Zložky v kozmetike prospešné pre našu pokožku: Tieto sa oplatí vyhľadávať a používať!

Kozmetika nie je žiadnym moderným vynálezom. Ľudia používajú rôzne zložky, prísady, bylinky a látky na úpravu svojho vzhľadu alebo zvýraznenie svojich čŕt už najmenej 10 000 rokov. Napríklad taká Kleopatra – tá sa údajne kúpala v mlieku, aby si vybielila a zjemnila pokožku. V tradičných afrických spoločnostiach sa na kozmetické účely mleli íly a pôvodní obyvatelia Austrálie stále používajú širokú škálu rozdrvených hornín a minerálov na vytváranie farieb na telo, ktoré používajú pri obradoch a zasväteniach.

Dnes je pomerne ťažké vyznať sa vo všetkých ingredienciách, ktoré sú obsiahnuté v pleťových, telových a vlasových produktoch, dokonca aj v dekoratívnej kozmetike. O mnohých sa hovorí, že sú pre nás škodlivé. No mnohé sú pre našu pokožku tiež prospešné.

Zložky v starostlivosti o pleť sa neustále menia a vyvíjajú v závislosti od výskumov, ktoré sa každodenne vykonávajú. Ak aj vy v tom máte chaos, máme pre vás zoznam najlepších zložiek pre našu pleť, ktoré sa oplatí v kozmetike vyhľadávať.

Pozri aj: DIY očný krém - zatočte s vráskami domácim spôsobom!

kyselina hyalurónová

Zdroj: Depositphotos

Kyselina hyalurónová (HA kyselina)

Kyselina hyalurónová je látka, ktorá sa prirodzene vyskytuje v našom tele. Je súčasťou spojivových tkanív nášho tela a je o nej známe, že tieto tkanivá „premazáva“. S pribúdajúcim vekom dochádza k prirodzenej strate tejto dôležitej látky. Dokonca aj nesprávna strava a fajčenie môžu ovplyvniť hladinu kyseliny hyalurónovej v našom tele

Jej hlavná výhoda spočíva v tom, že dokáže pokožku hydratovať a udržať v nej vlhkosť. Mnohé výskumy naznačujú, že obsahuje tisíckrát viac vody ako je jej hmotnosť.

Kyselina hyalurónová je vychvaľovaná pre svoju schopnosť „zvrátiť" alebo zastaviť starnutie. Dokonca sa o nej častokrát hovorí ako o kľúči k prameňu mladosti. Je to jedna z najlepších dostupných hydratačných látok pre mastnú aj suchú pleť.

Niacinamid

Forma vitamínu B3, ktorá sa bežne používa ako účinná zložka v prípravkoch na starostlivosť o pleť a prirodzene sa nachádza v potravinách, ako sú kvasnice, mäso a ryby.

Niacinamid pomáha udržiavať pokožku pevnú a zdravú. Môže pomôcť udržať vlhkosť v pokožke a zmierniť jej začervenanie. Ak máte rosaceu, masky na tvár s touto zložkou vám môžu pomôcť znížiť začervenanie a opuchy. Dokonca je táto zložka účinná aj pri začervenaní pleti, ktoré spôsobuje akné či iné zápalové stavy pokožky.

Táto zložka je tiež známa svojimi vlastnosťami, ktoré pomáhajú zlepšovať vzhľad jemných liniek, vrások a nerovnomerného tónu pleti.

Retinol

Vedeli ste, že predčasné starnutie pleti, vrásky i jemné linky vznikajú v dôsledku nedostatku kolagénu v pokožke? Retinol je tou zložkou v kozmetike, ktorá pomáha zvyšovať produkciu kolagénu, zmierňovať výskyt jemných liniek a vrások a vyrovnávať tón pleti.

Retinol mnohí odborníci odporúčajú aj na zlepšenie stavu aknóznej pleti. Nielenže pomáha zmierniť výskyt samotného akné, tiež pomáha zmierniť viditeľnosť jaziev po akné. Tiež táto látka prispieva k zmierneniu vzhľadu pigmentových škvŕn, zjednocuje tón pleti, zlepšuje jej hydratáciu a vyhladzuje jemné linky i hlbšie vrásky. Nehovoriac o tom, že aj táto látka pomáha zlepšiť úroveň hydratácie pleti.

Avšak, v tomto prípade platí základné pravidlo – „menej je viac“. Nadmerné používanie retinolu môže mať opačný efekt, než by ste si želali. Používanie retinolu príliš často a vo veľkom množstve môže spôsobiť poškodenie pokožky – začervenanie, suchosť, podráždenie a pod.

V prípade, že ste majiteľkami suchej pleti, ktorá je zároveň citlivá, odporúčame siahnuť po alternatívnej forme retinolu, akou je bakuchiol.

Neprehliadni: Domáci tuhý šampón – ako si ho vyrobiť podľa jednoduchého návodu?

kyseliny v kozmetike

Zdroj: Depositphotos

Prospešné kyseliny v kozmetike:

  • Kyselina salicylová – beta-hydroxykyselina, ktorá sa získava z vŕbovej kôry. Pomáha odstraňovať odumreté kožné bunky, čo prispieva k vyčisteniu pórov. V konečnom dôsledku tak táto kyselina pôsobí proti vzniku akné. Najčastejšie ju preto môžete nájsť v prípravkoch, ktoré sú určené na ošetrenie aknóznej pleti, dokonca bojuje aj proti iným kožným ochoreniam, ako je napríklad psoriáza alebo lupiny.
  • Kyselina glykolová – AHA kyselina pomáha exfoliovať pokožku a zvýšiť produkciu kolagénu. Pomáha nielen vyčistiť póry a vyhladiť jemné vrásky, ale môže tiež hydratovať pokožku. Krémy a pleťové vody s touto zložkou často pomáhajú pri zlepšovaní ekzémov alebo pri vyčistení pleti do hĺbky (vyčistení pórov).
  • Kyselina mliečna – podobne ako vyššie uvedená kyselina glykolová, aj výrobky s touto zložkou, môžu pomôcť pri exfoliácii pokožky a rovnako aj pri jej hydratácii.

Vitamíny v kozmetike

  • Vitamín C – antioxidant, ktorý pomáha pokožke „opraviť“ poškodenia spôsobené UV žiarením a je mimoriadne účinný pri znižovaní hyperpigmentácie a zjednocovaní tónu pleti. Kyselina askorbová je zároveň jednou z najlepších zložiek proti starnutiu pleti.
  • Vitamín E – pleti môže poskytnúť celý rad výhod, predovšetkým sa hovorí o jeho hydratačných a antioxidačných účinkoch. Pleť pomáha hydratovať, hojiť a rovnako pôsobí aj protizápalovo.
  • Vitamín B5 – inak známy aj ako panthenol (pantenol) pomáha zadržiavať v pokožke vlahu, a tým zlepšuje jej celkovú hydratáciu. Rovnako sa používa na zmiernenie začervenania pokožky po slnení či jej spálení, tiež pomáha regulovať tvorbu kožného mazu.
  • Vitamín D – antioxidant, ktorý podporuje elasticitu pleti, jej žiarivosť, dokonca disponuje protizápalovými účinkami. Tiež pomáha zmierniť viditeľnosť pigmentácii na pokožke.

Odporúčame aj: Trápi ťa suchá pleť? Tu sú 3 recepty na výživné domáce masky!

pleťové oleje

Zdroj: Depositphotos

Oleje používané v kozmetike

  • Ricínový olej – ideálny na ošetrenie suchej pokožky, ktorú pomáha hydratovať. Tiež prispieva k jej regenerácii, pomáha predchádzať tvorbe vrások, zlepšuje vzhľad pigmentových škvŕn, skvelý aj na ošetrenie aknóznej pleti či pokožky so striami.
  • Jojobový olej – prispieva k ochrane pokožky, disponuje protizápalovými účinkami (skvelé pre aknóznu pleť a na hojenie rán), zmierňuje začervenanie a výrazne pomáha pri redukcii pigmentových škvŕn.
  • Mandľový olej – obsahuje lipidy, ktoré posilňujú ochrannú funkciu pokožky. Ošetruje suchú a drsnú pokožku, zmierňuje podráždenie, zjemňuje vrásky a navracia pleti mladosť.
  • Argánový olej – obsahuje vysoký podiel antioxidantov, vďaka čomu pomáha pleť hydratovať zvnútra, zároveň prispieva k zníženiu tvorby kožného mazu, pomáha vyhladzovať vrásky a podporuje tvorbu kolagénu v pokožke.
  • Makadamiový olej – má regeneračné účinky, podporuje hydratáciu pokožky a pomáha ju udržiavať pružnú, vláčnu a elastickú.

Okrem týchto olejov sa v kozmetickom priemysle používa celý rad ďalších olejov. Môžeme spomenúť ešte avokádový olej, levanduľový, nechtíkový, olej z ruže, tekvicový olej, hroznový, muškátový, vavrínový, sezamový, konopný olej a pod.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE