Ako ošúpať vajce? S našimi radami to zvládnete za pár sekúnd!

Vajíčka sú fantastickou surovinou nielen na prípravu jedál, ale aj pri varení, pečení alebo len tak – na zahryznutie. Spôsobov ich prípravy je naozaj veľmi veľa, všetko závisí iba od vašej chuti a chuti členov vašej rodiny.

Varené vajíčka natvrdo, namäkko – na hniličku, klasická praženica, omeleta, ham&eggs, vajce do skla, stratené vajcia, plávajúce vajcia, ktoré sú vaše najobľúbenejšie? Práve vďaka vajíčkam budú vaše jedlá nezameniteľné, výživné, chutné a zdravé.

Problém však prichádza vtedy, keď uvarené vajíčka potrebujeme ošúpať. Stáva sa aj vám, že to nejde vždy ľahko a že z krásneho vajíčka sa razom môže stať neidentifikovateľný zvláštny predmet? Práve preto sme si pre vás pripravili niekoľko veľmi šikovných tipov a trikov, ako ošúpať vajce ľahko a rýchlo, pričom jeho vnútro pod škrupinkou nebude zničené a znehodnotené.

Varíte vajíčka správne?

Ak ste zvyknutí variť vajíčka tak, že ich vložíte do studenej vody a dáte ich variť, skúste to zmeniť. Vajíčka by ste totiž pri ich varení mali vkladať do vriacej vody, pretože pri tomto postupe bude ich následné šúpanie oveľa jednoduchšie a rýchlejšie. Bielka sa od škrupinky budú odlupovať ľahko a vajíčku zostane jeho krásny tvar.

Pred šúpaním však nezabudnite na to, že ihneď po uvarení by ste mali vajíčka dať do ľadovej vody, aby ste zastavili ich varenie. Týmto rýchlym ochladením sa schopnosť ošúpať vajíčko rýchlo a jednoducho zlepší, nakoľko vajíčko vo vnútri pod škrupinkou sa trochu zmrští.

Odporúčame: Jesenné dekorácie: Ideálny čas na ich výrobu, zvládnete to sami!

vajce natvrdo

Zdroj: Depositphotos

Varte staršie vajíčka - uľahčíte si tak ich šúpanie

Pokiaľ môžete, tak varte hlavne staršie vajíčka. Tie čerstvé sa v uvarenom stave šúpu oveľa ťažšie, pretože ich bielka sa od škrupinky nebudú ľahko odlupovať. Preto, ak máte svoje domáce vajíčka alebo vajíčka z overených zdrojov od domácich chovateľov, s ich varením zopár dní počkajte.

U tých kupovaných je väčšia pravdepodobnosť, že už nebudú úplne čerstvé. Tie sa vám teda budú po uvarení šúpať jednoduchšie.
 

Jednoduché šúpanie vajíčok? Áno!

Po uvarení vajíčok, keď ich ešte stále máte v hrnci so studenou vodou, krúživými pohybmi roztočte vajíčka vo vnútri tak, aby do seba mierne narážali. Ich škrupinky tak začnú pomaly praskať, avšak bez zničenia ich bielkov a žĺtkov uprostred. Ich následné šúpanie bude už veľmi jednoduché a aj veľmi rýchle.

Ďalším spôsobom ako rýchlo a ľahko ošúpať vajíčka je, že už ochladené vajíčka skúste najprv popraskať na oboch ich koncoch. Mierne zatlačte, škrupinka sa tak naruší bez silných úderov a samotné čistenie vajíčok už prebehne naozaj veľmi rýchlo.

Neprehliadnite: Trápi vás zápach v domácnosti? Vyskúšajte trik s citrónom a soľou!

vajce natvrdo kcal

Zdroj: Depositphotos

Aké sú ďalšie spôsoby šúpania vajíčok?

Síce trošku hlučnejší, ale rovnako efektívny spôsob šúpania vajíčok je aj nasledovný:

  • uvarené a ochladené vajíčko vložte do pohára s vodou,
  • zakryte pohár dlaňou a niekoľko sekúnd pohárom traste, aby vajíčko udieralo o vnútro pohára,
  • škrupinka sa od vajíčka oddelí v jednom kuse.

V neposlednom rade ďalším spôsobom je aj ten, že vajíčko rozbijete na jeho širšom konci, medzi škrupinku a bielko vsuniete malú lyžičku a krúživým pohybom vajce oddelíte od jeho škrupinky.

Odporúčame aj: Jesenné dekorácie z listov: Jednoduché nápady aj na tvorenie s deťmi

1 komentár
Anna Vargová

Anna Vargová

02.11.2022 21:50

Zaujímavý článok. Vyskúšam tieto spôsoby čistenia varených vajíčok.

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE