Rozbité a staré vianočné ozdoby: 4 kreatívne spôsoby, ako ich využiť!

Rozbité a staré vianočné ozdoby: 4 kreatívne spôsoby, ako ich využiť!
  • 03.01.2024
  • Lenka Biba Slovak

Vianočné ozdoby sú neodmysliteľnou súčasťou vianočnej výzdoby. Ich prítomnosť v domoch a verejných priestoroch vytvára tú správnu atmosféru a ducha Vianoc. Vianočné ozdoby majú bohatú históriu a ich výroba a používanie sa datuje až do staroveku.

Dôležité sú aj vianočné sviečky a svetielka, ktoré pridávajú k vianočnej výzdobe ušľachtilý efekt. Sviečky môžu byť umiestnené na stoloch, v oknách alebo na stromčeku. V dnešnej dobe sú často nahradzované elektrickými svetielkami, ktoré majú rôzne farebné LED svetlá, ktoré umožňujú vytvoriť rôzne svetelné efekty.

Originálny vianočný stromček - kam siaha história zdobenia?

Tradícia zdobenia stromčeka sa začala v Nemecku v 16. storočí a postupne sa rozšírila do celého sveta. Základnými ozdobami na stromček sú gule, ktoré môžu byť vyrobené z rôznych materiálov ako sklo či plast. Gule sú zvyčajne farebné a majú rôzne vzory a veľkosti. Okrem vianočných gúl sa na stromček dávajú aj iné ozdoby, ako napríklad zvončeky, svetielka, mašle, hviezdy, anjeli a podobne.

Okrem stromčeka sa Vianoce zdobia aj ďalšie miesta v dome.

  • Vchodové dvere a okná sa ozdobujú vianočnými venčekmi.
  • Venčeky sú kruhové a sú zvyčajne vyrobené z prírodných materiálov ako je mach, konáre, borovice a podobne.
  • Cieľom venčeka je symbolizovať rodinu a tento tradičný prvok sa podľa krajiny a regiónu líši v dizajne a používaných materiáloch.

Vianočné dekorácie

Vianočné ozdoby sú nielen krásne a farebné, ale majú aj hlbší význam. Pre mnohých ľudí predstavujú symboly viery, lásky, pokoja a radosti. Sú neoddeliteľnou súčasťou vianočného obdobia a vytvárajú nezabudnuteľné chvíle a spomienky.

Vianočné ozdoby môžete dokonca aj vyrobiť sami, čím pridáte osobný dotyk a originalitu k vianočnej výzdobe. Existuje mnoho rôznych návodov a nápadov, ako vytvoriť jednoduché ale efektné ozdoby z materiálov ako papier, korálky, látky alebo rôzne iné hmoty. Týmto spôsobom môžete zapojiť celú rodinu a stráviť spoločné chvíle tvorivou činnosťou.

Vianočné ozdoby sú jedným z najkrajších prvkov vianočnej atmosféry. Nechajte svoju predstavivosť a kreativitu rozkvitnúť a vytvorte si vlastné jedinečné vianočné ozdoby.

Neprehliadnite: Aranžovanie sukulentov - inšpirujte sa 40 tipmi na krásne dekorácie!

Staré ozdoby určite nevyhadzujte! Čo s nimi?

Staré vianočné ozdoby vyrobené z rôznych materiálov, staré vianočné gule či vintage ozdoby, ktoré už nepoužívate alebo sa tíško skrývajú v krabici na povale či v pivnici, môžete využiť na niekoľko nápadov:

1. Rozbité vianočné gule - ako na výrobu vintage vianočných ozdôb?

Ak máte niektoré ozdoby, ktoré sa trochu opotrebili alebo stratili svoj pôvodný vzhľad, môžete sa pokúsiť ich obnoviť. Získajte farbu alebo lepidlo špeciálne určené na sklo a naneste ich na poškodené miesta. Môžete tiež pridať ďalšie detaily, ako napríklad kamienky, mašle alebo farebné nite. Tento proces vám pomôže ozdoby oživiť a opäť ich použiť.

Výroba vianočných ozdôb sa tak môže zmeniť na prenádherné starožitné dekorácie.

2. Vytvorte vianočný aranžmán s ozdobami

Zbierku starých vianočných ozdôb môžete použiť na vytvorenie originálnych vianočných aranžmánov. Kúpte si jednoduchý vianočný veniec zo suchého machu alebo dreva a ozdobte ho starými ozdobami. Prípadne ich môžete použiť aj na vytvorenie malých vianočných stromčekov alebo iných dekorácií na stôl. Vlastnoručne vyrobené vianočné aranžmány tak získajú váš vlastný rukopis.

Odporúčame aj: Najlepšie recepty na palacinky - u nás na jednom mieste!

diy vianočné ozdoby

Zdroj: pinterest.com/craftionary.net

3. Rozbité vianočné gule nevyhadzujte

Do dvoch vrecúšok vložte rozbité ozdoby a niekoľkokrát ich prejdite valčekom, aby ste získali úplnú drvinu či jemný prach. Zmes následne v malej nádobke dôkladne premiešajte s lyžicou tekutého lepidla. Výsledok potom štetcom naneste na drevené či iné ozdoby, ktoré chcete týmto spôsobom ozdobiť.

4. Staré vianočné ozdoby jednoducho zrecyklujte! Ako?

Na to vám poslúžia farebné spreje! Kúpte si napríklad biely, zlatý, strieborný, prípadne aký sa vám bude hodiť, a staré ozdoby jednoducho prestriekajte. Môžete si pomôcť aj papierom alebo fóliou, ktorými sa dajú prekryť časti, ktoré prefarbiť nechcete.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní