Aj v gastre môžete byť ekologickí! S týmto vybavením to bude hračka

Aj v gastre môžete byť ekologickí! S týmto vybavením to bude hračka

Udržateľné balenie sa stalo dôležitejším ako kedykoľvek predtým. Ak podnikáte v gastro biznise, práve teraz je čas prejsť na ekologické obalové materiály a prestieranie na stôl. V posledných rokoch prudko narástol dopyt po doručovacích službách jedla, a to prinútilo majiteľov reštaurácií prispôsobiť sa novému trendu balenia potravín.

Nová generácia spotrebiteľov požaduje, aby prevádzky uprednostňovali udržateľnosť a používanie tradičných plastových a polystyrénových obalov sa dostáva do úzadia.

Odporúčame:  Kde nesmie stáť voda? Feng shui pravidlá pre domácnosť

Prečo je to potrebné?

Plastu a polystyrénu trvá stovky rokov, kým sa rozložia. Mnoho krajín na celom svete už zakázalo plasty na jedno použitie. Dokonca aj malé podniky, ako sú napríklad domáce pekárne, sa tiež snažia byť tak udržateľné, ako len môžu, pomocou ekologických a biologicky rozložiteľných obalov.

Prieskumy naznačujú, že spotrebitelia menia svoje nákupné preferencie na základe udržateľnosti produktu. Čoraz viac spotrebiteľov praktizuje udržateľnosť vo svojom každodennom živote tým, že prehodnocuje svoje nákupné správanie a minimalizuje plytvanie potravinami. Táto zmena v spotrebiteľských návykoch demonštruje potenciál udržateľnosti. Prechod na ekologické obalové materiály preto zvýši lojalitu k vašej značke u takýchto zákazníkov.

Ako to dosiahnuť?

V súčasnosti už existuje mnoho spôsobov, ako priniesť udržateľné obaly do vašej reštaurácie a znížiť tak celkovú uhlíkovú stopu. Existuje mnoho ekologických materiálov, ktoré môžete kompostovať alebo sa dokážu samé biologicky rozložiť. Kompostovateľné misky na polievku z bagassy sa dajú ľahko kompostovať doma aj komerčne. Sú vyrobené z rastlinných polymérov, ktoré sa jednoducho rozkladajú.

Biologicky rozložiteľné obaly potravín sú vytvorené primárne na rastlinnej báze (cukrová trstina, kukuričný škrob, bagassa), ich obdobie degradácie je zvyčajne v rozmedzí od niekoľkých dní do niekoľkých mesiacov. V závislosti od materiálu a kvality kompostu dokáže domáce kompostovacie zariadenie rozložiť obal za 180 dní, zatiaľ čo komerčné kompostovacie zariadenie zvládne túto prácu len za 90 dní.

Bežne sa na balenie potravín používa aj pevný kraftový papier, ktorý spoľahlivo zabráni vytekaniu jedla. Takýto obal je tiež kompostovateľný, takže nič zbytočne neskončí na skládkach ako odpad. V súčasnosti už existuje veľké množstvo obalových materiálov na báze rastlín, stačí si len vybrať.

Pozri aj: TOP nápady ako zariadiť malý byt: Vaše kráľovstvo bude dokonalé!

Jedlé a recyklované obaly

Je to presne tak, ako to znie. Jedlé obaly vyrobené z rastlinného materiálu sú bezpečné na konzumáciu. Pochádzajú z rodiny obalov na rastlinnej báze, no posúvajú veci o krok ďalej tým, že umožňujú svoju vlastnú konzumáciu. Mohli ste sa s nimi stretnúť napríklad pri teplých nápojoch ako je káva alebo pri konzumácii polievok, kedy skutočne nič nevyjde nazmar.

Skvelý spôsob, ako predĺžiť životnosť predtým už používaných materiálov a vyhnúť sa používaniu plastov je aj využitie recyklovaných obalov. Jednou z najlepších možností je použitie recyklovaného sulfátového materiálu vo forme krabíc či tašiek na doručovanie potravín. Kraft, vyrobený z papierovej buničiny, je ľahký a možno z neho jednoducho vyrobiť obaly rôznych veľkostí a tvarov.

Ekologické kraftové obaly vám pomôžu vyniknúť z davu. Tieto možnosti balenia sú tiež cenovo výhodné v porovnaní s inými alternatívami. Niektoré z týchto krabíc obsahujú podšívku odolnú voči mastnote, aby sa zabezpečilo, že z nich neunikne prebytočný olej.

Pozri aj:  Recepty na domáce polievky, kde využijete ponorný mixér

Ako prejsť na ekologické balenie

Ak ste sa rozhodli prejsť na udržateľnejšie obaly, urobte si stratégiu, aby bol váš prechod plynulejší. Môžete byť v pokušení zmeniť všetko naraz a vydať sa okamžite cestou udržateľnosti. Zmena si však vyžaduje výskum, testovanie, pokusy a omyly. Odporúča sa postupovať pomaly a zároveň smerovať k udržateľnosti.

Namiesto výmeny všetkého naraz, to môžete skúsiť s niekoľkými položkami a uvidíte, ako sa veci majú. Ak sa napríklad potrebujete obaly rôznych veľkostí, najskôr vymeňte jednu alebo dve veľkosti za tie, ktoré sú šetrnejšie k životnému prostrediu, a pred ďalším krokom analyzujte výsledky. Keďže meníte obal, je celkom zrejmé, že sa môžu trochu zmeniť aj celkové náklady na produkt. Upravte nové ceny podľa toho, čo bude najlepšie pre vašu firmu a zákazníkov.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní