Ako vyčistiť kúpeľňu? Poradíme vám TOP tipy na čistenie všetkých jej častí!

Ako vyčistiť kúpeľňu? Poradíme vám TOP tipy na čistenie všetkých jej častí!
  • 30.08.2023
  • Lenka Biba Slovak

Kúpeľňa potrebuje vyčistiť! Čistá kúpeľňa je mimoriadne dôležitá, pretože vlhké prostredie kúpeľne je živnou pôdou pre rôzne baktérie, vírusy a plesne. V tejto miestnosti síce netrávite najviac času, ale keď máte vyčistiť všetky vodovodné batérie, vydrhnúť sprchový kút, vaňu, toaletu, plesne v rohoch, umývadlo, keramické povrchy, vyčistiť zažltnuté špáry a ďalšie miesta, zaberie vám to veľa energie a niekedy aj hodiny času. Ako na to, aby bolo upratovanie čo najefektívnejšie a najrýchlejšie?

Prvým a veľmi dôležitým krokom pred upratovaním kúpeľne je samotná príprava na upratovanie. Nachystajte si všetky prípravky, kefky, hubky, handry, papierové utierky, gumové rukavice a podobne, ktoré budete potrebovať. Z kúpeľne dajte preč všetko, čo by vám pri upratovaní mohlo prekážať. Nezabudnite tiež na šampóny, sprchové gély, mydlá a ďalšie kozmetické prípravky položené na vani, umývadle či v sprchovom kúte.

Upratovanie kúpeľne

Upratovanie kúpeľne je pre väčšinu z nás menej obľúbená a príjemná činnosť.

Ale práve na čistote v kúpeľni by sme si mali dať veľmi záležať, pretože kúpeľňa by sa mala upratovať čo najčastejšie. Vyžaduje si:

  • časté umývanie a drhnutie vane, a obkladov,
  • čistenie umývadla,
  • vyčistiť špáry v kúpeľni,
  • vyčistiť škáry medzi dlaždičkami,
  • čistenie sprchového kútu,
  • čistá toaleta.

Kúpeľňu používame každý deň a predsa sa ľahko zašpiní a je to priestor s najvyšším počtom výskytu baktérií a plesní.

Ako ekologicky vyčistiť kúpeľňu?

Šetrne k prírode môžeme prať nielen bielizeň, ale ekologicky môžeme vyčistiť rovno aj celú kúpeľňu, a to vrátane toalety. Nielenže sa budete po tomto upratovaní cítiť v čistej kúpeľni príjemne, navyše budete mať dobrý pocit z toho, že ste to zvládli aj bez zaťažovania prírody a bez toho, aby ste trápili svoje zdravie a zdravie svojej rodiny.

Neprehliadnite: Viete, ako čistiť zásobník práčky? Pomôže ocot i kyselina citrónová!

Pôsobenie čistiacich prostriedkov

Dezinfikovať kúpeľňu môžeme aj bez chemických prostriedkov, ale s využitím chémie dosiahneme oveľa rýchlejší a efektívnejší efektu. Účelom chemických prípravkov je to, že musí na danom mieste pôsobiť, aby dozreli na špinu a zničili všetky baktérie.

  • Na čistenie si pripravte kefu, jemnú hubku, celulózovú handričku a gumové rukavice, aby vám prípravky nepoleptali kožu.
  • Pripravené prípravky naneste na umývadlo, vaňu, ale aj na kachličky a špáry.
  • Ak máte vaňovú zástenu alebo sprchovací kút, tak prípravok vždy naneste hubkou, ale mäkkou stranou, aby sa nepoškrabal plast. Prípravky nechajte vždy pôsobiť 5-15 minút.

Čistenie kúpeľne

  • Následne je potrebné miesta s aplikovanými prípravkami dôkladne vyčistiť, oplachujte ich vodou a zároveň používajte hubku. Na viac odolných miestach použite kefu.
  • Po opláchnutí, aj hlavnom očistení, všetky miesta prejdite celulózovou handričkou, ktorá do seba vsiakne zvyšky saponátu a vody.

Čistenie záhybov a sifónu

  • Nevyhýbajte sa ani záhybom okolo kohútikov, a tiež sifónu. Sifón rozskrutkujte a vyberte z neho chuchvalce chlpov, ktoré rovno vyhoďte.
  • Ak vám prekáža pri čistení nejaký spotrebič, tak ho odsuňte a vyčistíte všetky miesta, dezinfekcia má zmysel iba keď sa umýva celá kúpeľňa.

Čistenie zrkadla

  • Na umývanie zrkadla nepoužívajte saponáty ani chémiu.
  • Ideálna je handrička z mikrovlákien a zrkadlo čistite iba na sucho, prípadne handričku jemne navlhčite.

Ako dezinfikovať kúpeľňu bez chémie?

Ak ste na prípravky na báze kyselín a chlóru príliš citliví, tak kúpeľňu môžete dezinfikovať a čistiť aj bez chémie. Namiesto chémie a iných prípravkov použite ocot - ten tiež veľmi účinne čistí a dezinfikuje. Pre vyčistenie vane a umývadla použite soľný roztok alebo soľnú pastu.

Ako vyčistiť sprchový kút?

Na priesvitné steny sprchového kútu opäť môžete použiť ekologický čistič na okná a sklá. Pri ich čistení sa obzvlášť vyhnite chemickým prostriedkom a hrubšej sile, aby ste si zásteny alebo sklenené časti nepoškriabali. Prácu s odstraňovaním zaschnutých stôp po vode by ste mohli ušetriť, ak by ste po každom použití sprchy vzniknuté kvapky na zástenách zotreli alebo osušili. Pokiaľ si potrpíte na dôslednosť, za to úsilie to stojí.

Ako vyčistiť kachličky a špáry v kúpeľni?

Tvrdá voda a kozmetické prípravky zanechávajú na kachličkách povlak, kvôli ktorému nemajú tak pekný lesk. Okrem toho sa časom zanesú aj špáry, ktoré pri čistení predstavujú poriadnu fušku. Ako teda vyčistiť škáry v kúpeľni?

Kyslá čistiaca zmes

Čistenie špár a kachličiek je najjednoduchšie pomocou prírodných prípravkov, ktoré ich lepšie ošetria. Stačí si vyrobiť jednoduchú domácu zmes.

  • Pripravte si pol pohára sódy bikarbóny, k tomu dajte rovnaké množstvo citrónovej šťavy.
  • Po rozmiešaní to vlejte do vedra s piatimi litrami teplej vody.
  • Na záver pridajte ešte pol pohára bieleho vínneho octu.

Počkajte, pokiaľ trochu opadne pena a zmes naplňte do rozprašovača. Aplikujte to priamo na kachličky, na špáry ju nastriekajte viackrát. Potom to nechajte pôsobiť tridsať minút a odstráňte povolené nečistoty pomocou jemnej textílie alebo špongie.

Odporúčame aj: Sóda bikarbóna a jej 50 (a viac) využití v domácnosti, v záhrade, ale aj v kozmetike!

Ako vyčistiť obklady v kúpeľni?

Pri čistení vyskúšajte napríklad ocot, citrónovú šťavu alebo jedlú sódu zmiešanú s teplou vodou. Kameňom úrazu bývajú špáry. Tu je potrebné pritlačiť trošku viac a na pomoc si vezmite aj zubnú kefku. Špáry dobre vyčistíte zmesou jedlej sódy či kypriaceho prášku s teplou vodou. Ak si chcete prácu uľahčiť, investujte do parného čističa.

Ako vyčistiť odtoky a potrubie v kúpeľni?

Aspoň raz za mesiac je treba vyčistiť aj odtok a potrubie vo vani a umývadle. Na to sú ideálne domáce prostriedky, ako napríklad jedlá sóda či iné prírodné čističe. Ocot vám však v tomto prípade úplne postačí. Nalejte horúci ocot do odtoku a nechajte pôsobiť aspoň pol hodinu. Potom opláchnite horúcou vodou.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní