Jesenné dekorácie: Ideálny čas na ich výrobu, zvládnete to sami!

Jesenné dekorácie: Ideálny čas na ich výrobu, zvládnete to sami!
  • 04.10.2023
  • Lenka Biba Slovak

Rôzne jesenné dekorácie sú prekrásne, farebné, originálne a každým rokom iné! A nie, nepodliehajú módnym trendom, ale práve naopak – vašej fantázii. Pretože pravdepodobne nie je ideálnejšie ročné obdobie na tvorbu domácich dekorácií, ako je práve jeseň. Základ jesennej dekorácie môže byť pri tom vždy iný, no rovnako krásny.

Príroda je v období jesene prenádherná a farebná – doslova ako maliarska paleta. Tak prečo si nevziať nejaké tie farby, rôzne druhy materiálov a plodov prírody aj do svojich príbytkov? A to preto, aby ste si z nich vyrobili originálne dekorácie, ktoré môžu zdobiť interiér i exteriér vašich domovov.

Jesenné dekorácie sa dajú umiestniť naozaj všade – na dvere domu, na stôl v kuchyni či v obývačke, na okno, do vázy, ale aj do vonkajších priestorov vášho domu či bytu. Z vonkajších dekorácií víťazia prevažne tie do kvetináča, pričom pri vnútorných interiérových dekoráciách sa fantázii medze naozaj nekladú.

Jesenné dekorácie a aranžmány

Výroba jesenných dekorácií je rôzna - pestrofarebné jesenné dekorácie možno použiť v rôznych variáciách - pričom mix farieb, drevené lístky, dekoračné lístie či jesenné farby mnohých materiálov sa môžu stať originálnym základom napríklad aj pre:

  • jesenný veniec,
  • jesenná postavička,
  • jesenný obraz,
  • postavička strašiak,
  • postavička trpaslík,
  • postavička ježko,
  • závesná ozdoba,
  • závesná dekorácia,
  • jesenný obal na kvetináč a podobne.

Čo všetko z prírody sa dá využiť pri tvorbe jesenných dekorácií?

Jeseň a jesenná príroda je plná nádherných farieb, ale aj množstva prírodných materiálov, ktoré sa dajú efektne a kreatívne využiť pri tvorbe jesenných dekorácií. Môže to byť napríklad popadané lístie, gaštany, orechy, helloweenske tekvice, ozdobné tekvice, sušené kvety či jarabiny.

Využite, čo príroda ponúka, a zabavte sa spolu s vašou rodinou počas jesenných dní pri tvorbe vašich vlastných a originálnych dekorácií práve na toto obdobie.

Pri kreatívnom tvorení vám prácu ušetria a uľahčia tavné pištole. Nestoja veľa a ušetria vám veľa nervov! Prilepia čokoľvek k čomukoľvek, pričom tavnú pištoľ stačí iba nahriať a položiť na pripravenú pracovnú podložku tak, aby ste sa nepopálili a zároveň si nezničili stôl. Stačí iba slza tavného lepidla a váš výtvor vydrží aj nepriazeň jesenného počasia.

Odporúčame: DIY sviečky, ktoré rozvoňajú domácnosť: Čo na výrobu použiť?

Veniec na dvere či na stôl si vyrobte sami!

Aj keď je v obchodoch možno dostať kúpiť rôzne vence na vchodové dvere či na stôl, skúste využiť to, čo nám ponúka sama príroda. Kúpte si iba prútený veniec, pripravte si svoje vlastné pozbierané ozdoby, ako napríklad gaštany, žalude, sušené kvety či mach alebo lístie, a popustite uzdu svojej fantázii.

Sme si istí, že vás vaša vlastná tvorba zaručene očarí a inšpiruje k tvorbe ďalších dekorácií.

Neprehliadnite: Kancelársky stôl vyrobený doma? Prečo nie! TOP nápady, ako na to

DIY jesenný veniec

Zdroj: pinterest.com/KreativníTechniky

Nebojte sa využiť pri svojej tvorbe aj drevo

Ak máte doma k dispozícii drevo, pripravte si z jedného pekne guľatého polienka napríklad tenký plát, ktorý môžete použiť ako základ dekorácie na dvere alebo na stôl. Drevo je predsa typický prírodný materiál, ktorý zároveň sprevádza aj krásna typická prenikavá vôňa.

Pripravený drevený kruh očistite a nalakujte, aby ste si živicou nezničili svoj nábytok. V prípade, ak by ste ho chceli zavesiť na dvere či stenu, prevŕtajte si doň ešte dierku, cez ktorú prevlečte stuhu alebo silnejší špagát.

Odporúčame aj: Betónový kvetináč: Efektný doplnok, ktorý si viete vyrobiť sami!

jesenná dekorácia

Zdroj: pinterest.com/zeeshan

Vyrezávanie tekvíc je už klasika

Vyrezávanie tekvíc sa stalo pravdepodobne už každoročnou tradíciou v mnohých rodinách a domácnostiach už aj u nás. Či stavíte na klasiku, alebo komplikovanejšie tvary a vzory, môžete ich potom veľmi efektne využiť napríklad pri vstupe do vašich príbytkov, prípadne so sviečkou sa vyrezaná tekvica stane krásnou večernou a nočnou dekoráciou v okne či vonku na parapete.

Každopádne pri vyrezávaní dávajte pozor, aby ste sa nezranili, a nezabudnite zužitkovať i semiačka, ktoré si usušte a následne upečte v rúre.

Tip pre vás: Imitácia keramickej vázy: Ako si ju jednoducho vyrobiť doma?

V jednoduchosti je krása

Ak si netrúfate na komplikovanejšie dekorácie a ste milovníkmi jednoduchosti a klasiky, vyskúšajte i tieto ďalšie tipy. Váš domov sa zútulní a bude hrať rôznymi farbami, ale i prenikavými vôňami prírodných materiálov.

Odporúčame: Hladká múka: Skúste päť zaujímavých spôsobov využitia mimo kuchyne

jesenná dekorácia

Zdroj: pinterest.com/familyholiday.net

jesenný veniec

Zdroj: pinterest.com/gardenbugdesigns.com

jesenná dekorácia

Zdroj: pinterest.com/janadona

jesenná dekorácia

Zdroj: pinterest.com/DanaKulifajova

jesenná dekorácia

Zdroj: pinterest.com/AlexandraHaller

jesenná dekorácia

Zdroj: pinterest.com/facebook.com

jesenná dekorácia

Zdroj: pinterest.com/yourcozyhome.blogspot.com

jesenná dekorácia

Zdroj: pinterest.com/skiptomylou.org

jesenná dekorácia

Zdroj: pinterest.com/freshideen.com

jesenná dekorácia

Zdroj: pinterest.com/malenapermentier.com

diy jesenný svietnik

Zdroj: pinterest.com/ToSimplyInspire

dekoračné tekvičky

Zdroj: pinterest.com/Blogprinzessin.de

diy tekvica dekorácia

Zdroj: pinterest.com/HomeDecorIdeas

Úvodná koláž - zdroj foto: pinterest.com

Aktualizované na 04.10.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní