Žlté škvrny na záchodovej dosky - ako sa zbaviť tejto neželanej nečistoty?

Žlté škvrny na záchodovej dosky - ako sa zbaviť tejto neželanej nečistoty?
  • 15.02.2023
  • Lenka Biba Slovak

Žlté škvrny na záchodovej doske sú nielen škaredé, ale zároveň sú aj pôvodcom mnohých baktérií a samotného znečistenia vášho WC. Nie je žiadnym tajomstvom, že toalety obsahujú množstvo patogénov a pachov, a to predovšetkým vtedy, ak ich pravidelne nečistíte.

Žlté škvrny najčastejšie vznikajú v dôsledku vodného kameňa, silných chemikálií – ako sú neriedené bielidlá alebo aj pod vplyvom slnečného žiarenia.

Ako účinne odstrániť žlté škvrny zo záchodovej dosky? Ukážeme vám, že to ide aj bez použitia bielidla!

Záchodová doska

Plastové záchodové dosky sú známe tým, že časom zožltnú. Je tiež bežné, že časom zožltne aj záchodová misa, a to najmä v prípade tvrdej vody a nepravidelného čistenia celého WC.

Je však bežné, že aj iné materiály záchodovej dosky sa môžu sfarbiť do neželanej žltej farby. My sme si preto pre vás pripravili super tip na to, ako sa tohto neželaného znečistenia zbaviť.

Odporúčame: Ako prať vankúše v práčke? Akú teplotu nastaviť a aký program zvoliť?

Žlté škvrny na záchodovej doske

Na efektívne odstránenie žltých škvŕn na záchodovej doske navrhujeme použiť univerzálneho domáceho pomocníka, ktorého máme doma určite všetci. A tým je sóda bikarbóna! Jedným z najúčinnejších spôsobov, ako odstrániť žlté škvrny zo záchodovej dosky, je vytvoriť pastu z jedlej sódy bikarbóny.

Rovnako ako pri odstraňovaní vodného kameňa zo záchodovej misy – použitie bielidla urobí len polovicu práce. Prečo? Škvrny sa síce stanú neviditeľnými, ale rýchlo sa vrátia, pričom potom sa zapustia ešte hlbšie do povrchu sedadla záchodovej dosky.

Čistenie záchodovej dosky pastou zo sódy bikarbóny

Pasta z jedlej sódy bikarbóny tvorí čistiaci roztok, ktorý dokáže vyčistiť nielen záchodovú dosku, ale aj záchodovú misu a veko záchodovej dosky. Sóda bikarbóna však baktérie neodstráni, takže po čistení použite aj biely ocot, ktorý má dezinfekčné vlastnosti.

Na odstránenie žltých škvŕn zo záchodovej dosky pomocou sódy bikarbóny postupujte nasledovne:

  • najskôr naneste na povrch záchodovej dosky dezinfekčný prostriedok a nechajte ho pôsobiť päť až desať minút,
  • medzitým si pripravte pastu zo sódy bikarbóny – zmiešajte štvrtinu šálky sódy bikarbóny, pridajte približne 50 ml teplej vody a miešajte, kým nevznikne pasta,
  • určite použite teplú vodu, pretože to uľahčí odstránenie žltých škvŕn,
  • potom mokrou handričkou utrite záchodovú dosku a naneste pastu na zafarbené povrchy,
  • nechajte túto pastu pôsobiť ďalších 10 minút,
  • potom ju dôkladne vyčistite krúživými pohybmi mäkkou, vlhkou čistiacou handričkou, až kým škvrny nezmiznú – dajte si pozor, aby ste povrch dosky nepoškriabali,
  • nakoniec dosku pretrite bielym octom kvôli dezinfekcii a na záver utrite navlhčenou handričkou.

Neprehliadnite: Ako ju vyčistiť? Vyskúšajte skvelý tip na DIY čistiaci prostriedok na rúry!

Môže sa zmiešať sóda bikarbóna a biely ocot?

Určite áno! Tieto dve bežné ingrediencie v domácnosti môžu slúžiť ako prírodné čistiace prostriedky na odstránenie špiny a udržiavanie čistých povrchov.

Nakoľko ocot a jedlá sóda bikarbóna sú na opačných koncoch pH stupnice, možno ich bez problémov kombinovať a používať ako účinné čistiace roztoky.

Odporúčame aj: Ako vyčistiť upchatý odtok? Vyskúšajte osvedčené triky!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní