čím je tekvica väčšia, tým sa ľahšie vyrezáva. Účelu poslúžia aj druhy určené primárne na prípravu pokrmov ako Vegetable Spaghetti i Hokkaido.

Tekvica, do ktorej budete vyrezávať otvory, by mala byť dostatočne veľká, nie veľmi tvrdá, no ani príliš mäkká. Bude sa vám s ňou ľahšie manipulovať. Pre začiatočníkov je vhodný stredne veľký symetrickejší kus s poddajnejšou šupkou. Výber je však len a len na vašich preferenciách. Použiť môžete aj okrasné tekvice Yellowboys alebo Yellowgirls aj popínavú tekvicu Baby Boo.

Vyskúšajte: DIY sviečky, ktoré rozvoňajú domácnosť: Čo na výrobu použiť?

ako vyrezať tekvicu

Zdroj: pinterest.com/cozy-fall-blog.tumblr.com

Postup na vyrezávanie tekvíc - čo potrebujete na vyrezávanie tekvice?

Prvým krokom je výber vhodnej tekvice. Ak ste ho zvládli a zaobstarali ste si dokonalý kus, dôkladne tekvicu očistite od hliny či iných nečistôt. Stačí, ak ju opláchnete pod tečúcou vodou a dosucha utriete. Na prácu budete potrebovať ostrý kuchynský nôž a lyžicu, ktorú použijete na vydlabávanie vnútra.

V hobby obchodoch sa však dá kúpiť aj špeciálna sada na vyrezávanie. Ide o pomôcky, ktoré sa dobre držia a ľahko sa s nimi manipuluje. Pri určitých vzoroch si viete pomôcť aj vykrajovátkami, ktoré do dužiny jemne vklepete kladivom, a dokonca aj vŕtačkou.

Prečítajte si: Sója – prečo a ako ju zaradiť do jedálnička? Kedy sa jej vyhýbať?

ako vyrezať tekvicu

Zdroj: pinterest.com/Sue Chapman Melanson

Nápady na vyrezávanie tekvíc + šablóny na vyrezávanie tekvíc - ako dizajn vyrezať?

Predtým, než sa pustíte do práce, je dobré premyslieť si, akým vzorom tekvicu ozdobíte. Nápady môžete čerpať z internetu, kde nájdete aj množstvo predpripravených šablón. Môžete však aj popustiť uzdu svojej fantázii a tvoriť podľa nej. Niektorým ľuďom pomáha, ak si vzor na tekvici naznačia perom alebo fixkou.

Najprv treba do tekvice spraviť otvor, prostredníctvom ktorého ju zbavíte dužiny. Zvyčajne stačí spraviť otvor okolo stopky s priemerom asi 15 až 20 cm. Do samotnej šupky môžete vyrezať tvár, obrysy zvieratiek, predmetov alebo symbolov a prakticky čokoľvek, čo vám napadne. Otvory môžu byť kruhové, štvorcové, troj a viacuholníkové, hviezdicové i oválne. Pri svetle zo sviečky krásne ukážu bodky aj abstraktnejšie vzory.

Pozri aj: Inšpirácie na jesenný veniec: Zútulnite svoj príbytok a vneste doň pravú atmosféru

ako vyrezať tekvicu

Zdroj: pinterest.com/parents.com

Ako predĺžiť životnosť vyrezanej tekvice?

Povrch tekvice po vyrezaní očistite od zvyškov fixky alebo pera vlhčenými obrúskami či tampónom namočeným v alkohole. Aby vydržala čo najdlhšie a nezhnila, je vhodné ju zakonzervovať. Do vnútra umiestnite vrecko so silicovými guličkami pohlcujúcimi vlhkosť. To sa bežne pridáva napríklad do krabice s topánkami.

Skvelým pomocníkom je aj lak na vlasy. Postriekajte ním vonkajšiu stranu. Laky bývajú horľavé, postupujte preto obozretne a dbajte, aby neprišla táto látka do kontaktu s otvoreným ohňom. Šíreniu plesne zvnútra tekvice zabránite potretím vnútra obyčajnou vazelínou. Ako zdroj svetla poslúži sviečka alebo fosforové tyčinky, ktoré umiestnite do vnútra tekvice.

ako vyrezať tekvicu

Zdroj: pinterest.com/familyhandyman.com

Halloween s deťmi a inšpírácie s deťmi sú TOP! Vyrežte si doma s detičkami tekvicu

Vyrezávanie halloweenskej tekvice je skvelá zábava, ako tráviť spoločný jesenný čas s celou rodinou. Vyrezať vlastnú tekvicu je pre vaše malé poklady dobrodružstvom a krásnym zážitkom! Návod na vyrezávanie tekvice sme vám už prezradili, a teraz sa inšpirujte - máme pre vás tipy na vyrezávanie tekvice.

Tak ak chcete vyrezať tekvicu - hor sa do toho!

ako vyrezať tekvicu

Zdroj: pinterest.com/weranda.pl

ako vyrezať tekvicu

Zdroj: pinterest.com/homefortheharvest.com

ako vyrezať tekvicu

Zdroj: pinterest.com/thesprucecrafts.com

ako vyrezať tekvicu

Zdroj: pinterest.com/flickr.com

ako vyrezať tekvicu

Zdroj: pinterest.com/livingonthecheap.com

ako vyrezať tekvicu

Zdroj: pinterest.com/bellissimakids.com

ako vyrezať tekvicu

Zdroj: pinterest.com/bellissimakids.com

ako vyrezať tekvicu

Zdroj: pinterest.com/society19.com

ako vyrezať tekvicu

Zdroj: pinterest.com/lushome.com

ako vyrezať tekvicu

Zdroj: pinterest.com/gravetics.com

ako vyrezať tekvicu

Zdroj: pinterest.com/boredpanda.com

ako vyrezať tekvicu

Zdroj: pinterest.com/themirandalifestyle.wordpress.com

Zdroj úvodnej foto - pinterest.com/echtemamas.de

Aktualizované na 16.10.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní