Ako fungujú najpoužívanejšie halogénové svetlá?

Ako fungujú najpoužívanejšie halogénové svetlá?

Systém osvetlenia vozidiel patrí k dôležitým prvkom v dodržiavaní bezpečnosti na cestách. Správne fungujúce svetlomety oceníte nielen za zníženej viditeľnosti počas dňa, ale aj počas šoférovania v noci. Viete, ktoré typy svetiel vám rozpoznajú prekážky už v predstihu? Nie? Tak čítajte ďalej.

Halogénové žiarovky patria k najpoužívanejšiemu a cenovo dostupnému spôsobu osvetlenia, ktoré ešte stále využíva väčšina majiteľov vozidiel na svete. Halogénová žiarovka obsahuje wolfrámové vlákno, ktoré začne žiariť, v momente, keď ním začne prechádzať elektrický prúd, aby však pri tomto cykle nedošlo k úplnému odpareniu wolfrámu, je v žiarovke prítomný halogénovy plyn (jód alebo bróm).

Ten zlepšuje životnosť a stabilitu svetla, čím umožňuje halogénovým žiarovkám poskytovať jasné a spoľahlivé osvetlenie pre vozidlá.

Pozri aj: Inšpirácie na kreatívne pracovné prostredie – ako si zariadiť okolie pracovného stola?

Výhody halogénových svetiel:

  • cenová dostupnosť,
  • jednoduchá výmena žiarovky, ktorú zvládnete vykonať sami,
  • teplé biele svetlo, ktorú považuje stále veľké množstvo vodičov za obľúbené,
  • okamžitý štart, halogénové žiarovky dosahujú plnú svietivosť okamžite po ich zapnutí v porovnaní s iným typom osvetlenia vozidiel,
  • široký výber rôznych veľkostí a výkonových tried ocenia nielen majitelia vozidiel, nakoľko samotné žiarovky radíme aj medzi pomerne často používané náhradné diely na motocykle.

Nevýhody halogénových svetiel:

Medzi hlavné nevýhody týchto žiaroviek patrí ich slabšia účinnosť a kratšia životnosť, ktorá sa pri klasickej žiarovke pohybuje okolo 300-400 hodín v závislosti od výrobcu to môže byť aj viac. V porovnaní s iným typom svietidiel má výrazne vyššiu spotrebu energie, pričom ich životnosť môžu ovplyvniť aj silnejšie vibrácie.

Halogénové žiarovky sú tiež náchylné na mastnotu a špinu, preto pri ich výmene použite čisté rukavice, predídete tak usadzovaniu mastnoty na sklíčku, ktoré by malo za následok nepravidelné vyhrievanie žiarovky a jej zníženú funkčnosť.

Pri výbere halogénovej žiarovky sa zamerajte predovšetkým na jej kvalitu, pričom pre prípad núdze odporúčame nosiť sadu žiaroviek v odkladacom priestore auta. Pokiaľ vám žiarovky vo výbave chýbajú, objednajte si tieto náhradné autodiely online a môžete ich mať doma už nasledujúci deň.

Odporúčame: TOP 5 tipov ako správne vetrať, kúriť a zároveň šetriť peniaze!

LED svetlá oživia vaše cesty

Na rozdiel od halogénových svetiel, obsahujú LED svetlá polovodičový materiál (často gallium nitride), ktorý mení elektrickú energiu na svetlo. Keď sa elektróny pohybujú cez tento materiál, uvoľňujú fotóny až niekoľko tisíckrát za sekundu, čím vytvárajú svetlo.

Aké sú výhody LED svetiel?

LED žiarovky majú teplotu farby okolo 6 000 Kelvinov, čo je svetlo tónované do biela, ktoré je zároveň omnoho ostrejšie a čistejšie, vďaka čomu vám LED žiarovky uľahčia rozpoznávanie detailov v tme. Okrem toho sa vyznačujú:

  • vysokou energetickou efektívnosťou, takže ich prevádzka je veľmi ekologická,
  • dlhou životnosťou, ktorá môže bez problémov dosiahnuť aj 15 rokov,
  • okamžitým štartom, s omnohom väčším dosahom.

Nevýhody LED svetiel

Niektoré typy LED svetiel vyžarujú z vnútornej strany viac tepla, kvôli čomu je potrebné, aby boli chladené. Z toho dôvodu sa zvyšujú ich výrobné náklady a finálna cena. Tá by vás však v porovnaní s životnosťou a úsporou LED svetiel nemala odradiť.

Vyskúšaj:  TOP nápady ako zariadiť malý byt

Čo robí xenónové svetlá špeciálnymi?

Výnimočné vlastnosti xenónových svetiel a ich moderný vzhľad tvorí jednu z najvýraznejších inovácií na cestách, čím prinášajú výrazne bezpečnejšiu jazdu. Xenónové svetlá fungujú bez potreby používania žiarivých vlákien, pretože v týchto svetlách svietenie zabezpečuje samotný plyn – xenón, ten má pre ľudské oko veľmi prirodzenú farbu.

Výhody xenónových svetiel

Jasné, bezpečné a štýlové aj takto jednoducho by sa dali opísať výhody xenónových svetiel, pri ktorých si na svoje príde väčšina majiteľov vozidiel. Tu sú ďalšie ich benefity :

  • svetelný výkon je trojnásobne vyšší oproti halogénovým žiarovkám,
  • nižšia spotreba energie v porovnaní so štandardnými žiarovkami,
  • životnosť xenónových výbojok je cca 2500 hodín, čo je cca 6,5 násobok životnosti halogénových žiaroviek

Aké sú hlavné nevýhody xenónových svetiel?

V prvom rade je to vyššia obstarávacia cena, ktorá je spojená s ich dlhšou životnosťou. Nevýhodou však môže byť napríklad to, že na dosiahnutie svojej plnej účinnosti potrebujú niekoľko sekúnd. V zanesených a znečistených xenónových svetlách sa narúša integrita a priamočiarosť svetelného lúča, čo môže spôsobiť oslňovanie ostatných vodičov.

Rovnako k oslňovaniu vodičov môže dôjsť aj pri nesprávnej inštalácii, preto údržbu a kalibráciu xenónových svetiel prenechajte na odborníkov v servise. Ak spozorujete zníženie svetelnosti alebo zmenu vo farbe svetla, znamená to, že sa svetelný tok výbojky znížil, pokiaľ si však chcete zachovať štandard v osvetlení vozovky je v tomto potrebné vykonať výmenu xenónovych výbojek.

Náš tip: Všetky spomínané doplnky, ktoré sú v článku spomenuté, ako aj náhradné diely nákladné autá a osobné autá, nájdete v našom e-shope.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní