Domáci čistič parkiet: Obnovte lesk parkiet prírodnými ingredienciami z kuchyne!

Domáci čistič parkiet: Obnovte lesk parkiet prírodnými ingredienciami z kuchyne!
  • 21.02.2024
  • Lenka Biba Slovak

Drevené parkety, plávajúca podlaha, laminátová podlaha či parketová podlaha je súčasťou mnohých domácností. Správne čistenie drevených podláh a umývanie drevených parkiet je preto neoddeliteľnou súčasťou údržby domácnosti. A pokiaľ si aj vy kladiete otázku, ako vyčistiť drevené parkety, tak dnes ste tu u nás na správnom mieste!

Po prvé, údržba parkiet, čistenie drevených podláh alebo čistenie parkiet mydlom či domácim čistiacim prostriedkom je potrebné pre zachovanie ich vzhľadu a štruktúry. Špina a prach, ktoré sa hromadia na povrchu dreva, môžu poškodiť jeho povrch a spôsobiť opotrebenie a znehodnotenie materiálu.

POZOR - špinavé a neudržiavané podlahy môžu byť nakazené baktériami a alergénmi, čo môže spôsobiť rôzne zdravotné problémy, ako napríklad alergie a dýchacie problémy.

Preto pravidelná údržba drevených podláh a parkiet môže predĺžiť ich životnosť a znížiť potrebu ich nákladných opráv. Prevencia je vždy lepšia ako výmena podlahy, pričom pravidelné čistenie, vrátenie lesku, dezinfekcia parkiet a celková údržba vašich podláh vám môže ušetriť peniaze a čas v dlhodobom horizonte.

Prečo je dôležité hĺbkové čistenie podláh a parkiet?

Domáce čistenie parkiet môže byť jednoduché, ak sa riadne staráte o svoje parkety a dodržiavate správne postupy.

  • Vysávanie a zametanie - začnite odstránením prachu a špiny zo všetkých parkiet pomocou vysávača so špeciálnym príslušenstvom pre tvrdé podlahy. Následne aj zametaním alebo použitím mäkkej handričky.
  • Udržiavanie vlhkosti a impregnácia parkiet - parkety môžu trpieť z nadmernej vlhkosti alebo sucha. Preto je dôležité udržiavať správnu úroveň vlhkosti v miestnostiach s parketami.
  • Používanie správnych čistiacich prostriedkov - pri čistení parkiet používajte mäkký mop a špeciálne čistidlá určené pre tvrdé drevené podlahy. Vyhýbajte sa použitiu agresívnych chemikálií.
  • Pravidelná údržba a osvieženie parkiet - je dôležité pravidelne udržiavať parkety čisté a chrániť ich pred poškodením. Pravidelne ich lakujte alebo olejujte, aby zostali ošetrené a odolné voči opotrebeniu.
  • Opatrnosť pri čistení - pri čistení parkiet dávajte pozor na prílišný tlak a používanie príliš veľa vody, ktoré by mohli poškodiť povrch parkiet.

S dodržiavaním týchto jednoduchých tipov by ste mali byť schopní udržať svoje parkety čisté a krásne a predĺžiť ich životnosť.

Domáce čistiace prostriedky

Domáce čistiace prostriedky sú skvelou alternatívou k bežným čističom z obchodu, pretože sú udržateľnejšie pre životné prostredie a sú bežne dostupné.

Tu sú niektoré základné recepty na domáce čistiace prostriedky:

  • Voda a ocot - tento jednoduchý recept je skvelý na čistenie povrchov. Stačí zmiešať rovnaké množstvo vody a octu a použiť na čistenie.
  • Čistiace prostriedky na podlahy - s vodou zmiešajte 1/4 šálky octu a pár kvapiek éterického oleja (napríklad citrónový olej). Tento roztok je ideálny na čistenie podlahy a zanecháva príjemnú vôňu.

Experimentujte s rôznymi prísadami a receptami, aby ste našli to, čo najlepšie funguje pre vaše potreby. S domácimi čistiace prostriedky ušetríte peniaze a pritom budete mať čistý a zdravý dom.

Neprehliadnite: Vodný kameň v kúpeľni? Takto jednoducho ho odstránite

Aký čistiaci prostriedok je ideálny práve na parkety a podlahy?

Pre parkety a podlahy je ideálny čistiaci prostriedok určený špeciálne pre drevené podlahy. Takýto čistiaci prostriedok by mal byť šetrný k drevenému povrchu, neobsahovať agresívne chemikálie, a zároveň by mal dobre odstraňovať špinu a zachovať lesk podlahy.

Pre parkety a podlahy je ideálnym čističom prostriedok, ktorý je špeciálne určený pre tento typ povrchu. Odporúča sa používať mäkkú handru alebo mop na upratovanie, aby nedošlo k poškodeniu povrchu. Dobrým výberom môže byť napríklad čistič na parkety, ktorý je šetrný k lesklým a lakovým povrchom, ale zároveň účinne odstraňuje nečistoty. Je tiež dôležité dbať na správne načasovanie upratovania a nepoužívať príliš veľa vody, aby nedošlo k poškodeniu dreveného povrchu. Preto je dôležité vedieť, aké konkrétne materiály máte na parketách a podľa toho vybrať vhodný čistič.

Domáce čističe parkiet

Domáci čistič parkiet môže byť veľmi užitočný nástroj na udržanie vašich podláh čistých a lesklých. Existuje mnoho rôznych druhov čističov parkiet, ktoré sa líšia v zložení a spôsobe použitia. Niektoré z najobľúbenejších typov domácich čističov parkiet zahŕňajú:

  • Čistič na báze oleja: Tento typ čističa je ideálny pre staršie parkety, ktoré potrebujú hydratáciu a obnovu. Olejový čistič tiež poskytuje ochranu proti poškodeniu povrchu.
  • Čistič na báze vody: Voda je často najbežnejším zložením domácich čističov parkiet. Tento typ čističa je šetrnejší k životnému prostrediu a môže byť vhodný pre parkety, ktoré nie sú príliš poškodené.
  • Čistič na báze octu: Octový čistič je efektívny pri odstraňovaní škvŕn a nečistôt z parkiet. Je to tiež dezinfekčný prostriedok, ktorým sa dosiahne prirodzená dezinfekcia.
  • Parné čističe

Pri výbere domáceho čističa parkiet je dôležité brať do úvahy typ povrchu vašich parkiet, prípadné poškodenia a vaše preferencie ohľadom zloženia čističa. Odporúča sa tiež testovať nový čistič na malom, skrytom mieste parkiet, aby sa predišlo nechceným poškodeniam alebo zmenám v farbe.

Odporúčame aj: Zabudnite na škvrny! Ako správne umývať poháre?

Ako čistiť drevené podlahy?

Na čistenie drevených podláh postačuje bežná starostlivosť a udržiavanie. Pri čistení drevených podláh je dôležité pamätať na to, že drevo nemá rado príliš mnoho vlhkosti, preto je dôležité nepoužívať pre čistenie drevených podláh príliš veľa vody.

Tu sú niektoré tipy, ako čistiť drevené podlahy:

  • Vysávajte pravidelne: Vysávanie je najlepší spôsob, ako udržiavať drevené podlahy čisté. Odstráni prach, špina a drobné nečistoty, ktoré by inak mohli poškodiť povrch dreva.
  • Použite mäkký handrový mop: Pri čistení drevených podláh je dôležité použiť mäkký handrový mop, aby sa minimalizovalo poškodenie povrchu dreva.
  • Použite neagresívne čistiace prostriedky: Pri čistení drevených podláh je vhodné používať špeciálne čistiace prostriedky určené pre drevo alebo len vlažnú vodu.
  • Chráňte drevené podlahy: Pri chôdzi po drevenom podlahovom povrchu používajte kvalitné koberčeky, aby sa chránila povrchová úprava dreva.
  • Pravidelne udržiavajte ochrannú vrstvu: Drevené podlahy je potrebné pravidelne udržiavať a chrániť ochrannú vrstvu, a to pre lepšiu odolnosť voči poškodeniam a opotrebovaniu.

POZOR - buďte opatrní pri čistení drevených podláh a dbajte na to, aby ste nepoužili príliš veľa vody.

Tip pre vás: Sóda bikarbóna a jej 50 (a viac) využití v domácnosti, v záhrade, ale aj v kozmetike!

Podlahy z tvrdého dreva - ako na ich čistenie?

  • Na čistenie podláh z tvrdého dreva odporúčame použiť mäkký mop, aby ste predišli poškriabaniu povrchu. 
  • Potom môžete použiť špeciálny čistič určený pre tvrdé drevo alebo zriedený roztok neutrálneho mydla a teplej vody.
  • Pri čistení dávajte pozor, aby sa na podlahe nezadržiavala voda, pretože môže poškodiť drevený povrch.
  • Po čistení môžete podlahu pretrieť suchou handrou alebo mopom, aby ste zabezpečili úplné vyschnutie.
  • Týmto spôsobom budete mať vaše podlahy z tvrdého dreva čisté a udržiavané v dobrom stave.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní